default-image

10.587 νέα "εισιτήρια" εργασίας

Κρήτη
10.587 νέα "εισιτήρια" εργασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ζεστός» όχι μόνο από πλευράς θερμοκρασίας αλλά και από πλευράς... απασχόλησης θα είναι ο μήνας που διανύουμε. Ως τις 30 Ιουλίου τρέχει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000 ανέργων ηλικίας 18 έως 29 ετών στον τομέα του τουρισμού, ενώ στα μέσα του μήνα αναμένεται να προκηρυχθούν 2.587 θέσεις κοινωφελούς εργασίας στα μουσεία.  

Σε ό,τι αφορά το πρώτο πρόγραμμα, πρόκειται για τη γνωστή χορήγηση επιταγής επαγγελματικής κατάρτισης (voucher) για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και πιστοποίηση προσόντων, με στόχο την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων ανέργων αποφοίτων ΑΕΙ/ΤΕΙ και αποφοίτων δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στο πρόγραμμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνον οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ που ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών. Από τους συνολικά 8.000 ωφελουμένους, οι 1.100 θα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ, ενώ οι 6.900 θα είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση 80 ωρών και πρακτική άσκηση 420 ωρών σε 2 φάσεις, η οποία δε θα υπερβαίνει τους 6 μήνες.

Κάθε άνεργος που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον, εφόσον επιλεγεί βάσει των κριτηρίων και της διαδικασίας που περιγράφεται στην πρόσκληση, θα εγγραφεί σε «Μητρώο Ωφελουμένων» και θα δικαιούται την «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας», η οποία θα του δώσει τη δυνατότητα να λάβει υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (θεωρία και πρακτική).

Εκπαιδευτικό επίδομα: περιλαμβάνει το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και το επίδομα πρακτικής άσκησης, τα οποία ανέρχονται σε:

α) Για τους αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ 2.458 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων), εκ των οποίων 400 ευρώ αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και 2.058 ευρώ συνολικά αντιστοιχούν στο επίδομα πρακτικής άσκησης (980 ευρώ για την α' φάση και 1.078 ευρώ για την β' φάση).

β) για τους αποφοίτους Δευτεροβάθμιας/Μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 2.248 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων), εκ των οποίων 400 ευρώ αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και 1.848 ευρώ συνολικά στο επίδομα πρακτικής άσκησης (880 ευρώ για την α' φάση και 968 ευρώ για τη β' φάση). Στο ως άνω εκπαιδευτικό επίδομα έχει ληφθεί υπόψη και η κάλυψη των αναγκών μετακίνησης των ωφελουμένων κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.insete-training.gr.

Μέσω κοινωφελούς δουλειά στα μουσεία

Έως 15 Ιουλίου αναμένεται να προκηρυχθούν 2.587 θέσεις κοινωφελούς εργασίας στα μουσεία. Από το σύνολο των 2.417 θέσεων οι 2.323 αφορούν στο υπουργείο Πολιτισμού και οι 94 στο υπουργείο Τουρισμού. Με βάση τον ανασχεδιασμό του προγράμματος που έγινε από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου αλλάζει ο τρόπος μοριοδότησης των ανέργων σε σχέση με εκείνον της πρώτης φάσης της κοινωφελούς εργασίας, ώστε να επωφελούνται περισσότερο οι άνεργοι μεγαλύτερης ηλικίας, τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και οι γονείς παιδιών με αναπηρία.

Σύμφωνα με τις αλλαγές της Ράνιας Αντωνοπούλου, για τους άνεργους ηλικίας άνω των 45 ετών προβλέπεται η μοριοδότησή τους με 40 μόρια, όταν στην προηγούμενη πρόσκληση για την κοινωφελή εργασία στους Δήμους η μοριοδότηση για την ίδια ηλικιακή ομάδα ήταν 25 μόρια. Προβλέπεται η ενίσχυση με 15 μόρια στους ανέργους οι οποίοι παρουσιάζουν αναπηρία σε ποσοστό από 50% και άνω. Προβλέπεται επίσης η πριμοδότηση με 10 επιπλέον μόρια στους ανέργους με παιδιά, ανήλικα ή ενήλικα, με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω. Οι άνεργοι της συγκεκριμένης κατηγορίας θα λαμβάνουν και τα μόρια με βάση το κριτήριο ύπαρξης ή μη ανήλικων τέκνων...

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News