default-image

Η Αγορά φοβάται το "ατύχημα"

Κρήτη
Η Αγορά φοβάται το "ατύχημα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορέσει να σταθεί όρθια η Ελλάδα στο ενδεχόμενο ενός Graxident; Αν ναι, μετά από πόσο χρονικό διάστημα και μέσα από ποιες διαδικασίες; Όλες οι απαντήσεις των μαζικών φορέων με τους οποίους μίλησε η "Νέα Κρήτη" συνοψίζονται στο ότι αν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή θα υποστεί πολλά και μεγάλα πλήγματα. Αλλά θα καταφέρει σε ένα χρονικό διάστημα να επουλώσει τις πληγές της και να σταθεί στα πόδια της.

Το ζήτημα βεβαίως, όπως μας λένε οι ίδιοι οι παράγοντες της αγοράς, είναι ακριβώς αυτό. Το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί μετά από μια περίοδο αποδιοργάνωσης που θα διαρκεί από έξι μήνες (η πιο αισιόδοξη εκτίμηση), θα φτάνει μέχρι και τα δύο χρόνια (η απαισιόδοξη), μέχρι και πολύ περισσότερα χρόνια ή και ποτέ, (η ακόμα πιο... απαισιόδοξη εκτίμηση). «Μπορεί να μην καταστραφούμε αν επιστρέψουμε στη δραχμή», λένε όλοι τους κατηγορηματικά, «αλλά είναι και κάτι που κανείς μας δε θα ήθελε και ούτε θα ευχόμασταν να συνέβαινε ποτέ, από τώρα και μετά, γιατί δεν αντέχουμε να μπούμε σε τέτοιες περιπέτειες. Κι αυτό γιατί η κλιμάκωση της ανθρωπιστικής κρίσης θα είναι ακαριαία»!

Η "Νέα Κρήτη" ζήτησε τη γνώμη εκπροσώπων των μαζικών φορέων του νομού Ηρακλείου χθες, αν κατά τη γνώμη τους μπορεί η Ελλάδα "να δει" και αυτό το ενδεχόμενο, με γνώμονα τις δυνατότητες αξιοπρεπούς διαβίωσης εντός ή εκτός του ευρώ.

«Ζήτημα το ισοζύγιο»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης απαντά: «Αν γινόταν κάτι τέτοιο θα είχαμε πολλά και σοβαρά προβλήματα. Βέβαια, αυτό θα βοηθούσε τις εξαγωγές, αλλά, αντιθέτως, δυσχεραίνονται αμέσως οι εισαγωγές. Και αυτό διότι θα έχουμε υποτιμημένο το νόμισμά μας. Αλλά θα έχουμε και φτηνότερο τουρισμό για τους ξένους επισκέπτες.

Αν όμως συνέβαιναν όλα αυτά, θα είχαμε και τη συνέπεια να μην μπορεί να αποπληρωθεί το χρέος και η μη αποπληρωμή του χρέους έχει να κάνει και με άλλα πράγματα. Δεν έχει να κάνει μόνο με το ευρώ ή τη δραχμή. Έχει να κάνει με όλη αυτή την εισροή κεφαλαίων που έρχονται από ευρωπαϊκά προγράμματα, που είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης. Και αυτή θα είναι μια αρνητική συνέπεια που συνδέεται με διατάραξη των σχέσεών μας με τους πιστωτές μας».

Σε ό,τι αφορά την αδυναμία του παραγωγικού ιστού της χώρας να καλύψει τις ανάγκες του λαού χωρίς εισαγωγές, ο κ. Αλιφιεράκης λέει ότι «σε αυτή την περίπτωση θα προχωρούσαμε αναγκαστικά στην αύξηση της παραγωγής μας. Διότι δε θα μπορούσαμε να εισάγουμε, οπότε θα προχωρούσαμε στην παραγωγή αυτών των αγαθών και των προϊόντων. Και θα είχαμε σε αυτή την περίπτωση ένα θετικό ισοζύγιο, αλλά εξ ανάγκης».

