Οικονομία

Στο λάκκο των λεόντων ο Βαρουφάκης

Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει σήμερα, προκειμένου να συμμετάσχει στο  Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης με το σκηνικό να μοιάζει με το σίκουελ της συνεδρίασης της Ρίγας.

Από όλες τις πλευρές διαμηνύεται πως αυτό θα είναι ένα «φτωχό» σε αποτελέσματα Eurogroup.

Ο ίδιος ο Έλληνας τσάρος της Οικονομίας έχει ήδη ξεκαθαρίσει στη Bild ότι η ελληνική πλευρά δεν προσέρχεται με νέες προτάσεις, παρατείνοντας στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης το σκηνικό ρήξης που κλιμακώνεται από την αρχή της εβδομάδας.

Στο ίδιο πλαίσιο και ο έτερος διαπραγματευτής  αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος που δηλώνει στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η
ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να προβεί σε παραχωρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία με τους πιστωτές της, αν η συμφωνία αυτή είναι «οικονομικά βιώσιμη», δεν προτίθεται, ωστόσο, να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές των συντάξεων, τόνισε

Το στίγμα των προθέσεών τους έσπευσαν να δώσουν με άρθρο στη γερμανική εφημερίδα Bild τέσσερις υπουργοί οικονομικών που μετέχουν στο Eurogroup μεταξύ των οποίων και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το άρθρο της γερμανικής ταμπλόιντ περιλαμβάνει δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του Βελγίου, Γιόχαν φαν Όφερτφελντ, της Λιθουανίας Ριμάντας Σάντζιους και της Σλοβενίας Ντούσαν Μράμορ ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup απόψε στο Λουξεμβούργο.

Το θέμα είναι εάν η Ελλάδα «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της από το τρέχον πρόγραμμα», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε και προσθέτει: «Μόνο σε αυτή τη βάση θα μπορούσαμε να αποδεσμεύσουμε διαθέσιμους πόρους. Ισχύει η αρχή: βοήθεια μόνο έναντι αντιπαροχών. Σε αυτές ανήκει επίσης το να παραμείνει το ΔΝΤ - χωρίς την σημαντική συμβολή του δεν γίνεται».

Τήρηση των δεσμεύσεων είναι και αυτό που ζητά ο κ. φαν Όφερτφελντ δηλώνοντας πως οι Έλληνες πρέπει για το συμφέρον του λαού και της οικονομίας τους «να τηρήσουν τις δεσμεύσεις και να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα».

Στην απαραίτητη συμβολή του ΔΝΤ αναφέρεται και ο κ. Σάντζιους ο οποίος τάσσεται κατά του σχεδίου της Αθήνας που θέλει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα βοήθειας χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Μια περαιτέρω πορεία χωρίς το ΔΝΤ είναι δύσκολο να την φανταστεί κανείς», υπογραμμίζει.

Τέλος ο κ. Μράμορ αναφέρεται συγκριτικά στο πρόγραμμα λιτότητας της χώρας του. Η Σλοβενία, όπως λέει, παρά τα «επώδυνα μέτρα» στην ίδια τη χώρα, έδειξε αλληλεγγύη πάνω από τον μέσο όρο. Το ίδιο περιμένει κανείς και από την Ελλάδα.

Σχόλια