default-image

Στην κόψη του ξυραφιού η διαπραγμάτευση

Οικονομία
Στην κόψη του ξυραφιού η διαπραγμάτευση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν έχει γίνει κατορθωτό να γεφυρωθούν οι τεράστιες διαφορές μεταξύ της ελληνικής πρότασης και αυτής των θεσμών (ουσιαστικά, του ΔΝΤ) με αποτέλεσμα στο Eurogroup που ξεκινά στις 2.30 μετά το μεσημέρι, να εμφανιστούν δύο προτάσεις.  

Το Εurogroup δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και μέχρι αυτή τη στιγμή τα πράγματα φαίνονται δύσκολα, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται και στις δηλώσεις των υπουργών οικονομικών προσερχόμενοι στη συνεδρίαση, δηλώσεις που χαρακτηρίζονται αν μη τι άλλο από επιφυλακτικότητα.

Η ελληνική πρόταση έχει ήδη κατατεθεί στο Eurogroup, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας κ. Σέλινγκ. Τα ξένα πρακτορεία διαψεύδουν ότι θα υπάρξει «take it or leave it» τελεσίγραφο από την Ευρώπη και μεταδίδουν ότι πιθανόν να υπάρξει νέο Eurogroup - εκτός από αυτό που συνεδριάζει το μεσημέρι - το Σάββατο. Ο κ. Σέλινγκ δήλωσε ότι το πραγματικό deadline είναι για αυτή την Κυριακή.

Το κείμενο των ελληνικών προτάσεων δεν είναι εκείνο που είχε κατατεθεί προ ημερών στους θεσμούς και το οποίο θα αποτελούσε "βάση συζήτησης" σύμφωνα με τις δηλώσεις των εκπροσώπων των θεσμών (αλλά στη συνέχεια... πετάχτηκε στα σκουπίδια από το ΔΝΤ). Πρόκειται για ένα διαφορετικό κείμενο, που περιέχει ακόμη περισσότερες παραχωρήσεις από την ελληνική πλευρά, δίχως ωστόσο να γίνονται αποδεκτές οι πλέον εξωπραγματικές απαιτήσεις των δανειστών.

Και οι θεσμοί έστειλαν τις δικές τους προτάσεις   στο Eurogroup, όπως μεταδίδει το μεσημέρι της Πέμπτης το γερμανικό πρακτορείο MNI, προτάσεις τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση έχει απορρίψει σε όλες τις συνταντήσεις χθες και σήμερα και καθώς οι δανειστές δεν δείχνουν καμία διάθεση συγκερασμού των προτάσεων και αποδοχής των ελληνικών θέσεων.

Οι επαφές ήταν αρκετά δύσκολες σήμερα και δημιούργησαν πολλά ζητήματα τα οποία δεν έχουν λυθεί, ωστόσο εκφράζονται ελπίδες ότι θα γίνει κατορθωτό να βρεθεί η χρυσή τομή, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ιδιαίτερα σημαντικά ήταν τα όσα συζητήθηκαν στο πλαίσιο  της εξαμερούς μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, των επικεφαλής των τριών θεσμών, του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ

Νωρίτερα οι Financial Times έγραφαν ότι, αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν πετύχει συμφωνία στη συνάντηση με τους δανειστές, τότε στο Eurogroup στις 2 το μεσημέρι θα κατατεθεί το δικό τους σχέδιο. Μάλιστα ο αρθρογράφος της εφημερίδας Peter Spiegel σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Η ώρα του "take it or leave it" πλησιάζει».

Σημειώνεται ότι στις 20:00 αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News