Οικονομία

Σταθάκης στο BBC: "Η Ελλάδα σώθηκε"

Την πεποίθησή του ότι οι νέες προτάσεις της Ελλάδας έσπασαν το αδιέξοδο με τους δανειστές εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

Όπως τόνισε περιμένη οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να συντάξουν αργότερα σήμερα μία κοινή δήλωση στην οποία θα λένε ότι μπήκε η βάση μίας επίσημης συμφωνίας με την Αθήνα για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και την εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι οι τεχνικές εργασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να επισημοποιηθεί η συμφωνία. Επίσης εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να καταφέρει να πληρώσει τη δόση του 1,5 δισ. στο ΔΝΤ μέχρι τις 30 Ιουνίου και έτσι να αποφύγει την χρεοκοπία.

Όπως επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο ο υπουργός Οικονομίας απαρίθμησε τις νέες ελληνικές προτάσεις προς τους δανειστές, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση απέφυγε να παραβεί τις "κόκκινες γραμμές" της». Είπε ακόμη ότι δε θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις ή στους μισθούς του δημοσίου τομέα, ενώ σημείωσε ότι δε θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με το ΔΝΤ και την ευρωζώνη ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα ήταν στο 1% του ΑΕΠ για φέτος, 2% την επόμενη χρονιά και 3% το 2017. Ωστόσο, δεν έχει συμφωνηθεί η αναδιάρθρωση χρέους, κάτι που όπως σημείωσε ο υπουργός θα βρίσκεται στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων μέσα στους επόμενους μήνες.

Συμπλήρωσε ότι «αναμένει κριτική από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία αλλά πιστεύει ότι η κυβέρνηση μπορεί να υπερβεί αυτό το εμπόδιο, ενώ εκτίμησε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ο,τι έπρεπε ώστε να αποτρέψει την ΕΚΤ να κλείσει εντελώς την στρόφιγγα της ρευστότητας προς τις τράπεζες».

Τέλος, ο κ. Σταθάκης, σύμφωνα με το ethnos.gr, είπε ότι «η κυβέρνηση θα μπορέσει να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με συμμετοχή των συνδικάτων», κάτι που είναι μεγάλης σημασίας για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχόλια