default-image

Εκτός διαγωνισμού προμήθειας τροφίμων παραγωγοί της Κρήτης

Κρήτη
Εκτός διαγωνισμού προμήθειας τροφίμων παραγωγοί της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Τροπική καταιγίδα" σε βάρος της ελληνικής και κρητικής παραγωγής φέρνει ο διαγωνισμός προμήθειας τροφίμων για τους απόρους και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στο πλαίσιο του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας, συνολικού ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ, που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Δεκέμβριο του 2014.

Ο επίμαχος διαγωνισμός προμήθειας τροφίμων που προωθούν τα συναρμόδια υπουργεία έχει ανάψει "φωτιές" σε αγρότες, τυροκόμους και κτηνοτρόφους, καθώς, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι στην "ΚΡΗΤΗ ΤV" και το neakriti.gr, αποκλείονται τοπικά και πιστοποιημένα προϊόντα που είχαν συμπεριληφθεί στους προηγούμενους διαγωνισμούς, ενώ για πρώτη φορά θα διατεθούν είδη κρεοπωλείου, όπως μοσχάρι και χοιρινό, όχι όμως και αρνί, εξέλιξη που έχει πυροδοτήσει νέο κύκλο αντιδράσεων.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_qrnk3om9/

Εκτός διαγωνισμού, όπως καταγγέλλουν, μένουν η γραβιέρα Κρήτης, η κεφαλογραβιέρα και το κασέρι, με τους τυροκόμους του νησιού να βρίσκονται σε αδιέξοδο, την ώρα μάλιστα που έχουν συσσωρευτεί τεράστιες ποσότητες γραβιέρας στις αποθήκες τους - περίπου 10.000 τόνοι - τον τελευταίο χρόνο.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου και άλλοι 7 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι ευνοεί τα εισαγόμενα και αμφιβόλου ποιότητας τρόφιμα σε βάρος της ελληνικής παραγωγής, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας και Εργασίας.

Ο βουλευτής κάνει λόγο για προδιαγραφές που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα εισαγωγέων, όπως για παράδειγμα στο ελαιόλαδο εισαγωγής, καθώς δεν αναφέρεται το προϊόν ως εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Όπως αναφέρει, το ίδιο συμβαίνει και στη φέτα ΠΟΠ η οποία αναφέρεται ως "τυρί φέτα".

Θύελλα αντιδράσεων, όπως προαναφέρθηκε, προκαλεί και το γεγονός ότι στον επίμαχο διαγωνισμό δε συμπεριλαμβάνεται στα είδη κρεοπωλείου το αρνί.

Παράλληλα, ο κ. Κεγκέρογλου καυτηριάζει τη στάση της κυβέρνησης και σε σχέση με το ύψος της προκήρυξης του εν λόγω διαγωνισμού. «Η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της 330 εκατομμύρια ευρώ που εξασφαλίστηκαν από την προηγούμενη και συγκεκριμένα από τον τότε υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 15/12/2014.

Έξι μήνες μετά εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση, προκηρύσσοντας προμήθειες μόνο 26 εκατομμύρια ευρώ (14 εκατομμύρια για το 2015 και 12 εκατομμύρια για το 2016), όταν τα διαθέσιμα για το 2015 είναι 135 εκατομμύρια ευρώ.

Ευσταθούν δημοσιεύματα ότι η χρηματοδότηση για τους απόρους έχει διατεθεί για πληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και για αυτό προκηρύσσονται μόνο 26 εκατομμύρια ευρώ από τα 135 εκατομμύρια που μπορούν να διατεθούν για το 2015;», τονίζει ο βουλευτής.

Κτηνοτρόφοι και παραγωγοί της Κρήτης που έκαναν υπομονή πάνω από επτά μήνες για την έναρξη του επίμαχου προγράμματος-ανάσα όχι μόνο για τους άπορους, αλλά και για τον κλάδο τους, έπεσαν από τα σύννεφα, καθώς αντί για στήριξη αντιμετωπίζουν τώρα τον αναίτιο αποκλεισμό τους.

Έξαλλοι και οι πολύτεκνοι που βγαίνουν εκτός ενίσχυσης με τρόφιμα

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, νέες καταγγελίες έρχονται στην επιφάνεια, αυτή τη φορά από τους πολύτεκνους, που είναι πυρ και μανία για τα εισοδηματικά κριτήρια που τίθενται, τα οποία όπως λένε τους "πετάνε" εκτός του προγράμματος ενίσχυσης με τρόφιμα.

Σε ποσοστό άνω του 90% οι πολύτεκνοι, όπως εκτιμάται, δε θα λάβουν τρόφιμα βάσει των εισοδηματικών κριτηρίων, κάτι που προκαλεί οργή στους κόλπους τους.

«Από τις 9.500 εγγεγραμμένες πολύτεκνες οικογένειες στο Σύλλογό μας, μόλις 100 θα πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ δε λαμβάνονται υπόψη οικογένειες που έχουν από 4 παιδιά και άνω», δήλωσε στην "ΚΡΗΤΗ ΤV" και το neakriri.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Ηρακλείου Γιώργος Παρασύρης, o οποίος παράλληλα επισήμανε ότι πρόκειται για εισοδηματικά κριτήρια παρόμοια με αυτά του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, όπως για παράδειγμα 6.000 ευρώ, αν είναι ζευγάρι με 4 ανήλικα παιδιά.

Αύριο συνεδριάζουν εκτάκτως οι Σύλλογοι Πολυτέκνων όλης της Κρήτης, συνάντηση στην οποία έχουν προσκληθεί βουλευτές, ο περιφερειάρχης Κρήτης αλλά και αντιπεριφερειάρχες, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News