Οικονομία

Κριτική στην ελληνική κυβέρνηση ασκεί ο Aυστριακός ΥΠΕΞ

Την ελληνική κυβέρνηση κατηγορεί ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών κ. Σεμπάστιαν Κουρτς σε συνέντευξή που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα "Εστεράιχ", ότι «συμπεριφέρεται άκρως λαϊκιστικά και έχει οδηγήσει τη χώρα της σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση - στο χείλος ενός γκρεμού», ενώ υποστηρίζει πως «ένα Grexit θα ήταν αντιμετωπίσιμο για την Ευρωζώνη, αλλά δε θα ήταν αντιμετωπίσιμο για την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον κ. Κουρτς, «εάν ο πληθυσμός ψηφίσει σήμερα "Όχι", είναι αμφίβολο αν θα υπάρχει ακόμη πλέον μια βάση για την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, και μετά από αυτό η χώρα θα βρεθεί μπροστά σε κρατική χρεοκοπία». Όπως εκτιμά ο ίδιος, «εάν οι Έλληνες ψηφίσουν "Ναι", η ετυμηγορία είναι υπέρ του ευρώ και με αυτή δίνουν μία ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις».

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών καταλογίζει στην ελληνική κυβέρνηση ότι «από μόνη της εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και οδηγεί τη χώρα της σε κίνδυνο», και τονίζει ότι οι εταίροι μπορούν να είναι αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα, μόνον εφόσον η χώρα καταβάλλει και η ίδια προσπάθειες.

Παράλληλα, κάνει λόγο για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις από τη μεριά της Ελλάδας, χωρίς τις οποίες δεν είναι δυνατόν να δοθούν πλέον πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι, όπως εκτιμά, διαφορετικά θα πρόκειται για «ένα βαρέλι δίχως πάτο».

Αναφερόμενος σε δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Κουρτς, επισημαίνει ότι «η συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ήδη και πριν από αυτή τη δήλωση απαράδεκτη. Θέλουν χρήματα και υβρίζουν την Ε.Ε. Αυτό είναι ήδη θρασύ».

Στην ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής της αυστριακής Βουλής, το βράδυ της Τρίτης, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε ασκήσει δριμεία κριτική εναντίον της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ως «απόλυτα απαράδεκτη» τη στάση της Αθήνας στο θέμα της κρίσης χρέους και ως «προβληματικό» τον τόνο της ελληνικής πλευράς.

Επιπλέον, ο κ. Κουρτς υποστήριξε στην ομιλία του ότι δεν είναι καλό σημάδι για τις άλλες χώρες - μέλη της Ε.Ε. αν οι Έλληνες δεν τηρούν τις δεσμεύσεις.

Κατά την άποψή του, όπως την διατύπωσε στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να ανεχθεί «εκβιασμούς», ενώ δεν είναι ο σωστός δρόμος η μόνιμη συνέχιση επιδότησης «ενός συστήματος που δεν λειτουργεί».

Σχόλια