default-image

Eurogroup: Αύριο... τα σπουδαία

Οικονομία
Eurogroup: Αύριο... τα σπουδαία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λακωνικός ήταν ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup.  

Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ περιορίστηκε σε μια σύντομη και αόριστη αναφορά ως προς την έλλειψη συγκεκριμένης πρότασης, δίχως ωστόσο να εστιάσει σε αυτό το σημείο. Προσέθεσε ότι αύριο το πρωί θα υπάρχει (ελπίζει) η πρόταση της ελληνικής πλευράς ολοκληρωμένη καθώς και η σχετική επιστολή-αίτηση για το νέο πρόγραμμα, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Όλα αυτά δίνουν την εντύπωση ότι το σενάριο περί "πολιτικής λύσης" στη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να ακολουθήσει στη συνέχεια νέα συνεδρίαση του Eurogroup (ίσως ακόμη και αύριο), κερδίζει σημαντικό έδαφος.

Νωρίτερα είχε επικρατήσει ατέλειωτη σύγχυση στις Βρυξέλλες, καθώς κυκλοφόρησε νωρίς η πληροφορία ότι η ελληνική αντιπροσωπεία δεν έχει παρουσιάσει πρόταση στο Eurogroup.

Την ίδια ώρα από την Αθήνα δινόταν η πληροφορία ότι ο νέος Έλληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος παρέδωσε την πρόταση που είχε στείλει η ελληνική πλευρά την προηγούμενη εβδομάδα και η οποία ουδέποτε συζητήθηκε από Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ καθώς το τρέχον πρόγραμμα εξέπνεε και όλοι περίμεναν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, ο κ. Τσακαλώτος κατέθεσε τις προτάσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Αυτές τότε δεν είχαν συζητηθεί επειδή στο Eurogroup οι ΥΠΟΙΚ είπαν ότι θα περιμένουν το δημοψήφισμα και μετά θα τοποθετηθούν. «Περιμένουμε τα σχόλιά τους σήμερα», αναφέρει κυβερνητική πηγή.

Κάποιες πληροφορίες λένε ότι η πρόταση θα παρουσιαστεί σε "πολιτικό επίπεδο" από τον Αλέξη Τσίπρα απόψε στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ άλλες ότι η πρόταση θα δοθεί αύριο (εφόσον προγραμματιστεί νέο Eurogroup;).

Την ίδια ώρα, πληροφορίες που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung αναφέρουν ότι η νέα ελληνική πρόταση που παρουσιάζεται στο Eurogroup προβλέπει διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, ΦΠΑ 13% για την εστίαση και μικρές περικοπές στις αμυντικές δαπάνες.

Η πρόταση αυτή θα συζητηθεί στην τριμερή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουα Ολάντ που σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

Οι δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup, κατά την προσέλευσή του στην αίθουσα της συνεδρίασης, αντικαθρεφτίζουν τη συνολική εικόνα:

«Πιστεύω ότι μετά το Όχι θα πρέπει να ακούσουμε την ελληνική κυβέρνηση πώς θα βγούμε από το αδιέξοδο και πώς θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Θέλω να γνωρίσω το νέο ομόλογό μου.

Το Όχι στο δημοψήφισμα σημαίνει ότι απορρίφθηκαν οι προτάσεις, θα πρέπει να δούμε τις νέες προτάσεις, που θέλουμε να είναι αξιόπιστες.

Δε γνωρίζω ότι οι νέες προτάσεις βασίζονται στο σχέδιο Γιούνκερ.

Τις τελευταίες εβδομάδες είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης, Δεν μπορούμε να καταστρέψουμε την αξιοπιστία μας, ελπίζουμε οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης να είναι αξιόπιστες».

Γιούνκερ: «Περιμένουμε τις ελληνικές προτάσεις»

«Είμαι πάρα πολύ ευτυχής κάθε φορά που βλέπω τον κ. Τσίπρα», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

«Θα κάνουμε προσπάθεια να φτάσουμε σε μία λύση» σημείωσε, ενώ, απαντώντας σε επισήμανση δημοσιογράφου περί μη κατάθεσης νέας ελληνικής πρότασης, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι «αυτό εξαρτάται από τον κ. Τσίπρα που δεν ήρθε με νέο έγγραφο, με κάτι διαφορετικό».

Μέρκελ: «Δεν έχουμε τη βάση για νέες διαπραγματεύσεις»

«Δεν έχουμε τη βάση για να ξεκινήσουμε νέες διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)», υποστήριξε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στο κτήριο της Κομισιόν.

Όπως εξήγησε η καγκελάριος, το πρόγραμμα της Ελλάδας έχει ολοκληρωθεί και ταυτόχρονα υπήρξε νέα σαφές «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα.

«Χωρίς αλληλεγγύη δε θα υπάρξει δυνατότητα να βοηθήσουμε, αλλά και χωρίς ανακατατάξεις» πρόσθεσε η κ. Μέρκελ, ενώ εν συνεχεία εξήγησε ότι σήμερα θα συζητήσουμε το πώς θα πρέπει να συνεχίσουμε.

«Μας έχουν απομείνει ελάχιστες ημέρες και θα ακούσουμε προσεκτικά τι θα μας πει ο Έλληνας πρωθυπουργός», κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Μοσκοβισί: «Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία»

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, εξερχόμενος της συνεδρίασης του Eurogroup.

«Το Eurogroup θα πρέπει να εργαστεί γρήγορα, ώστε να διατηρήσει την Ευρωζώνη ενιαία», συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Φ. Ολάντ: «Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ»

«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να υποβάλει σοβαρές και αξιόπιστες προτάσεις», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Επανέλαβε ότι η ευθύνη να κάνει προτάσεις εναπόκειται στην Ελλάδα και η αλληλεγγύη στην Ευρώπη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News