default-image

Έκκληση για βιώσιμη λύση από εξαγωγείς και τυποποιητές

Κρήτη
Έκκληση για βιώσιμη λύση από εξαγωγείς και τυποποιητές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καταφέραμε αυτά τα πέντε χρόνια με συνθήκες δύσκολες να ανεβάσουμε τις εξαγωγές του νησιού μας σε υψηλά επίπεδα και τώρα βλέπουμε ότι οι κόποι όλων μας και οι θυσίες του λαού μας κινδυνεύουν να χαθούν».

Τα παραπάνω αναφέρονται σε κοινή επιστολή του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης και του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, τα μέλη των οποίων ζητούν άμεσα λύση με την υλοποίηση ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, «το οποίο θα δώσει φτερά στις αστείρευτες παραγωγικές δυνάμεις της πατρίδας μας, ώστε να επανέλθουμε σιγά-σιγά στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας του λαού μας».

Στην επιστολή οι παραγωγικοί φορείς του νησιού απαριθμούν τα κυριότερα προβλήματα που παρατηρούνται στον επιχειρηματικό κόσμο εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα.

Ολόκληρη η επιστολή του ΣΕΚ και του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης έχει ως εξής:

«Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης και ο Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, εκφράζοντας πιστεύοντας το μεγαλύτερο τμήμα των παραγωγικών φορέων του νησιού μας τούτες τις κρίσιμες ώρες που βιώνει η πατρίδα μας, αναλαμβάνουμε μια πρωτοβουλία και απευθύνουμε έκκληση έστω και την ύστατη αυτή ώρα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που λένε και πιστεύουν ότι ενδιαφέρονται για το μέλλον της πατρίδας μας και για το μέλλον των παιδιών μας, να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να σχηματίσουν μια ισχυρή ομάδα διαπραγμάτευσης, ώστε με ομόψυχη θέση να διαπραγματευτούν με όλους τους εταίρους μας και τους δανειστές, για μια βιώσιμη λύση της ελληνικής οικονομίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό που δεν τόλμησε κανένας μέχρι σήμερα τώρα πρέπει να γίνει πράξη. Ενωμένα τα δυνατά μυαλά της Ελλάδας να ομονοήσουν για το καλό της χώρας, να διαπραγματευτούν για την οικονομία μας, για τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και για ένα καλύτερο αύριο της πατρίδας μας.

Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση με ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα δώσει φτερά στις αστείρευτες παραγωγικές δυνάμεις της πατρίδας μας, ώστε να επανέλθουμε σιγά-σιγά στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας του λαού μας.

Καταφέραμε αυτά τα πέντε χρόνια με συνθήκες δύσκολες να ανεβάσουμε τις εξαγωγές  του νησιού μας σε υψηλά επίπεδα, χωρίς τη στήριξη του κράτους, χωρίς χρηματοδοτήσεις, προσπαθώντας πολλές φορές να πείσουμε πρώτιστα για την αξιοπιστία μας και κατόπιν για την ποιότητα των προϊόντων μας. Και τώρα βλέπουμε ότι οι κόποι όλων μας και οι θυσίες του λαού μας κινδυνεύουν να χαθούν. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε σε κανένα πολιτικό και σε κανένα κόμμα.

Είναι λοιπόν ευθύνη των παραγωγικών φορέων του νησιού μας να προσθέσουν ένα λιθαράκι στην Εθνική Στρατηγική εξόδου από την κρίση. Η παραγωγική κοινότητα, οι εξαγωγείς του νησιού, παρά τις προσπάθειές τους και την ισχυρή θέλησή τους για περαιτέρω ενδυνάμωση των εξαγωγών μας, αντιμετωπίζουν καθημερινά νέα προβλήματα και δυσκολίες στην υλοποίηση του έργου τους.

Ανάμεσα στα προβλήματα που παρατηρούνται στον επιχειρηματικό κόσμο περιλαμβάνονται τα εξής:

1. Υπάρχουν καθυστερήσεις στις διαδικασίες εισαγωγών Α' και Β' υλών από το εξωτερικό (εντός και εκτός Ε.Ε.) και σε πολλές περιπτώσεις ακυρώσεις από την πλευρά των προμηθευτών.

