default-image

Απορρίπτει κούρεμα ελληνικού χρέους εκπρόσωπος του Σόιμπλε

Οικονομία
Απορρίπτει κούρεμα ελληνικού χρέους εκπρόσωπος του Σόιμπλε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χθες κατέστη σαφές, ότι αν μέχρι την Κυριακή δεν υπάρχει λύση, τότε ενδεχομένως να χρειάζεται να σκεφτούμε άλλα σενάρια, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν εξετάζεται η επιλογή της εισαγωγής παράλληλου νομίσματος για την Ελλάδα.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Χθες συνεδρίασε το Eurogroup και θα υπάρξουν και άλλες συζητήσεις. Τώρα το θέμα, είναι το αίτημα της Ελλάδας στον ΕΜΣ. Η επιστολή από τις 30 Ιουνίου δεν αποτελεί αίτημα. Με αυτό πρέπει να ασχοληθούμε τώρα. Αλλά χθες κατέστη σαφές, ότι αν μέχρι την Κυριακή δεν υπάρχει λύση, τότε ενδεχομένως να χρειάζεται να σκεφτούμε άλλα σενάρια», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ. Ερωτηθείς αν η γερμανική κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο για Grexit, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για κάθε εξέλιξη - και αναμένουμε με κάθε ηρεμία τις εξελίξεις των επόμενων ημερών».

Ο κ. Γέγκερ επανέλαβε ακόμη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι δεν βλέπει λόγο για κούρεμα του ελληνικού χρέους ή για άλλα μέτρα που θα μείωναν την αξία των δανείων. «Αυτή τη στιγμή και επί της αρχής δεν βλέπουμε, όπως σαφέστατα δήλωσε χθες η Καγκελάριος, καμία απολύτως βάση για τέτοια συζήτηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Απαντώντας νωρίτερα σε ερώτηση σχετικά με το εύρος του προγράμματος βοήθειας, ο κ. Γιέγκερ διευκρίνισε ότι δεν έχει να κάνει με το τι έχει συζητηθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου και τόνισε ότι πρέπει να είναι ένα «ευρύ και προς το μέλλον προσανατολισμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Λογική και αξιόπιστη πυξίδα για αυτό θα ήταν η τελευταία έκθεση της τρόικας τον Δεκέμβριο του 2014, όπου αναφέρονται 15 τομείς στους οποίους η Ελλάδα πρέπει να κλείσει κενά, πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Γιέγκερ επεσήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο αναμένουν ότι στην περίπτωση απόφασης έναρξης διαπραγματεύσεων για τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, από την ελληνική πλευρά θα δοθούν, ήδη, κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων, σαφή μηνύματα, τα οποία θα επαναφέρουν τη χαμένη εμπιστοσύνη ή μέρος της. «Περιμένουμε τότε, όχι μόνο λόγια πρόθεσης, αλλά και πράξεις» σημείωσε.

Τέλος, ανέφερε ότι στη λίστα των προαπαιτούμενων (prior actions) υπάρχουν αρκετά μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα και να περάσουν από την ελληνική Βουλή.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News