default-image

"Μία" δεν μπαίνει στα ταμεία

Κρήτη
"Μία" δεν μπαίνει στα ταμεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ούτε ευρώ στα ταμεία του κράτους. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί εδώ και μέρες, καθώς το καθεστώς που επέβαλε το capital control κάθε άλλο παρά δημιουργεί την ασφάλεια που θα έκανε τους οφειλέτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Και βάζουν στην πρώτη προτεραιότητα τα ζητήματα που αφορούν στην άμεση επιβίωσή τους, ενώ η καταβολή των ποσών που αντιστοιχούν στις ρυθμιζόμενες οφειλές δεν τακτοποιείται!

Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Ηρακλείου Μανόλης Ρολάκης λέει χαρακτηριστικά ότι «οι εικόνες τις οποίες είχα την πρώτη μέρα για εισπράξεις είτε με μετρητά είτε με επιταγές είτε με πιστωτικές-χρεωστικές κάρτες ήταν η είσπραξη του ποσού του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Πάρα πολύ καλά. Όμως αυτές τις δύο μέρες σε τούτη τη βδομάδα υπάρχει μια αναμονή. Δεν υπάρχουν και προθεσμίες να ταλαιπωρείται ο κόσμος. Είναι καθησυχασμένος σε ό,τι αφορά και τις ρυθμίσεις. Οι πολίτες δεν πληρώνουν περιμένοντας να κυλίσει και η εβδομάδα, να δουν το αποτέλεσμα και των διαπραγματεύσεων, για να δουν αν θα κινηθούν θετικά».

Όπως τονίζουν οι εφοριακοί, είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό, καθώς ο κόσμος πρώτα κοιτάζει να έχει χρήματα για να καλύψει τις βασικές ανάγκες διαβίωσης των νοικοκυριών και το τελευταίο που κοιτάζει είναι η συνέπεια απέναντι στις φορολογικές εκκρεμότητες και υποχρεώσεις. Κάθε είδους συναλλαγή με την εφορία, που έχει ως αντικείμενό της την πληρωμή, έχει "παγώσει". Ο κόσμος απλά διεκπεραιώνει γραφειοκρατικές διαδικασίες, αφού, όπως λέει ο κάθε πολίτης, η καθημερινότητα και η αβεβαιότητα δεν αφήνουν περιθώρια.

«Είναι φυσιολογικά να κοιτάμε τις προτεραιότητες της ζωής. Τα παιδιά, το φαγητό και μετά οι υποχρεώσεις», λένε οι πολίτες που βρέθηκαν χθες στην εφορία όχι για να πληρώσουν αλλά για ρυθμίσεις, ευελπιστώντας ότι σύντομα, μέσα στις επόμενες μέρες, οι τράπεζες θα ξανανοίξουν και θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν ρευστό για να καλύψουν τόσο τις ανάγκες τους όσο και τις υποχρεώσεις τους.

Οι προθεσμίες

Ο Μανόλης Ρολάκης λέει εξάλλου ότι «και στις 30 Ιουνίου αρκετοί δεν πλήρωσαν τις δόσεις τους. Εγώ έχω πει ότι όσοι φορολογούμενοι ρύθμισαν και δεν τα κατάφεραν 30/6 να πληρώσουν τη ρυθμισμένη τους δόση, γιατί δεν είναι υπαίτιοι, εγώ ακόμη και φορολογική ενημερότητα από το Δημόσιο να θέλουν θα τους την υπογράψω».

Στο μεταξύ, όπως ήταν αναμενόμενο, εξαιτίας όλων αυτών των καταστάσεων, στον "πάγο" έχουν μπει και οι διαδικασίες των φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, το μεγαλύτερο μέρος των φορολογουμένων αδυνατεί να καλύψει το κόστος της φορολογικής δήλωσης. Ο κόσμος δεν προσέρχεται στα φορολογικά γραφεία. Εκ των πραγμάτων, η προθεσμία μέχρι τις 27 Ιουλίου ως προθεσμία έως την οποία θα πρέπει να έχουν γίνει οι δηλώσεις είναι αδύνατο να τηρηθεί.

Όπως λένε οι φοροτεχνικοί, «θεωρούμε την παράταση δεδομένη. Αλλά αυτό που περιμένουμε κι εμείς ως κλάδος είναι να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, να καταλαγιάσει όλο αυτό το κλίμα που υπάρχει για να μπορούμε να δούμε κι εμείς πώς θα φέρουμε εις πέρας αυτήν την κατάσταση».

Δικαιολογημένη η χαλάρωση υποβολής δηλώσεων

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Ηρακλείου κάνει λόγο για χαλάρωση που είναι δικαιολογημένη. «Υπάρχει μια χαλάρωση στην υποβολή των δηλώσεων», όπως λέει. «Αλλά ευελπιστούμε ότι τελικά όλα θα δρομολογηθούν, όλα θα βρουν τον κανονικό τους ρυθμό και έτσι δε θα έχουμε πρόβλημα».

Κι ενώ η πρώτη παράταση που δόθηκε στα τέλη Ιουνίου λήγει στα τέλη Ιουλίου, οι φοροτεχνικοί εκτιμούν ότι, με βάση τα δεδομένα, ούτε και σε αυτήν την προθεσμία θα υπάρχει αντίκρισμα. Κι αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι μέχρι στιγμής από τις 5,8 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις που θα πρέπει να υποβληθούν, έχουν υποβληθεί μόλις οι 2,55 εκατομμύρια δηλώσεις. Και για τις 24 μέρες που απομένουν θα πρέπει να υποβληθούν 3,3 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις, κάτι που για να καταστεί δυνατό θα πρέπει να υποβάλλονται καθημερινά 137.500, όταν σήμερα δεν υποβάλλονται πάνω από 50.000.

Χριστόφορος Παπαδάκης, Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News