default-image

Χτύπημα και στον εσωτερικό τουρισμό

Κρήτη
Χτύπημα και στον εσωτερικό τουρισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο κενό οδηγεί τα ταξίδια των Ελλήνων πολιτών η έλλειψη ρευστότητας και η συνέχιση της αβεβαιότητας στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Η μείωση στην έκδοση εισιτηρίων όχι μόνο στον εισαγόμενο αλλά και στον εσωτερικό τουρισμό παρουσιάζεται κατακόρυφη στα αεροδρόμια και στα λιμάνια της Κρήτης, όπως και όλης της χώρας. Συνέπεια, να χάνονται πάρα πολλά έσοδα βαραίνοντας ακόμα πιο πολύ την ήδη κατεστραμμένη ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με στοιχεία της αεροπορικής εταιρείας Aegean Airlines, η πληρότητα στις εσωτερικές πτήσεις στη χώρα μας έχουν μειωθεί ως και 60% την τελευταία βδομάδα. «Η κάθοδος των κρατήσεων αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στο 50 με 60%. Και πιστεύω ότι θα είναι μεγαλύτερη τις επόμενες ημέρες», είπε ο αντιπρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας Aegean κ. Ευτύχης Βασιλάκης.

«Μέχρι και την προηγούμενη βδομάδα, τα στατιστικά που έχουμε μας δείχνουν μειώσεις στις αφίξεις από το εσωτερικό στο Ηράκλειο που αγγίζουν και το 50%, ενώ στο σύνολο της Ελλάδας το 60%, όσον αφορά στην εσωτερική μας κίνηση», τόνισε ο διευθυντής πωλήσεων νοτίου Ελλάδος της Aegean Πάτης Επιτροπάκης.

Τραγική εικόνα

Την ίδια στιγμή όμως δραματική είναι η εικόνα και στις εξωτερικές πτήσεις σε ό,τι αφορά τις πληρότητες. Σύμφωνα με την Aegean, η πτώση μεταφράζεται σε 32%, ενώ οι περισσότερες ακυρώσεις προέρχονται από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία και τη Ρωσία. «Οι ακυρώσεις στις ήδη υπάρχουσες κρατήσεις που είχαμε έχουν φτάσει στο 32%. Και όλα κρίνονται από το αν θα υπάρξει συμφωνία εντός της βδομάδας. Είμαστε αισιόδοξοι.

Και από την πλευρά μας, ως μια μεγάλη αεροπορική εταιρεία, η οποία κινείται εντός Ελλάδας και σε όλους τους 34 προορισμούς της, φαντάζεστε ότι δε θα θέλαμε με τίποτα να σταματήσει να κινείται αυτό το κύμα τουριστών από αυτές τις περιοχές, όπως και των Ελλήνων που κινούνται γενικότερα μέσα στη χώρα και έχουν σταματήσει τη δεδομένη στιγμή», συμπλήρωσε ο κ. Επιτροπάκης.

Μείωση και από θαλάσσης

Οι επιπτώσεις του capital control προκαλούν πολλά μποφόρ και στο λιμάνι του Ηρακλείου. Η επιβατική κίνηση, από Ηράκλειο προς Πειραιά και αντίστροφα, μειώθηκε κατά 19,3%, το 6ημερο του Ιουλίου σε σύγκριση με το περυσινό χρονικό διάστημα, ενώ η μείωση τον περασμένο μήνα ήταν μικρότερη, αγγίζοντας το 5%. «Αυτή η πτώση οφείλεται κυρίως στις κλειστές τράπεζες και στην ανησυχία του επιβατηγού κοινού για το αύριο.

Πιστεύω όμως ότι αν υπάρξει μια συμφωνία θα κινηθεί η αγορά και θα σωθεί τουλάχιστον το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Από πλευράς μας πάντως, η εταιρεία διευκολύνει το επιβατηγό κοινό δεχόμενη όλους τους τρόπους πληρωμής και με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Αυτό ωστόσο που βλέπουμε και είναι παρήγορο είναι ότι στις γραμμές μας στην Αδριατική δεν έχουμε ακυρώσεις. Έχουμε μια πελατεία συνειδητοποιημένη για την Ελλάδα», τόνισε ο εμπορικός διευθυντής επιβατών Μινωικών Γραμμών Χρήστος Μπατσίδης.

