Οικονομία

Ντάισελμπλουμ: "Απομένει πολλή δουλειά ακόμη"

Αρκετή απόσταση από μια συμφωνία μεταξύ Αθήνας - δανειστών εντοπίζουν, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι λίγες μόλις ώρες πριν τις κρίσιμες επαφές του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες με τους επικεφαλής των θεσμών αλλά και το Eurogroup.

Προσερχόμενος στη συναντηση των επικεφαλής των θεσμών ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισενμπλουμ δήλωσε: «Πολλή δουλεια μένει να γίνει σημερα. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία». Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε επίσης ότι «χρειαζόμαστε ακόμη πολλή δουλειά».

Την ίδια ώρα, διαφορές στις θέσεις της Αθήνας και των πιστωτών προκύπτουν μέσα από την πορεία των διαπραγματεύσεων τις τελευταίες ώρες, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο, δεν επετεύχθη σημαντική πρόοδος στις χθεσινές συζητήσεις και η απόσταση δεν έχει καλυφθεί πριν τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των θεσμών.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, τα θέματα του ΦΠΑ, των συντάξεων και της φορολόγησης των επιχειρήσεων αποτελούν τα σημεία τριβής των δυο πλευρών «σε αυτή τη φάση» ενώ ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζει ότι δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Επίσης, οι Financial Times γράφουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ταξιδεύει για τις Βρυξέλλες «σε μια προσπάθεια να σώσει μια συμφωνία διάσωσης εν μέσω εντεινόμενων ενδείξεων ότι η πρόταση συμβιβασμού που κατέθεσε ήρθε αντιμέτωπη με κάλεσμα των δανειστών για σημαντικές αναθεωρήσεις».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, όπως αναφέρει το ethnos.gr, που επικαλείται ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, οι συνομιλίες της Αθήνας με τους διαπραγματευτές δεν προχώρησαν σχεδόν καθόλου από τη στιγμή που η ελληνική πρόταση έγινε δεκτή με ανακούφιση από τους ηγέτες της Ευρωζώνης το βράδυ της Δευτέρας.

Έλληνας αξιωματούχος μίλησε στην εφημερίδα και τόνισε ότι οι δυο πλευρές αντιμετωπίζουν δυσκολίες να καταρτίσουν μια λίστα με προαπαιτούμενες δράσεις, μια διαδικασία που όπως τονίζεται στο δημοσίευμα συνήθως διαρκεί επί εβδομάδες υπό κανονικές συνθήκες διαπραγματεύσεων διάσωσης.

Αισιόδοξος, πάντως, ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της εμφανίστηκε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Σχόλια