Οικονομία

Βαρουφάκης:"Ναι ή όχι, οι τράπεζες θα ανοίξουν την Τρίτη"

Στη διαβεβαίωση ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν ξανά την Τρίτη, άσχετα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στην ισπανική El Mundo.

Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι αν επικρατήσει το «ναι» ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα μεταβεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για μια συμφωνία, ενώ επανέλαβε ότι ο ίδιος σε περίπτωση ενός «ναι» θα παραιτηθεί.

Επιρρίπτοντας ευθύνες στους εταίρους, μιλώντας στην El Mundo, ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτηρίζει «τρομοκρατία» όσα γίνονται στην Ελλάδα από τους πιστωτές και εκτιμά ότι αν αφήσουν τη χώρα μας να συντριβεί θα χαθεί 1 τρισ. ευρώ.

«Το πρόβλημα είναι ότι στην Ε.Ε. δεν αρέσει η δημοκρατία. Κι αυτό που έκανε η Ευρώπη ήταν να μας αρνηθεί μια μικρή παράταση του προγράμματος και να μας επιτρέψει να κάνουμε το δημοψήφισμα με ηρεμία, με ανοιχτές τράπεζες, υποχρεώνοντάς μας να τις κλείσουμε», σχολιάζει.

«Γιατί μας ανάγκασαν να κλείσουμε τις τράπεζες; Για να γεμίσουν τον κόσμο με φόβο. Κι όταν σπέρνεις το φόβο αυτό λέγεται τρομοκρατία. Αλλά πιστεύω ότι ο φόβος δε θα κερδίσει».

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ακόμα ότι η τρόικα και οι πιστωτές επιθυμούν να επικρατήσει στο δημοψήφισμα το "ναι".

Ερωτηθείς τι θα γίνει σε περίπτωση που κερδίσει το "όχι" ο υπ. Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να κλείσει τη συμφωνία, μια καλύτερη συμφωνία, και την επόμενη μέρα, την Τρίτη, οι ελληνικές τράπεζες θα ξανανοίξουν.

«Την Τρίτη οι τράπεζες θα ξανανοίξουν, ακούστε με. Οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης ελπίζουν στο ναι αυτό είναι ξεκάθαρο.

Εάν το καταφέρουν την επόμενη μέρα ο Μάριο Ντράγκι (της ΕΚΤ) θα πατήσει το κόκκινο κουμπί, η γραμμή ρευστότητας του ELA θα επιστρέψει και οι τράπεζες θα ανοίξουν. Εάν κερδίσει το "όχι", παρά τις απειλές με τις οποίες προσπαθεί να επηρεάσει την ψηφοφορία, ο Τσίπρας θα πάει εσπευσμένα στις Βρυξέλλες, θα έλθει σε συμφωνία και οι τράπεζες θα ανοίξουν και σε αυτή την περίπτωση», δήλωσε.

«Εάν η Ελλάδα καταρρεύσει, δισεκατομμύρια ευρώ θα χαθούν. Δεν πιστεύω ότι η Ευρώπη θέλει να τα χάσει. Η Ευρώπη χρειάζεται συμφωνία, η Ελλάδα χρειάζεται συμφωνία, άρα θα φτάσουμε σε  συμφωνία. Εάν κερδίσει το όχι ο Αλ. Τσίπρας θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται μια καλύτερη συμφωνία», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας το... μήνυμά του ότι σε περίπτωση που επικρατήσει το ναι θα παραιτηθεί.

Σχόλια