«Αυτές τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου παρατηρείται μια μείωση της κίνησης κατά 20% στους επιβάτες και 25% όσον αφορά στην κίνηση των Ι.Χ. και των φορτηγών. Και αναφερόμαστε πάντα για τη γραμμή Ηράκλειο-Πειραιάς και αντίστροφα. Και αν δεν καταλήξουμε σε κάποια συμφωνία, θεωρώ ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο. Οι κρατήσεις για το μήνα Ιούλιο σημείωσαν πολύ μεγάλη πτώση σε σχέση με πέρυσι επειδή εμείς δουλεύουμε περισσότερο με Έλληνες και αν δεν ανοίξουν οι τράπεζες η πτώση θα αγγίξει το 50%», ανέφερε ο διευθυντής κοινοπραξίας ΑΝΕΚ SUPERFAST γραφείου Ηρακλείου Δημήτρης Γιαλεσάκης.

Στις Μινωικές Γραμμές, η μείωση της επιβατικής κίνησης τον Ιούνιο ήταν 3% δηλαδή 800 επιβάτες λιγότεροι σε σύγκριση με το ίδιο περυσινό χρονικό διάστημα, ενώ το 6ημερο του Ιουλίου η μείωση της επιβατικής κίνησης ανήλθε στο 16,5%, δηλαδή 3.000 επιβάτες λιγότεροι. Στην ΑΝΕΚ, η μείωση της επιβατικής κίνησης τον Ιούνιο στο λιμάνι του Ηρακλείου ήταν 12%, ενώ το 6ημερο του Ιουλίου άγγιξε το 20%.

Προβλήματα στην τροφοδοσία

Η νησιωτική χώρα αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα τροφοδοσίας από το τραπεζικό «έμφραγμα». Σύμφωνα με πληροφορίες, για λίγο ακόμα καλύπτονται οι ανάγκες των νησιών, όμως αν η όλη κατάσταση διαρκέσει για πολύ ακόμα οι ελλείψεις θα αρχίσουν να διαφαίνονται ακόμα πιο έντονα. Και αυτό την ώρα που, όπως αναφέρουν ναυτιλιακοί πράκτορες, έχει περιοριστεί σημαντικά η μετακίνηση των οχημάτων ιδιωτών για την εκτέλεση διαφόρων εργασιών, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Την ίδια στιγμή, την ανησυχία τους διατυπώνουν οι φαρμακοποιοί των νησιωτικών περιοχών διότι, όπως υπογραμμίζουν, το πλαφόν των 1.000 ευρώ που έχει εφαρμοστεί για παραγγελίες φαρμάκων ενδέχεται να περιορίσει σημαντικά την προσπάθεια κάλυψης των αναγκών τους.

Αναστολή εισιτηρίων από 24 ξένες αεροπορικές εταιρείες

Ένα ακόμα σημαντικό πλήγμα για τη χώρα μας είναι το γεγονός ότι στην αναστολή του δικαιώματος πώλησης εισιτηρίων σε ελληνικά πρακτορεία ταξιδιών προχώρησαν, μέχρι στιγμής, 24 αεροπορικές εταιρείες λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας στη χώρα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Emirates, η οποία πλέον δέχεται κρατήσεις εισιτηρίων και πληρωμές μόνο με μετρητά.

Συγκεκριμένα, αεροπορικές εταιρείες όπως η Emirates, η Virgin, η Turkish Airlines, η Qatar, η Quantas, η Air Baltic, η Pegasus, η China Airlines, η China Southern, η Philippines και η Cathay αφαίρεσαν από τους τουριστικούς πράκτορες της χώρας το δικαίωμα να πωλούν εισιτήρια για λογαριασμό τους, φοβούμενες ότι θα χάσουν τα λεφτά τους, παρά το γεγονός ότι κατέχουν εγγυητικές επιστολές των τουριστικών γραφείων.

Η λίστα των αεροπορικών εταιρειών είναι η ακόλουθη: UL - Sri Lankan Airways, CI - China Airways, ΖΙ - Aigle Azur Airlines, DT - Angola Ailrines, ΑΤ - Royal Air Maroc, 8Q - Onur Air, GA - GARUDA, SW - AIR ΝΑΜΙΜΒΙΑ, ΚΚ - Atlasjet, SZ - Aircompany, CZ - China Southern, ΕΚ - Emirates, U6 - Ural Airlines, KC - Air Astana, VN - Vietnam Airlines, VS - Virgin Atlantic, PC - Pegasus Airlines, UN - Transaero Airlines, UT - Utair Aviation, ΗΥ - Uzbekistan Airway, ΤΧ - Air Caraibes, QR - Qatar, ΒΤ - Air Baltic, S7 - Siberia, ΝΖ - Air New Zealand, TS - Air Transat, SB - Air Caledonie, ΤΚ - Turkish Airlines, QF - Qantas.

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News