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου εξηγεί ότι μιλάει κυρίως για τα βιομηχανικά είδη. «Δεν μπορείς να εισάγεις, για παράδειγμα, ένα τρακτέρ. Θα πρέπει να το επισκευάσεις. Δεν έχεις άλλη λύση. Και θα αναγκαστούμε να γίνουμε αυτάρκεις. Εμείς παλιά σκαφτικά φτιάχναμε. Θα αναγκαζόμασταν να ξαναδώσουμε βάρος σε αυτό τον τομέα». Για τα φάρμακα, ο κ. Αλιφιεράκης λέει πως «στον τομέα αυτό ως χώρα πάμε πολύ καλά. Αλλά τόσο εμείς όσο και οι άλλες χώρες δεν έχουμε αυτάρκεια στα φάρμακα. Πολλά τα εισάγουμε και πολλά άλλα τα εξάγουμε. Είμαστε εξαγωγική χώρα στα φάρμακα». Όμως δεν αποκλείεται στα φάρμακα που θα παρουσιάσουν ελλείψεις να είναι και ινσουλίνες για τους διαβητικούς, φάρμακα για τους καρκινοπαθείς κ.λπ. τα οποία και σχετίζονται άμεσα με την ίδια τους τη ζωή.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου λέει πως για όλους αυτούς τους λόγους ο ίδιος θέλει η Ελλάδα αλλά και η Γερμανία να καταλήξουν σε συμφωνία μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις, ώστε να μην οδηγηθεί ποτέ η χώρα μας σε τέτοιες περιπέτειες. Και τονίζει ότι θα χρειαστούν γύρω στα δύο χρόνια για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, μετά την επιστροφή της στη δραχμή.

Στα ύψη οι τιμές - «Πανάκριβα τα εισαγόμενα»

Αρνητικός με τη δραχμή δηλώνει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης. «Από τη στιγμή», όπως λέει, «που αμέσως θα έχουμε μια υποτίμηση του 40 με 50% στο νόμισμα, αυτόματα σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα θα αυξηθούν οι τιμές κατακόρυφα. Από την άλλη και στις εξαγωγές, η συναλλαγματική διαφορά θα είναι τέτοια που τα προϊόντα μας θα είναι μη ανταγωνίσιμα».

Σε ό,τι αφορά την αγροτική οικονομία, ο Μπάμπης Λεκάκης δηλώνει πεπεισμένος ότι σε μια επιστροφή της χώρας μας στη δραχμή «σίγουρα θα ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας που σήμερα δε λειτουργεί σχεδόν καθόλου, διότι δεν θα έχουμε το περιθώριο να κάνουμε εισαγωγές προϊόντων, που σημαίνει ότι θα πρέπει κάποια προϊόντα να τα παράγουμε οι ίδιοι». Καταλήγοντας, ο κ. Λεκάκης λέει πως, «δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια με την ενοποίηση της Ευρώπης και με όλη τη διαδικασία των επιδοτήσεων, είχαμε το αποτέλεσμα να αφήσουμε τον πρωτογενή τομέα στην τύχη του και σήμερα να υπάρχει αυτή η κατάσταση».

Πάντως ο ίδιος εκτιμά ότι αν πάμε ξανά στη δραχμή, οι δυσκολίες μας θα διαρκέσουν γύρω στους έξι μήνες για να αρχίσουμε μετά ως χώρα να ξαναβρίσκουμε τους ρυθμούς μας.

«Μόνο εντός ευρώ -Δεν είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε το βάρος»

«Μεγάλη ζημιά που θα κρατήσει για πολλά χρόνια» χαρακτηρίζει την επιστροφή της χώρας μας στη δραχμή, αν και ο ίδιος δε θεωρεί ότι τίθεται καν αυτό ως σενάριο, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης. «Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και του πολιτικού κόσμου και των επιχειρηματικών κύκλων λέει πως ό,τι κάνουμε θα πρέπει να το κάνουμε εντός του ευρώ. Εκτός κι αν αποφασίσουμε ότι, με αυτές τις πιέσεις που δεχόμαστε και με αυτή την αυταρχικότητα, με την επιβολή του καινούργιου μοντέλου που εφαρμόζουν οι Γερμανοί στην Ευρώπη για να κατακυριαρχήσουν σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και λόγω των πιέσεων των αγορών, εμείς να προχωρήσουμε σε μία τέτοια κατάσταση που θα σημάνει όμως καταστροφή της επιχειρηματικότητας για πάρα πολλά χρόνια».

Ο κ. Κουμαντάκης είναι εντελώς αντίθετος με μία τέτοια εξέλιξη, δηλώνοντας την άποψή του, σύμφωνα με την οποία η χώρα δεν είναι καθόλου έτοιμη για να σηκώσει όλο αυτό το βάρος.

«Θα χάσουν και οι δανειστές»

«Όχι στη δραχμή, αλλά όχι και στο ευρώ αν συνεχιστεί η σημερινή εξαθλίωση των εργαζομένων», λέει ο νέος πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, που είναι συνδικαλιστής της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και ως τραπεζικός υπάλληλος γνωρίζει τα περί λειτουργίας των νομισμάτων και της οικονομίας.

«Ακόμα και ότι συζητιέται ένα τέτοιο σενάριο», όπως λέει, «αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι κάνει κακό και στη διαπραγμάτευση και στην εθνική οικονομία. Από 'κει και πέρα όμως εννοείται ότι θέλουμε μια Ευρώπη ενωμένη, αλλά μια Ευρώπη των λαών. Όχι των συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων, όχι αυτής της πολιτικής της λιτότητας, που ουσιαστικά διευκολύνει 2-3 ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης. Αν δεν το έχουμε αυτό, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε, γιατί αυτή η λιτότητα έχει πια να κάνει με τη φυσική εξόντωση του λαού μας. Δεν μπορούμε λοιπόν να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε αυτή τη φυσική εξόντωση. Και αν χρειαστεί να έρθουμε σε ρήξη θα πρέπει να το βάλουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Βοργιάς ξεκαθαρίζει στο σημείο αυτό ότι αν πάμε στη δραχμή θα χάσει η Ελλάδα αλλά θα χάσει και η Ευρώπη. «Άρα λοιπόν σε αυτή τη διαπραγμάτευση ή θα βγουν και οι δυο κερδισμένοι με δύο αξιοπρεπείς συμφωνίες ή θα βγουν και οι δυο χαμένοι με την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ».

Ο συνδικαλιστής τονίζει ότι υπάρχουν θετικά και αρνητικά στο ευρώ και τη δραχμή. «Με το εθνικό νόμισμα μπορείς να κάνεις μια εθνική πολιτική και να διαμορφώσεις καταστάσεις τέτοιες που να βελτιώσουν το βιοτικό σου επίπεδο σαν χώρα. Από 'κει και πέρα όμως, αν δεχτεί το εθνικό νόμισμα πιέσεις με υποτιμήσεις κ.λπ. αντιλαμβανόμαστε ότι θα υπάρξουν προβλήματα και στην οικονομία αλλά και στον καθένα Έλληνα πολίτη», λέει και προσθέτει: «Το κόστος ζωής που είναι τώρα υψηλό θα γίνει ακόμα υψηλότερο, γιατί τα περισσότερα προϊόντα είναι εισαγόμενα άρα θα έχουμε μεγάλες δυσκολίες σε ό,τι αφορά την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων».

Καταλήγοντας ο Στέλιος Βοργιάς ξεκαθαρίζει πως «τη Γερμανία τη βολεύει να μείνουμε με αυτή την πολιτική που υπάρχει σήμερα, γιατί με αυτό τον τρόπο πετυχαίνει όταν έχει χώρες με σαθρές οικονομίες να κρατάει το ευρώ σε χαμηλά επίπεδα και να ενισχύει τις εξαγωγές της. Αν τυχόν υπάρξουν έξοδοι αδύναμων οικονομιών, αυτό θα κάνει πιο σκληρό το ευρώ, με αποτέλεσμα να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις εξαγωγές της Γερμανίας».

«Μπορούμε τα βασικά»

Πλήρως αντίθετος με μία πιθανή επιστροφή μας στη δραχμή δηλώνει και ο γενικός γραμματέας της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης. «Δεν μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας καλύπτοντας τις ανάγκες μας με την παραγωγή των βιομηχανικών ειδών που δε θα μπορούμε να εισάγουμε. Δηλαδή θα μπορέσουμε ποτέ να βγάζουμε τα αυτοκίνητα που χρειαζόμαστε; Θα μου πεις, μα οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων θα αυξηθούν. Αυτό όμως είναι το ένα κομμάτι. Η αξία του πετρελαίου που εισάγουμε και όλων όσα εισάγουμε θα πάνε δέκα φορές πάνω», λέει ο συνδικαλιστής. «Δηλαδή ότι θα πέσουμε μέσα στη θάλασσα χωρίς να ξέρουμε να κολυμπάμε, θα πέσουμε», προσθέτει.

Καταλήγοντας, ο γενικός γραμματέας της ΟΑΣΝΗ δε δέχεται ότι ως Κρήτη δεν παράγουμε προϊόντα. «Μπορεί να μην παράγουμε τα πάντα, αλλά στα βασικά είδη μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Καμία επιστροφή - Κρύβει πολλούς κινδύνους»

«Καμία δυνατότητα επιστροφής στη δραχμή δεν υπάρχει για τη χώρα μας», εκτιμά από την πλευρά του ο γεωπόνος και πρώην διευθυντής στο Β' Καταστήματος Ηρακλείου της (πρώην) Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος Κωστής Παπαδάκης, παρότι κάνει λόγο για τα θετικά που δεν έχει μόνο το ευρώ αλλά και η δραχμή. Πιο αναλυτικά, ο κ. Παπαδάκης λέει: «Για μένα είναι αξιοσημείωτο και μάλιστα απορίας άξιο ότι υπάρχουν υποστηριχτές με εντελώς αντίθετες απόψεις. Άνθρωποι με αρκετές γνώσεις οικονομίας, ακόμα και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι. Κατά τη γνώμη μου, αυτό συμβαίνει για δυο κυρίως λόγους. Ο ένας λόγος είναι ότι είναι λόγοι υποκειμενικοί που οφείλονται συνήθως σε κομματικές ιδεολογίες και δεύτερο ότι γίνεται το λάθος να κρίνονται το ευρώ και η δραχμή χωρίς να συγκρίνονται τα υπέρ και τα κατά μεταξύ τους, ώστε να φανεί ποιο είναι το συμφέρον».

Στο σημείο αυτό ο Κωστής Παπαδάκης προσθέτει πως «τόσο στην περίπτωση του ευρώ όσο και στην περίπτωση της δραχμής υπάρχουν υπέρ και κατά. Βέβαια πιστεύω καταρχήν ότι η συζήτηση που κάνουμε τώρα θα έπρεπε να γίνει πριν αποφασίσουμε να μπούμε στο νόμισμα. Και σήμερα θα πω ότι η συζήτηση αυτή μάλλον δεν έχει νόημα. Γιατί έχουμε μπει σε ένα πλάνο πολύ δύσκολο και μάλλον χωρίς επιστροφή».

Αναφερόμενος στο θετικό του ευρώ, ο κ. Παπαδάκης λέει πως «με αυτό η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια σύγχρονη οικονομία με εξωστρέφεια. Η χώρα μας ανήκει σε ένα πιο δυνατό νόμισμα ανάμεσα στα ισχυρά νομίσματα της παγκόσμιας οικονομίας και δεν απειλείται από ισχυρούς κλυδωνισμούς». Αλλά υπάρχει και το αρνητικό. «Ότι είναι σκληρό νόμισμα. Δεν επιτρέπει παρέμβαση του κράτους. Και είναι φτιαγμένο για άλλου τύπου οικονομίες, στις οποίες η Ελλάδα δεν έχει προσαρμοστεί μέχρι τώρα».

Αντίστοιχα για τη δραχμή, ο κ. Παπαδάκης λέει: «Η θετική εκδοχή της δραχμής παραπέμπει σε μια οικονομία που μπορεί να έχει οικονομική ανάπτυξη, με μια γενναία υποτίμηση, δημιουργώντας έτσι καλύτερη ανταγωνιστικότητα και υποβοηθά τις εξαγωγές. Το αρνητικό όμως της δραχμής συνίσταται στο ότι θα δημιουργήσει έναν υπερπληθωρισμό, υψηλά επιτόκια και διεθνή απομόνωση».

Και καταλήγοντας, ο Κωστής Παπαδάκης λέει πως «δυστυχώς ή ευτυχώς σήμερα, δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Μία πιθανή επιστροφή της χώρας στη δραχμή, ειδικά κάτω από τις σημερινές συνθήκες, δε θα ήταν επωφελής, ούτε αναίμακτη, ενώ αντίθετα θα εγκυμονούσε πολύ σοβαρούς κινδύνους οικονομικούς, νομικούς, εθνικούς, πολιτικούς και γεωπολιτικούς. Επίσης η μετάβαση στη δραχμή λόγω της υποτίμησης που θα επέλθει σε σχέση με το ευρώ θα δημιουργούσε χρέη πολλαπλάσια των σημερινών».

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News