Οικονομία

ΕΛΓΑ: 1.853 αμπελουργοί πληρώνονται

Πληρωμές για τον περίφημο περονόσπορο του 2011 κάνει επιτέλους ο ΕΛΓΑ, όπως τουλάχιστον αφήνει να φανεί μέσα από τη χθεσινή του ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, καταβάλλει από το δικό του πρόγραμμα 5,7 εκατομμύρια ευρώ για 14.997 παραγωγούς. Και από τα ΠΣΕΑ που φαίνεται να αφορούν στον περονόσπορο στα αμπέλια της Κρήτης, 1,8 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, ο ΕΛΓΑ ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία επεξεργασίας των πινάκων δικαιούχων παραγωγών καταβολής των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) με την αποστολή στην Τράπεζα Πειραιώς της εκκαθάρισης πληρωμών ζημιών φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

«Συνεπής στις υποσχέσεις που είχε δώσει, ο ΕΛΓΑ ολοκλήρωσε την επεξεργασία των σχετικών πινάκων για την πληρωμή ακόμα μιας παρτίδας αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου για τα έτη ζημιάς 2013 και 2014, καθώς και την πληρωμή κρατικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) για τις περιόδους 2011-2012 και υπέβαλλε ηλεκτρονικά τους πίνακες στο τραπεζικό ίδρυμα.

Το συνολικό ποσό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, που φτάνει το ύψος των 5.768.795,74 ευρώ, αφορά 14.997 δικαιούχους από 22 νομούς, με τους νομούς Έβρου και Σερρών να απορροφούν το μεγαλύτερο ποσοστό αφού ελήφθη υπόψη η δοκιμασία που υπέστησαν από τις φετινές εκτεταμένες πλημμύρες.

Το συνολικό ποσό των Προγραμμάτων Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) για 1.853 δικαιούχους ανέρχεται σε 1.799.550,94, με το μεγαλύτερο όγκο να αφορά τους φακέλους των ετών 2011 και 2012».

Η ΟΑΣΝΗ

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση αυτή, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Μιχάλης Καμπιτάκης εκφράζει την πεποίθηση πως οι 1.853 δικαιούχοι είναι οι αμπελουργοί της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας που πληρώνονται για τον περονόσπορο του 2011.

«Αυτή είναι μια πολύ θετική εξέλιξη», λέει χαρακτηριστικά, «δεδομένου ότι πρόκειται για χρήματα που ο κόσμος πίστευε ότι δε θα πάρει ποτέ. Από την άλλη όμως, να βρεθεί μια λύση επιτέλους στη χώρα μας σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, γιατί οι αγρότες, ακόμα και όταν πιστώνονται χρήματα στους λογαριασμούς τους, δεν έχουν τη δυνατότητα να τα εισπράξουν. Και γενικά έχουν δημιουργηθεί και στο χώρο των αγροτών πολύ σοβαρά προβλήματα».

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια