Οικονομία

Αγροτοσυνεταιριστικό κίνημα:Ο ρόλος του στη διατροφική κρίση

Σπουδαίος μπορεί να είναι ο ρόλος των συνεταιριστικών οργανώσεων για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη διατροφική κρίση που υπάρχει και εντείνεται όσο μένουν κλειστές οι τράπεζες και όσο συνεχίζεται η ασφυχτική λιτότητα σε βάρος των νοικοκυριών των μικρομεσαίων στρωμάτων του λαού μας.

Μια πρώτη απόδειξη του πολύ καλού ρόλου είναι ότι τις τελευταίες μέρες μόνο οι συνεταιριστικές οργανώσεις στα χωριά και στις πόλεις εξακολουθούν να τροφοδοτούν επί πιστώσει με φυτοφάρμακα τους παραγωγούς, όταν οι ιδιώτες τούς έχουν κλείσει την πόρτα, και αυτό σημαίνει και την παραπέρα εξέλιξη της παραγωγικής διαδικασίας για να παραχθούν προϊόντα που, εκτός από τον εμπορικό τους προορισμό, καλύπτουν και διατροφικές ανάγκες!

Η "Νέα Κρήτη" κατέγραψε απόψεις που διαφοροποιούνται ως προς το αν πράγματι σήμερα διαδραματίζουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις κάποιο ρόλο. Όλοι όμως που μας μίλησαν συμφωνούν με τη διαπίστωση ότι θα μπορούσαν να παίζουν αυτό το ρόλο, αν είχαν στηριχτεί από τις εκάστοτε κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, ενώ μπορούν από τώρα και μετά να αναλάβουν τέτοιες πρωτοβουλίες, αρκεί να καταφέρουν οι σημερινοί κυβερνώντες να στηρίξουν δυναμικά την ύπαρξή τους στον αγροτοσυνεταιριστικό χώρο.

«Θα μπορούσαμε»

«Όταν μιλάμε για συνεταιριστικό κίνημα, πρέπει να υπάρχει και ισχυρό τραπεζικό σύστημα. Το συνεταιριστικό κίνημα χρόνια τώρα έχει μεγάλα και σοβαρά προβλήματα και αυτά τα προβλήματα ποτέ δεν τα πήρε στα σοβαρά καμία κυβέρνηση», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης.

«Θα μπορούσε να παίξει ρόλο το συνεταιριστικό κίνημα σε πολλά επίπεδα, αν υπήρχε πραγματικά μια πολιτική στον αγροτικό χώρο, που να μην ήταν εδώ και πολλά χρόνια αντισυνεταιριστική και αντιαγροτική», λέει ο Ανδρέας Στρατάκης.

«Υπάρχει ρόλος»

Κι όμως, κατά την άποψη του αντιπροέδρου της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και μέλους της διοίκησης της ΕΑΣ Ηρακλείου Μύρωνα Χιλετζάκη, υπάρχει ήδη κάποιος ρόλος από ενώσεις και συνεταιρισμούς, που είναι ενδεικτικός.

«Όταν όλοι οι ιδιώτες έχουν σταματήσει να δίνουν επί πιστώσει φυτοφάρμακα στους παραγωγούς για να παράγουν, συνεταιρισμοί και ενώσεις συνεχίζουν να το κάνουν. Άρα το συνεταιριστικό κίνημα είναι το αποκούμπι του αγροτικού κόσμου σε τόσο δύσκολες εποχές», λέει ο συνεταιριστής.

Και κάνει μια γενικότερη αναφορά, λέγοντας: «Από τα αρχαία χρόνια, έπαιζε σημαντικό ρόλο για την επιβίωσης του έθνους το "συνεταιρίζεσθαι". Το έχει δείξει και η ιστορία. Και στο διατροφικό κομμάτι, αν δε συνεταιριστούμε και δεν παράγουμε προϊόντα ο ένας για τη διατροφή του άλλου, ειδικά στους δύσκολους καιρούς που έρχονται, θα έχουμε σοβαρά διατροφικά προβλήματα. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από το συνεταιριστικό κίνημα», καταλήγει ο Μύρος Χιλετζάκης.

Τι έφταιξε… «Ευθύνες κομματικοποίησης»

Υπάρχει όμως και η άποψη ότι το συνεταιριστικό κίνημα της χώρας σήμερα εμφανίζεται αποδυναμωμένο, εξαιτίας της έντονης κομματικοποίησης που για δεκαετίας το "ροκάνιζε" από μέσα! Όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «το συνεταιριστικό κίνημα έχασε τη δυνατότητα να παίζει σημαντικό ρόλο για την κοινωνία. Το έχασε γιατί; Διότι το 1983 ο τότε υπουργός Γεωργίας Κώστας Σημίτης, κατήργησε την εποπτεία στους συνεταιρισμούς και τις ενώσεις, που τη διενεργούσε η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος. Κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ισοπεδωθούν όλες οι οργανώσεις.

Εάν οι οργανώσεις έπαιζαν ρόλο μόνο στο κομμάτι που έχει να κάνει με την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων, θα ήταν σήμερα στη θέση να μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο».

Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης καταγγέλλει ότι, αντί να ασχολούνται με το πραγματικό τους αντικείμενο, οι συνεταιριστικές οργανώσεις έγιναν κομματικές οργανώσεις. «Έπαιζαν ρόλο όλα τα κόμματα, σε όλες τις οργανώσεις, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Και βλέπουμε, για παράδειγμα, ακόμα τώρα, το 70% των εκπροσώπων των αγροτών, δυστυχώς, να μην παράγουν προϊόντα. Γι' αυτό το λόγο έχουμε φτάσει εκεί που έχουμε φτάσει», επισημαίνει.

Καταλήγοντας, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης λέει στη "Νέα Κρήτη" ότι υπάρχει ελπίδα να ανακτήσουν οι οργανώσεις το χαμένο ρόλο τους, αλλά θα πρέπει να αλλάξει το σημερινό θεσμικό τους πλαίσιο προς μια τέτοια κατεύθυνση.

Για την κομματικοποίηση του συνεταιριστικού κινήματος μίλησε στην εφημερίδα μας και ο παλιός αγροτοσυνδικαλιστής και σήμερα πρόεδρος των καζανάρηδων Στάθης Φραγκιαδάκης.

«Πάντα ο πρωτογενής τομέας ήταν η βάση της ζωής. Διότι, αν δε βρεις να φας, δεν επιβιώνεις. Και μπορεί να βγάλει και τη χώρα από δύσκολες καταστάσεις, όταν βοηθηθεί να ρίξει το κόστος, να μπορεί να ανταγωνιστεί άλλες χώρες που έχουν χαμηλό κόστος. Κι εκεί χρειάζεται μια σωστή αγροτική πολιτική για να ξεφύγουμε από την κρίση, που στην πραγματικότητα σήμερα δεν είναι κρίση αλλά είναι λαίλαπα».

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια