default-image

"Όλα εξαρτώνται από την Ελλάδα"

Οικονομία
"Όλα εξαρτώνται από την Ελλάδα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι οι δηλώσεις όλων των υπουργών Οικονομικών  της Ευρωζώνης  που προσερχόμενοι στη σύνοδο του Eurogroup διαμηνουν πως οι όποιες αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τις προτάσεις που θα παρουσιάσει ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Μετά το όχι στο δημοψήφισμα, πρέπει να περιμένουμε την ελληνική κυβέρνηση για τις προτάσεις. Θα ακούσω τον Έλληνα συνάδελφο. Οι παλαιές προτάσεις απορρίφθηκαν από τον ελληνικό λαό. Άρα η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να φέρει νέες προτάσεις, ελπίζω να τις έχει σήμερα. Και θα δούμε αν είναι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες», ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ .

«Οποιοδήποτε πακέτο αξιοποιηθεί θα πρέπει να είναι αξιόπιστο, γι αυτό θα δουλέψουμε σήμερα και στο μέλλον» ανέφερε.

Ερωτώμενος σχετικά με την απομάκρυνση Βαρουφάκη ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως «Για μένα το θέμα δεν είναι στα πρόσωπα, αλλά το πού βρισκόμαστε πολιτικά».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, από την πλευρά του ανέφερε επίσης ότι περιμένει από τον νέο υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να παρουσιάσει τις ελληνικές προτάσεις, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

 «Είναι στο χέρι της Ελλάδας να πει τι θέλει» σημείωσε και πρόσθεσε πως «οι 18 λαοί της ευρωζώνης πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψιν. Υπάρχει έλλειμμα ευθύνης αλλά και διάθεση για συμφωνία. Η Ελλάδα να μας πει τι επιθυμεί. Αν θέλει περιπέτεια ή σταθερότητα. Το Grexit Θα πρέπει να αποφευχθεί απολύτως. Είμαστε εδώ για να δείξουμε ιστορική ευθύνη. Το Grexit θα ήταν μία τρομακτική αποτυχία», είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

«Είμαι επιφυλακτικός ότι θα βρεθεί συμφωνία σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, η παράταση των συζητήσεων, θα είναι σε βάρος της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Τις επόμενες ώρες, ημέρες, εβδομάδες πρέπει να επιλέξουμε τον έναν ή τον άλλον τρόπο»,  ανέφερε ο Σλοβάκος Υπουργός Οικονομικών Πίτερ Κάζιμιρ.

«Δεν είναι το ζητούμενο το Grexit. Προσπαθεί η ελληνική κυβέρνηση να επιτευχθεί συμφωνία με όλους στην Ευρωζώνη. Εμείς είμαστε νεοεισελθέντες στην Ευρωζώνη. Θα πρέπει η Ελλάδα να κάνει τα δικά της βήματα κι αυτό είναι απόφαση των ελληνικών αρχών», ανέφερε ο Λιθουανός Υπουργός Οικονομικών Rimantas Sadzius γι ανα προσθέσει πως «Στην πολιτική πάντα υπάρχει τρόπος για συμβιβασμούς, ακόμα και τη στιγμή που κανένας δεν βλέπει το φως στο τούνελ».

«Χρειαζόμαστε μία καινούρια βάση για να μπορέσουμε να αποφασίσουμε. Για βραχυπρόθεσμες αποφάσεις, πρέπει να υπάρξει ρευστότητα, είναι κλειστές οι τράπεζες και δημιουργούνται προβλήματα για τον πληθυσμό και τις επιχειρήσεις και αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Pierre Gramegna.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως «Είναι αποστολή  μας να ακούσουμε τον καθένα και να δημιουργούμε γέφυρες και να βρούμε λύσεις. Όλα εξαρτώνται από το τι έχει στο μυαλό της η ελληνική κυβέρνηση».

«Με κάθε σεβασμό προς το δημοψήφισμα, οι πόρτες παραμένουν ανοιχτές για τις διαπραγματεύσεις, αλλά είναι ανοιχτές με όρους. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της Ευρωζώνης, αλλά θα πρέπει η Ελλάδα να μας πει τι θέλει να γίνει» δλήλωσε  ο υπουργός Οικονομικών της  Φινλανδίας  Άλεξ Στουμπ και πρόσθεσε : «Έχουμε βοηθήσει την Ελλάδα, έχουμε δώσει περισσότερα από 320 δισ. ευρώ».

Πάντως ο Φιλανδός αξιωματούχος ήταν κατηγορηματικός λέγοντας πως «Δεν εξετάζουμε το Grexit». 

«Σεβόμαστε το δημοψήφισμα, αλλά χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχει η δυνατότητα να βοηθήσουμε την Ελλάδα», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα.

Για το «κούρεμα» του χρέους ξεκαθάρισε ότι δεν επιτρέπεται βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων για τη στήριξη χωρών.

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα μπορεί να κρατήσει το ευρώ, ο Σόιμπλε απάντησε πως αυτή είναι μια ερώτηση για την ελληνική κυβέρνηση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News