default-image

"Ευθύνη των πολιτικών και όχι της ΕΚΤ το ελληνικό πρόγραμμα"

Οικονομία
"Ευθύνη των πολιτικών και όχι της ΕