default-image

Σταθάκης: "Με πάγωμα ELA, 60 ευρώ ως την Παρασκευή"

Οικονομία
Σταθάκης: "Με πάγωμα ELA, 60 ευρώ ως την Παρασκευή"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να δίνουν τα 60 ευρώ από τα ΑΤΜ μέχρι την Παρασκευή σε περίπτωση που η ΕΚΤ διατηρήσει έστω "παγωμένο" τον ELA έκανε λόγο ο Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο BBC.

«Νομίζω ότι είναι μια μεγάλη μέρα του ελληνικού λαού - η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί με αίσθημα ευθύνης», είχε πει νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας προσερχόμενος στο υπουργείο.

Σύμφωνα με tanea.gr, η ΕΚΤ θα συνεδριάσει σήμερα προς το απόγευμα για το θέμα του ELA και περιμένοντας τις εξελίξεις από τις Βρυξέλλες.

«Η χώρα μας δεν έχει καμία εντολή να αποχωρήσει από την ευρωζώνη», είπε ο Γιώργος Σταθάκης στο BBC.

«Καταρχάς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να τηρεί τις ελληνικές τράπεζες ζωντανές για διάστημα μίας εβδομάδας έως 10 ημερών, έτσι ώστε οι συνομιλίες διάσωσης να μπορούν να εξελιχθούν εντωμεταξύ, ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της, τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», αναφέρει το BBC επικαλούμενο τη συνέντευξη του υπουργού και συνεχίζει ότι «στην καλύτερη περίπτωση», όπως ανέφερε ο υπουργός, η ΕΚΤ θα παρέχει επιπλέον 3 δισ. ευρώ με τη μορφή έκτακτης χορήγησης ρευστότητας (ELA) εντός της ημέρας.

Αλλά ακόμη και αν η ΕΚΤ απλώς συνεχίσει να κρατάει παγωμένο τον ELA, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η τρέχουσα ανάληψη μετρητών και οι περιορισμοί στη μεταβίβαση των ρευστών μέσω τραπεζών θα μπορούσαν να παραμείνουν στη θέση τους έως την Παρασκευή.

«Φυσικά, αν η ΕΚΤ αποφασίσει να μειώσει τον ELA, τότε οι τράπεζες θα βρίσκονταν σε δεινή κατάσταση. Το δεύτερο στοιχείο της διάσωσης θα βασιστεί στην επιστολή του κ. Τσίπρα προς τους πιστωτές, την περασμένη εβδομάδα, όταν δέχτηκε τις περισσότερες από τις προτάσεις των εταίρων για περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων και διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και μικρές αλλαγές στη φύση των προτεινόμενων περικοπών στις συντάξεις», συμπληρώνει ο Σταθάκης.

Τέλος, η κυβέρνηση θέλει μια βιώσιμη περικοπή του χρέους κατά 30%, σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα και κάτι τέτοιο σύμφωνα με τον υπουργό θα μπορέσει να συμβεί είτε μέσω της άμεσης διαγραφές, είτε μέσω επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News