Οικονομία

Νέα δεδομένα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup

Νέα δεδομένα προέκυψαν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup με τηλεδιάσκεψη, το βράδυ της Τρίτης, με την ελληνική κυβέρνηση να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο είτε να προχωρήσει στην ακύρωση του δημοψηφίσματος, είτε να υποδείξει στους πολίτες να ψηφίσουν "ναι", εάν επέλθει συμφωνία σε ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού.

Η τηλεδιάσκεψη εξέτασε το νέο αίτημα της κυβέρνησης για παράταση του προγράμματος και νέα διετή δανειακή σύμβαση 29,1 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Η συνεδρίαση του Eurogroup θα συνεχιστεί αύριο, αφού πλέον θα έχει λήξει το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας.

Αν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφωνήσουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται τρίτο πρόγραμμα, τότε η απόφαση αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί από κοινοβούλια, όπως το γερμανικό.

Μετά την επικύρωση από τα κοινοβούλια, ακολούθως θα γίνουν οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις και δεύτερη επικύρωση από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών. Σύμφωνα, δε, με αναφορές, ο πρωθυπουργός της Μάλτας ενημέρωσε το Κοινοβούλιο της χώρας του ότι υπό προϋποθέσεις η Ελλάδα συζητά την ακύρωση του δημοψηφίσματος.

Αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε πως υπάρχει η πιθανότητα να μη διεξαχθεί τελικά το δημοψήφισμα, αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης. «Το δημοψήφισμα προκηρύχθηκε για να επιτευχθεί συμφωνία με συγκεκριμένα κριτήρια», είπε χαρακτηριστικά.

«Εισηγήθηκα στον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί την πρόταση των θεσμών», αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα της Κυριακής, το οποίο «δεν άρεσε, γιατί οι εταίροι έχουν συνηθίσει στο yes».

Το πρόβλημα, ωστόσο, εξακολουθεί να ακούει στο όνομα... Γερμανία. Σε νέες της δηλώσεις, η καγκελάριος Μέρκελ είπε "όχι" σε τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Χαρακτηριστικά, υπογράμμισε ότι η Γερμανία δε θα εξετάσει το νέο πακέτο που προτείνει η Αθήνα, προτού ο ελληνικός λαός αποφανθεί για τις προτάσεις των Θεσμών.  

Από την πλευρά του, ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, είπε πως οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά για τη νέα πρόταση που κατατέθηκε, θα ξεκινήσουν μόνο αν ακυρωθεί το δημοψήφισμα που αναμένεται να διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η Ελλάδα οδεύει προς αθέτηση πληρωμών μετά τα μεσάνυχτα και πρόσθεσε ότι η στάση της Αθήνας έναντι των πιστωτών της πρέπει να αλλάξει πριν οι εταίροι της στην ευρωζώνη εξετάσουν τη χορήγηση πρόσθετης οικονομικής βοήθειας.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού την τελευταία στιγμή για την παράταση της τρέχουσας δανειακής σύμβαςσης υποβλήθηκε σε ώτα μη ακουόντων.

Σχόλια