default-image

Moody’s: Υποβάθμισε την Ελλάδα σε "Caa3"

Οικονομία
Moody’s: Υποβάθμισε την Ελλάδα σε "Caa3"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε «Caa3» από «Caa2» προηγουμένως, υποβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ο οίκος Moody's.

Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος Moody's υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων σε  «Caa3» από «Caa2» προηγουμένως, θέτοντας παράλληλα την εν λόγω αξιολόγηση σε καθεστώς περαιτέρω υποβάθμισης.

Η υποβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης αντανακλά την εκτίμηση της Moody's ότι δίχως τη στήριξη των πιστωτών της Ελλάδας, η χώρα θα χρεοκοπήσει.

Τα γεγονότα των πρόσφατων μηνών, εξηγεί, αντικατοπτρίζουν την απόσταση μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών και αυτών που η Ελλάδα προτίθεται να αποδέχθεί, ώστε να υπάρξει συμφωνία για την παροχή νέας χρηματοδοτικής στήριξης

«Υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες στην επίτευξη μίας μακροπρόθεσμης συμφωνίας για τη χώρα» αναφέρει η Moody's.

Σημειώνεται ότι για την Moody's, χρεοκοπία υφίσταται μόνο εφόσον δεν αποπληρωθεί ομόλογο που βρίσκεται σε «χέρια» ιδιωτών πιστωτών.

«Για να αποφευχθεί η αθέτηση της πληρωμής του ιδιωτικού χρέους, πρέπει να υπάρξει άμεση συμφωνία με τους πιστωτές του επίσημου τομέα» αναφέρει η Moody's.

Ακόμη όμως και εάν υπάρξει συμφωνία, η εφαρμογή της ενέχει αρκετές προκλήσεις, λόγω των πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών.

Παράλληλα, η Moody's επισημαίνει ότι παρά τη σημαντική συρρίκνωση του ελλείμματος, η χώρα έχει επιτύχει μικρή πρόοδο στην εφαρμογή μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων.

«Οι πιθανότητες οριστικής ρήξης μεταξύ Αθήνας και δανειστών παραμένουν αρκετά υψηλές» τονίζει ο οίκος αξιολόγησης.

Όσον αφορά το χρέος, η Moody's προειδοποιεί ότι αυτή τη στιγμή είναι μη βιώσιμο. Για να καταστεί διαχειρίσιμο, η Ελλάδα οφείλει να επιτύχει μεγάλα πλεονάσματα για αρκετά χρόνια, προσθέτει.

«Η πιθανότητα μίας συντεταγμένης και από κοινού αναδιάρθρωσης του χρέους είναι περιορισμένη» εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News