Οικονομία

ΔΝΤ: Σήμερα στη δημοσιότητα η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους

Σήμερα θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που ετοίμασε το ΔΝΤ. Αυτό αποφασίστηκε χτες κατά την επίσημη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ που έγινε με αίτημα της Κριστίν Λαγκάρντ.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν επίσης οι νομικές λεπτομέρειες της μη πληρωμής των δόσεων και το αίτημα για παράταση των πληρωμών.

Το αίτημα για παράταση αφέθηκε να συζητηθεί μετά το δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με το mignatiou.com, το ερώτημα της παράτασης δεν μπορεί να απαντηθεί καθώς υπάρχουν ισχυρές απόψεις και από τις δύο πλευρές. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι είναι πρακτική του Ταμείου να απορρίπτει αιτήσεις για παράταση και η τελευταία φορά ήταν πριν 30 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε στο δ.σ. ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύει πως ο καλύτερος τρόπος για να βοηθηθεί η Ελλάδα είναι μέσω της προσέγγισης που προτείνει η ίδια, δηλαδή να λάβει η Ελλάδα μέτρα για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και οι Ευρωπαίοι εταίροι της να παρέχουν πρόσθετη χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους.

Η κ. Λαγκάρντ υποσχέθηκε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να συνεχίσει αυτή την προσέγγιση με τις ελληνικές αρχές αλλά και τους Ευρωπαίους. Το ΔΝΤ αναφέρει επίσης, ότι δεν θα αποφασίσει το ίδιο τις επιπτώσεις που θα έχει για την Ελλάδα η μη πληρωμή των δανείων, αλλά αυτό θα καθοριστεί από άλλους δανειστές. Το Ταμείο, όμως, δεν θεωρεί χρεοκοπία την μη πληρωμή των δόσεων, διότι δεν είναι αυτό που αποφασίζει για το θέμα.

Στο ΔΝΤ εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση στην Ελλάδα, και σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε συζήτηση για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που είναι αρνητική. Κάποια μέλη του συμβουλίου αντιμετώπισαν με δυσπιστία το θέμα, ενώ άλλα επέμεναν ότι πρέπει να δημοσιοποιηθεί αυτή η έκθεση η οποία είναι πολύ διαφορετική από την ευρωπαϊκή.

Σχόλια