Οικονομία

Κομισιόν: Θέλουμε λίστα με τα προαπαιτούμενα από Ελλάδα

Συγκεκριμένες προαπαιτούμενες δράσεις με τη μορφή λίστας επιθυμεί να λάβει από την ελληνική κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δε θα δοθεί «έξτρα χρόνος» στη χώρα μας. Αν κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές, η Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Ο Μ. Σχοινάς σημείωσε ότι συνεχίζεται η συνεργασία θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να διευκρινιστούν τα εναπομείναντα θέματα.

Επανέλαβε ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ελληνική πρόταση αποτελεί ένα ισχυρό βήμα προς τα μπρος και μια «καλή βάση» για επίτευξη προόδου. Πρόσθεσε επίσης, ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε βέβαιος πως είναι εφικτή μια συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι θεσμοί αναμένουν από την ελληνική κυβέρνηση ένα συγκεκριμένο κατάλογο με τις προαπαιτούμενες δράσεις που αναφέρονται στην ελληνική πρόταση και στις οποίες οφείλει να προχωρήσει η χώρα μας ώστε να εκταμιευτούν τα υπόλοιπα 7,2 δισ. ευρώ του προγράμματος διάσωσης.

Ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να διευκρινίσει αν στην εν λόγω λίστα θα περιλαμβάνεται και ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο πριν τις 30 Ιουνίου.

Ερωτηθείς, σύμφωνα με το ethnos.gr, αν η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι η Επιτροπή εργάζεται στη βάση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου που κάνει λόγο για μια «συνολική συμφωνία» και μετά θα γίνουν περαιτέρω διευθετήσεις.

Οι ελληνικές προτάσεις θα πρέπει να εξειδικευτούν μέχρι το αυριανό Eurogroup και στην συνέχεια να τεθούν για έγκριση στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Πακέτο 35 δισ. ευρώ

Όσον αφορά τα 35 δισ. ευρώ που η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση συμφωνίας θα διατεθούν για την ανάπτυξη στην Ελλάδα την περίοδο 2015-2020, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, ανέφερε ότι τα κονδύλια θα αντληθούν από τον τρέχοντα προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020: Τα 20 δισ. ευρώ είναι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων και τα 15 δισ. ευρώ από τα αγροτικά ταμεία.

Η εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Επιτροπή ετοιμάζει ένα λεπτομερές πακέτο το οποίο θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες, τονίζοντας ότι τα εν λόγω ποσά θα διατεθούν στην Ελλάδα, εφόσον η χώρα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις και επιτευχθεί συμφωνία.

O γνωστός Βρετανός δημοσιογράφος, Πολ Μέισον, σχολιάζει από την πλευρά του ότι το ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση είναι η «απορρόφηση», δηλαδή το πώς θα αξιοποιηθούν τα κονδύλια: «με τρόπο ολιγαρχικό/διεφθαρμένο ή σύγχρονο; Αυτό θα καθορίσει το μέλλον της χώρας» επισημαίνει δηκτικά.

Σχόλια