Οικονομία

FT: Σχέδια για κούρεμα 30% σε καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ

Σχέδια έκτακτης ανάγκης προετοιμάζουν οι ελληνικές τράπεζες, για πιθανό "bail-in" στις καταθέσεις, εν μέσω φόβων ότι η χώρα οδηγείται σε οικονομική κατάρρευση, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγές ανάμεσα σε τραπεζίτες και επιχειρηματίες, που έχουν γνώση των μέτρων. Σύμφωνα με αυτούς, τα σχέδια περιλαμβάνουν "κούρεμα" τουλάχιστον 30% στις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ, σε ένα αυξανόμενα πιθανό σενάριο για τουλάχιστον μία τράπεζα.

Το ελληνικό bail-in θα μπορούσε, εξηγεί το δημοσίευμα, να μοιάζει με το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου το 2013, όταν επιβλήθηκε «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Το bail in, συνεχίζει το δημοσίευμα, θα μπορούσε να εφαρμοστεί ως μέρος της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, το οποίο θα εφαρμοστεί κατόπιν συμφωνίας με τους πιστωτές.

«Το κούρεμα θα λάβει χώρα στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου, από τη στιγμή που η Ελλάδα θα λάβει ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας», τονίζει πηγή, η οποία έχει γνώση των διαπραγματεύσεων. «Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα», διευκρινίζει ωστόσο.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης καθιστούν σαφές ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες. «Πρόκειται για μία διαδικασία, η οποία θα ξεκινήσει μόλις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κηρύξει τις τράπεζες αναξιόπιστες ή άρει τη ρευστότητα», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Με τις τράπεζες κλειστές από τη Δευτέρα, τους Έλληνες να μπορούν να κάνουν ανάληψη από ΑΤΜ μόνο 60 ευρώ την ημέρα και τις εντολές κίνησης να απαιτούν έγκριση από ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών και της ΤτΕ, δύο ανώτατοι τραπεζίτες της Αθήνας δήλωσαν στους Financial Times ότι τα αποθέματα της χώρας σε ρευστό μπορούν να εφοδιάζουν τα ΑΤΜ μόνο μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

«Η έκβαση του δημοψηφίσματος θα καθορίσει το πόσο γρήγορα η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές», αναφέρει κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης, μιλώντας στους Financial Times.

Με δεδομένο ότι αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα καθορίσει πόσο γρήγορα η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές, η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών δεν είναι μεν ζήτημα αυτή τη στιγμή, αλλά προφανώς οι τράπεζες θα επηρεαστούν από πόσο σύντομα η χώρα θα μπει σε νέο πρόγραμμα, τόνισε σύμφωνα με τους FT.

«Δεν τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας των τραπεζών αυτή τη στιγμή, αλλά προφανώς θα επηρεαστούν από το πόσο γρήγορα η Ελλάδα θα συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα», παραδέχεται η ίδια πηγή.

Οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες χάρη στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Όμως, προσθέτει το δημοσίευμα, το ελληνικό ταμείο ασφάλισης έχει απόθεμα μόλις 3 δισ. ευρώ, το οποίο δεν επαρκεί να καλύψει το κόστος μίας πιθανής κατάρρευσης.

Άλλωστε, σημειώνουν οι Financial Times, ελάχιστες καταθέσεις υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ, οδηγώντας τις τράπεζες να «εξετάσουν την επιβολή κουρέματος σε χαμηλότερους καταθέτες».

«Είναι λογικό οι τράπεζες να εξετάζουν επιβολή κουρέματος στους μικρούς καταθέτες ως μέρος μίας ανακεφαλαιοποίησης. Θα μπορούσε ακόμη και να θεωρηθεί ως ένας εφάπαξ φόρος», ανέφερε ένας αναλυτής στους Financial Times.

Σχόλια