2. Πολλοί προμηθευτές του εξωτερικού έχουν ήδη αρχίσει να απαιτούν ακόμη και 100% προπληρωμή, σε μικρές, μεσαίες, αλλά ακόμα και σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις, δυσχεραίνοντας σημαντικά τις συναλλαγές.

3. Πολλοί εξαγωγείς εισάγουν υλικά συσκευασίας ή διάφορες πρώτες και βοηθητικές ύλες και πλέον υπάρχουν προβλήματα στην εξόφληση αυτών των εισαγωγών, λόγω της απαιτούμενης έγκρισης από την αρμόδια Επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μέσω της συνεργαζόμενης τράπεζας. Αυτή η απαίτηση "τοις μετρητοίς" για την αποπληρωμή υλών δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την ορθή λειτουργία της παραγωγικής διαδικασίας.

4. Οι εξαγωγές, καθώς και οι παραγγελίες με ενέγγυες πιστώσεις (LC) δεν μπορούν να εκτελεστούν, λόγω της "αργίας" των τραπεζών.

5. Οι εξαγωγικές μας εταιρείες και τα στελέχη τους, στα πλαίσια της συνεργασίας τους, πραγματοποιούν μετακινήσεις και ταξίδια σε χώρες του εξωτερικού. Η έλλειψη ρευστότητας και η μη χρήση (ή/και αποδοχή) ελληνικών πιστωτικών καρτών στο εξωτερικό προκαλεί αναβολές και ματαιώσεις ταξιδιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξαγωγική επιχειρηματική δραστηριότητα.

6. Δυσχεραίνει επίσης το μεταφορικό έργο των εξαγώγιμων προϊόντων μας, καθώς υπάρχει απαίτηση για άμεση αποπληρωμή της μεταφοράς των προϊόντων μας τοις μετρητοίς, ακόμη και σε μακροχρόνιες συνεργασίες.  

7. Το πάγωμα των εμβασμάτων από και προς το εξωτερικό πλήττει τις επιχειρήσεις. Από τη στιγμή που τα εμβάσματα δεν εκκαθαρίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των προμηθευτών, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να εκτελωνίσουν τα φορτία. Παράλληλα, πολλοί εξαγωγείς "μπλοκάρουν" εμβάσματα πελατών τους από το εξωτερικό, γιατί δε γνωρίζουν την τύχη των διαθεσίμων των εταιρικών τους λογαριασμών.

8. Η μη έκδοση εγγυητικών επιστολών καθιστά αδύνατη την ανάληψη έργων και αποκλείονται οι εξαγωγικές μας επιχειρήσεις από διαγωνισμούς στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα επίσης. Το ίδιο ισχύει στην περίπτωση αιτήματος αντικατάστασης ήδη εκδοθέντων εγγυητικών από ελληνικές τράπεζες.

9. Υπάρχει διστακτικότητα που προέρχεται κυρίως από νέους μας πελάτες, για την ολοκλήρωση και εκτέλεση των παραγγελιών τους.

10. Τέλος, οι ακυρώσεις παραγγελιών στη χειρότερη περίπτωση είναι μια πραγματικότητα επίσης, όχι σε ευρεία κλίμακα, αλλά προφανώς εάν παραταθεί η αβεβαιότητα και το άνοιγμα των τραπεζών δε γίνει άμεσα, το φαινόμενο θα διευρυνθεί.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να λειτουργήσουν άμεσα οι τράπεζες, να ομαλοποιηθεί η αγορά και να λειτουργήσει με τους κανόνες της, να κερδίσουμε τη χαμένη αξιοπιστία μας στους πελάτες μας στο εξωτερικό, γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι κατακτήσεις μας στις εξαγωγές θα αποτελούν πλέον παρελθόν.  

Με νηφαλιότητα και ψυχραιμία πιστεύουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή τραγική κατάσταση που βιώνουμε και να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως κράτος και ως αλληλεγγύη και μη διχασμένη κοινωνία. Ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος και θα πρέπει να γίνουν άμεσες ενέργειες γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι μη διαχειρίσιμες».  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News