Οικονομία

Welt: Θα γυρίσει μπούμερανγκ το σχέδιο Τσίπρα;

Προβληματισμός επικρατεί στον γερμανικό Τύπο για τους χειρισμούς της Αθήνας στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, ενώ δεν λείπουν οι επικρίσεις ή ακόμα και οι προτροπές για έξοδο από την Ευρωζώνη.

«Το σχέδιο Τσίπρα θα μπορούσε να γίνει μπούμερανγκ» επιγράφεται ανάλυση της εφημερίδας Die Welt του Βερολίνου. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται για τον Πρωθυπουργό: «Δεν προλάβαινε να φτάσει ο Έλληνας στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο και αμέσως εξέφραζε τη διάθεσή του για συμβιβασμό. Με το που επέστρεφε στην Αθήνα, διαλαλούσε και πάλι τη γνωστή, σκληρή, ασυμβίβαστη γραμμή. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, γιατί δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε μαζί του. Οφείλεται σε αδυναμία να επιβάλει τον συμβιβασμό στο εσωτερικό της χώρας του; Οφείλεται σε ανικανότητα; Η μήπως ο Τσίπρας κάνει απλώς ελιγμούς τακτικής, ώστε να του δώσουν στο τέλος μία ευκαιρία για την "πολιτική λύση" που ο ίδιος επιθυμεί;».

Μάλλον το τελευταίο συμβαίνει, αφήνει να εννοηθεί άλλος αρθρογράφος της Welt στη δική του ανάλυση, η οποία ξεκινάει με ιστορική αναδρομή, για να καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο οξυδερκής υπουργός του των Οικονομικών δεν είναι θερμοκέφαλοι. Είναι ψυχροί αναλυτές της γερμανικής ψυχοσύνθεσης. Παρατηρούν με νηφαλιότητα τον φόβο να διαβρώνει τη γερμανική ψυχή και βγάζουν τα συμπεράσματά τους. Είναι λάθος αυτό που συνεχώς διαβάζουμε τους τελευταίους μήνες, ότι δηλαδή οι Τσίπρας και Βαρουφάκης έχουν περιέλθει σε δύσκολη θέση. Επί του παρόντος είναι μάλλον οι πιο επιτυχημένοι πολιτικοί στην Ευρώπη».

«Απίθανη η συμφωνία στο Eurogroup»

Εν όψει της αυριανής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt σημειώνει: «Οι καλά πληροφορημένοι θεωρούν μάλλον απίθανο να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα στο Eurogroup της Πέμπτης - αν όχι για κανέναν άλλον λόγο, διότι, όπως δηλώνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος στη Handelsblatt, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δεν έχει πλέον εντολή διαπραγμάτευσης από την κυβέρνησή του».

H εφημερίδα Suddeutsche Zeitung διαβλέπει μία αποστασιοποίηση του Βερολίνου από σενάρια έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα, όπως η επιβολή ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων. «Και την Τρίτη η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τήρησε την αρχή να αποφεύγει το "ναρκοπέδιο" των σχεδιασμών για περίπτωση έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα. Μιλώντας μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Χαβιέ Μπετέλ (…) επιβεβαίωσε τη στάση της ότι θέλει να κάνει τα πάντα, για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ», σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου.

Στην ατζέντα και η έξοδος από την Ευρωζώνη

Με το γνωστό, άμεσο ύφος της η Bild απευθύνεται στην καγκελάριο εν όψει της αυριανής κυβερνητικής ανακοίνωσης στο κοινοβούλιο και με τίτλο «Αυτή την ομιλία θέλουμε να ακούσουμε».

Μεταξύ άλλων, η εφημερίδα καλεί την Άγκελα Μέρκελ να επιμείνει σε αλλαγές του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα με το εξής επιχείρημα: «Στην Ελλάδα ένας δημόσιος υπάλληλος 56 ετών μπορεί να πάρει πρόωρη σύνταξη. Γι' αυτό το κοινωνικό μέτρο πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Δεν αποτελεί λοιπόν έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας να απαιτήσουμε την άνοδο του ορίου συνταξιοδότησης».

Κυρίως, όμως, η Bild προτρέπει την Άγκελα Μέρκελ να πει καθαρά τα εξής: «Ο εθνικός δρόμος, που έχει επιλέξει η Ελλάδα, σημαίνει σε τελική ανάλυση ότι δεν θέλει και δεν μπορεί να είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Κυρίες και κύριοι, η Ελλάδα δικαίως θεωρείται κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, λόγω της ιστορίας της. Και μετά από την αποχώρησή της από την Ευρωζώνη θα παραμείνει σημαντικό μέλος της Ε.Ε. Ας της δώσουμε λοιπόν τον χρόνο που χρειάζεται για να ανανεωθεί».

Από την άλλη πλευρά, ακόμα και ο πρώην υπουργός εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος επανειλημμένα έχει ασκήσει κριτική στη νέα ελληνική κυβέρνηση, προειδοποιεί για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου, ο Γιόσκα Φίσερ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η Ευρώπη πλησιάζει σε μία φάση πολύ επικίνδυνη. Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν μέγιστη καταστροφή. Πρέπει τώρα να βρεθεί μία λύση, η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της - μέσα στην Ευρωζώνη και όχι εκτός, αλλά ούτε και στο περιθώριό της».

Πηγή: Deutsche Welle

Σχόλια