default-image

"Μαύρη Δευτέρα" για τις χρηματαγορές λόγω Ελλάδας

Οικονομία
"Μαύρη Δευτέρα" για τις χρηματαγορές λόγω Ελλάδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανησυχητική και απρόβλεπτη τροπή που έχει πάρει η ελληνική υπόθεση έχει δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στις παγκόσμιες χρηματαγορές, ενώ ήδη το ευρώ καταγράφει τεράστιες πιέσεις και κινείται με έντονες πτωτικές τάσεις.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια κατέγραφαν και αυτά απώλειες, όπως και το ευρώ, λόγω της ανησυχίας για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Στα μέσα της συνεδρίασης το Σίδνεϊ είχε πτώση 1,81%, η Σεούλ 1,45% και η Ταϊπέι 1,90%.

Με πτώση ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Τόκιο εξαιτίας των ανησυχιών για την ελληνική κρίση. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 596,20 μονάδες, σε ποσοστό 2,9%, και διαμορφώθηκε στις 20.109,95 μονάδες.

Βουτιά 3,63% και απώλειες 969,01 μονάδων κατέγραφε ο δείκτης Hang Seng στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, καθώς διαμορφωνόταν στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, γύρω στις 08:30 το πρωί, στις 25.964,86 μονάδες, μετά τις ανησυχίες για την ελληνική κρίση.

«Είναι οι συνέπειες μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει δημοψήφισμα και η κατάσταση αυτή αναμένεται να διαρκέσει αυτή την εβδομάδα», ανέφερε η United Overseas Bank of Singapore σε ανακοίνωσή της.

Με μεγάλες απώλειες άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με μεγάλη πτώση άρχισαν σήμερα οι συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE άνοιξε με πτώση μεγαλύτερη του 2%.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 άνοιξε με πτώση 4,7% για να διαμορφωθεί στις 4.821,45 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax άνοιξε με πτώση που ξεπέρασε το 3%.

Βουτιά και για το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούσαν σήμερα στην Ασία, όπως και τα ασιατικά χρηματιστήρια που ανησυχούν για την ελληνική κρίση χρέους.

Η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου (WTI) για παράδοση τον Αύγουστο υποχώρησε κατά 82 σεντς για να διαμορφωθεί στα 58,81 δολάρια/βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο Brent της Βόρειας Θάλασσας, επίσης για παραδόσεις Αυγούστου, υποχώρησε κατά 70 σεντς ανά βαρέλι.

Άνοδος επιτοκίων στα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα

Ισχυρές πιέσεις ασκούνται επί των αποδόσεων των ομολόγων των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου με το άνοιγμα της αγοράς χρέους, εξαιτίας των κινδύνων που προέρχονται από μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Λίγο μετά το άνοιγμα, τα επιτόκια των δεκαετών ισπανικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 2,720% έναντι 2,150% την Παρασκευή πριν από το κλείσιμο. Τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 2,598%, έναντι 2,110 την Παρασκευή.  

Τα σενάρια για ελληνικές μετοχές, κρατικά ομόλογα και εταιρικά ομόλογα

Σύμφωνα με το capital.gr για τις ελληνικές μετοχές, τα κρατικά ομόλογα και εταιρικά ομόλογα (τραπεζικά και επιχειρηματικά) το σενάριο αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες από το εξωτερικό, πως στις over the counter αγορές (όπως τα dark pools), όπου υπάρχει πωλητής (ask), αγοραστής (bid) και τα απαραίτητα υπόλοιπα, θα δοθεί δυνατότητα για συναλλαγές. Σε αυτές αναμένεται να υπάρξει μεγάλη πτώση τιμών και σταδιακή είσοδος distressed funds, των επενδυτών εκείνων δηλαδή που έχουν τα περιθώρια ανάληψης ρίσκου και τα επιτελεία νομικής διεκδίκησης των αξιώσεων τους στο μέλλον. Αντιθέτως όσοι πιστέψουν σε θετική έκβαση της ελληνικής υπόθεσης, παρά το δημοψήφισμα, θα έχουν την ευκαιρία να κτίσουν θέσεις σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές.

Στα ύψη τα ελληνικά ομόλογα

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στις πρώτες συναλλαγές της Δευτέρας έχουν εκτοξευθεί με τους επενδυτές να τιμολογούν το κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, αλλά και ενός Grexit. Συγκεκριμένα:

  • Η απόδοση του ελληνικού 2ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 33,2% από 21,268% την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο 56,62%.
  • Η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου είναι στο 21%, από 15,5% την προηγούμενη Παρασκευή και σημειώνει άνοδο 40,12%.
  • Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώνεται στο 14,5%, από 10,8% την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο 33,7%.
  • Η απόδοση του ελληνικού 15ετούς ομολόγου κινείται στο 12,9%, έναντι απόδοσης 9,8% την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο 30,07%.
  • Η απόδοση του ελληνικού 20ετούς ομολόγου κινείται στο 11,7%, έναντι απόδοσης 9,1% την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο 28,62%.
  • Η απόδοση του ελληνικού 30ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 10,7%, από 8,4% την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο 26,50%.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News