Οικονομία

Σόιμπλε: "Η Αθήνα δε θέλει κανένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων"

Η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, κατά τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Β. Σόιμπλε ήταν προβλέψιμη, καθώς όπως εξήγησε «η Αθήνα δε θέλει κανένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Bild σχολιάζει ότι όποιος «γνώριζε τα οικονομικά δεδομένα και έπαιρνε στα σοβαρά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα πριν και μετά (σ.σ. την εκλογή του τον Ιανουάριο) αντιλαμβανόταν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει κανένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

«Για αυτό αντιμετώπιζα εξαρχής με μεγάλο σκεπτικισμό (...) το αποτέλεσμα των συνομιλιών με την κυβέρνηση στην Αθήνα. Το ότι αυτός ο σκεπτικισμός τελικά επιβεβαιώθηκε δεν με εξέπληξε πραγματικά», συνέχισε ο Σόιμπλε.

Το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ ή θα βγει από την Ευρωζώνη «σε σύντομο χρονικό διάστημα», είναι ένα ερώτημα στο οποίο «μόνο οι Έλληνες μπορούν να απαντήσουν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

«Ένα πράγμα είναι σαφές: δε θα εγκαταλείψουμε τον λαό στην Ελλάδα», είπε.

Ο Σόιμπλε έκρινε ότι είναι «σχετικά μικρός» ο «κίνδυνος μετάδοσης» της κρίσης στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οι ελληνικές τράπεζες «είναι κλειστές προς το παρόν» και το ευρωπαϊκό σύστημα τραπεζικής εποπτείας «παρακολουθεί την κατάσταση», ανέφερε.

«Οι αγορές έχουν αντιδράσει με πολύ συνετό τρόπο τις τελευταίες ημέρες. Αυτό δείχνει ότι το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο», εκτίμησε.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης, «δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό. Είτε με το ευρώ είτε προσωρινά χωρίς αυτό -- μόνον οι Έλληνες μπορούν να απαντήσουν σ' αυτό το ερώτημα. Και είναι σαφές ότι δεν θα εγκαταλείψουμε αβοήθητους τους ανθρώπους στην Ελλάδα»

Ο Γερμανός υπουργός επανέλαβε επίσης πως οι κίνδυνοι διάχυσης της κρίσης είναι περιορισμένοι.

«Ακόμη κι αν φθάναμε στο σημείο να καταρρεύσουν μερικές μεμονωμένες τράπεζες, ο κίνδυνος της διάχυσης είναι σχετικά μικρός (...) Οι αγορές έχουν αντιδράσει με αυτοσυγκράτηση τις λίγες τελευταίες ημέρες. Αυτό δείχνει πως το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο», δήλωσε ο Σόιμπλε στη γερμανική εφημερίδα.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οποιεσδήποτε συνομιλίες με την Ελλάδα για την επίτευξη μιας συμφωνίας στήριξης έναντι μεταρρυθμίσεων θα είναι «πολύ δύσκολες» μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, αλλά πρόσθεσε πως μέσα σ' ένα χρόνο η Ευρώπη θα είναι ισχυρότερη απ' ό,τι ήταν πριν από την ελληνική κρίση.

Η Ευρωζώνη πρέπει να περιμένει για να δει τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα του αυριανού δημοψηφίσματος, δήλωσε ο Σόιμπλε, όμως το Eurogroup  θα εξετάσει οποιοδήποτε νέο αίτημα εκ μέρους της Αθήνας για έναρξη συνομιλιών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχόλια