Οικονομία

ΕΑΣΗ: Οι 1.646 παραγωγοί που δεν ενεργοποίησαν δικαιώματα

Τα ονόματα των παραγωγών που μετά από διασταυρωτικό έλεγχο στη βάση δεδομενων του 2014 εν συγκρίσει με το έτος 2015 διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν υποβάλει έως σήμερα Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης, προκειμένου να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους, δημοσιοποιεί η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου (βλ. τον παρακάτω πίνακα).

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση διευκρινίζει ότι σε περίπτωση που αναφέρονται θανόντες παραγωγοί καλούνται να προσέλθουν οι κληρονόμοι τους για μεταβίβαση δικαιωμάτων, ενώ όπως επισημαίνει εάν οι παραγωγοί κατέχουν εκμετάλλευση κάτω των 4 στρεμμάτων και κάτω των 250 ευρώ είναι επιλογή τους η υποβολή της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης.

Τέλος «οι παραγωγοί που έχουν εκμετάλλευση άνω των 4 στρεμμάτων και κάτω των 250 ευρώ δύνανται να υποβάλουν αίτηση για την οποία θα εκδοθεί τίτλος δικαιώματος κάτω των 250 ευρώ, χρήματα τα οποία θα μπορούν να μεταβιβάσουν το έτος 2016, παρόλο που φέτος δεν είχαν αυτή την δυνατότητα», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για νέα αίτηση (υποβολή για πρώτη φορά) είναι:

 1. Εκκαθαριστικό Εφορίας έτους 2014
 2. Ταυτότητα (φωτοτυπία δύο όψεων)
 3. Τραπεζικός λογαριασμός (φωτοτυπία)
 4. Ε9 - Συμβολαιογραφικοί τίτλοι (φωτοτυπία)
 5. Συμφωνητικά μίσθωσης αγροτεμαχίων με το Ε9 του ιδιοκτήτη με ημερομηνία λήξης πέραν της 31ης Μάη 2015
 6. Βιβλιάριο ασφαλιστικών οργανισμών (ΟΓΑ ή ΙΚΑ κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι για αιτήσεις που είχαν υποβληθεί κατά τα προηγούμενα χρόνια και δεν έχουν μεταβολές, απαιτείται μόνοτο εκκαθαριστικό και ο τραπεζικός λογαριασμός.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για μεταβίβαση λόγω θανάτου είναι:

1. Σε περίπτωση κληρονομιάς βάσει διαθήκης

 • Ληξιαρχική πράξη θανάτου
 • Αντίγραφο δημοσιευμένης διαθήκης
 • Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης.
 • Πιστοποιητικό περί μη αγωγής για ακύρωση ή διάρρηξη ή προσβολή αυτής
 • Υπεύθυνη δήλωση κατανομής από τον ή τους κληρονόμους (εκδίδεται μέσα από το πληροφοριακό σύστημα και συμπληρώνεται από τους ίδιους κατά την υποβολή της αίτησης μεταβίβασης).

2. Κληρονομιά από το νόμο (εξ αδιαθέτου)

 • Ληξιαρχική πράξη θανάτου
 • Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών
 • Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης.
 • Υπεύθυνη δήλωση κατανομής από τον ή τους κληρονόμους (εκδίδεται μέσα από το πληροφοριακό σύστημα και συμπληρώνεται από τους ίδιους κατά την υποβολή της αίτησης μεταβίβασης).

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι επικοινωνώντας στα τηλέφωνα 2810378136, 2810378142, 2810378143 και 2810378100.

 

Σχόλια