default-image

Ο παγετός και οι τράπεζες μπλόκαραν τις εξαγωγές σταφυλιών

Κρήτη
Ο παγετός και οι τράπεζες μπλόκαραν τις εξαγωγές σταφυλιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η... "Εβδομάδα των Παθών" για τα αμπέλια του νομού Ηρακλείου, με παγετό, χαλαζόπτωση και ανεμοθύελλα μέσα στη Μεγαλοβδομάδα φέτος, τώρα καλοκαιριάτικα φαίνεται καθαρά με την αποκάλυψη μεγάλης μείωσης της παραγωγής των σταφυλιών, που ιδιαίτερα στα επιτραπέζια σταφύλια είναι τόσο μεγάλη, ώστε να απειλείται με αντίστοιχη μείωση και η εξαγώγιμη ποσότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τις αγορές που κινδυνεύουν να χαθούν.

Και την ίδια ώρα, ο ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο εμφανίζεται ιδιαίτερα αποδυναμωμένος σε ανθρώπινο δυναμικό, μη έχοντας τις δυνατότητες να ξεκινήσει επιτέλους την εκστρατεία σε όλες τις πληγείσες αμπελουργικές περιοχές για την καταγραφή και την εκτίμηση των ποσοστών ζημιάς!

Οι εκτιμήσεις της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης αναφέρουν ότι, εξαιτίας της κατάστασης αυτής, φέτος η μείωση των εξαγωγών των επιτραπέζιων σταφυλιών, που έχουν δεχτεί και τα μεγαλύτερα πλήγματα, μπορεί να ξεπεράσουν μέχρι και το 60 με 65%, σε μια περίοδο που έχουμε τεράστια ανάγκη το συνάλλαγμα στη χώρα μας από τις εξαγωγές προϊόντων.

Μάλιστα, όπως μας είπε χθες ο πρόεδρος του φορέα Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «ακόμα και στις περιοχές εκείνες που δεν επλήγησαν, για άλλους λόγους που δεν είμαστε αρμόδιοι να τους πούμε, πάλι έχουν μείωση, αλλά βέβαια σε μικρότερο βαθμό».

Αναφορικά με τα ποσοστά των ζημιών, ο κ. Ιερωνυμάκης επισημαίνει ότι «είναι αρκετά μεγάλα και εντοπίζονται κυρίως στις περιοχές που είναι κατεξοχήν επιτραπέζια και εξαγώγιμα σταφύλια»...

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος των αμπελουργών μάς λέει πως η ζημιά δεν έχει να κάνει μόνο με τον αμπελουργό. «Στην ουσία η ζημιά αυτή επεκτείνεται και στο αστικό Ηράκλειο, αφού το χρήμα που θα έκανε κύκλο, τώρα χάνεται», λέει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Ταυτόχρονα, δημιουργείται και μείζον θέμα με τις αγορές. «Από τη στιγμή που εμείς δεν έχουμε σταφύλια για να τις καλύψουμε, θα μπουν άλλοι μέσα. Και μιλάω για την Τουρκία, την Αίγυπτο και γενικά τρίτες χώρες που θα επωφεληθούν της κατάστασης αυτής, καθώς έτσι κι αλλιώς η Ιταλία έχει χιλιάδες τόνους κάθε χρόνο και είναι δεδομένη η δυναμικότητά της, αφού καλύπτει σχεδόν το 80% των εξαγωγών του προϊόντος».

ΕΛΓΑ: Αδυναμία ελέγχων

Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης διευκρινίζει στο σημείο αυτό ότι ο ΕΛΓΑ είναι αυτός που θα "μιλήσει" για τα ποσοστά ζημιάς κατά περιοχή, καθώς είναι παρακινδυνευμένο να κάνει ο ίδιος κάποια αναφορά.

«Σε επίσκεψή μου στον ΕΛΓΑ μου απάντησαν ότι δεν υπάρχει προσωπικό να βγει έξω και να επισκεφτεί τις περιοχές που έχουν πληγεί. Και θα πρέπει να ξαναθυμίσουμε ότι, όταν γίνονται διαγωνισμοί, κανείς συμβασιούχος από την υπόλοιπη Ελλάδα δε θέλει να κατέβει Κρήτη και αυτό είναι φυσιολογικό, αν λάβουμε υπόψη ότι η αμοιβή του θα είναι τα 700 και 800 ευρώ, και για να νοικιάσει σπίτι δεν τον φτάνουν πάνω από τα μισά, χωρίς να μιλάμε για τα μεταφορικά έξοδα. Έπρεπε να υπάρχει μια στρατηγική και μια λογική, να καλύπτονται τα χρήματα αυτά έξτρα. Και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος, αν δει πόσοι είναι που αρνούνται να έρθουν στην Κρήτη. Κάποιες ανάγκες καλύπτονται μόνο όταν υπάρχει η εντοπιότητα. Και σε καμία άλλη περίπτωση».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης μάς είπε ότι για να λυθεί το ζήτημα αυτό - το οποίο υπάρχει από την περίοδο των προηγούμενων κυβερνήσεων - θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση υπουργού και να εκδοθεί σχετική απόφαση που να καλύπτει τις ανάγκες όσων θα κατέβουν στην Κρήτη για να καταγράψουν τις ζημιές στα αμπέλια.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News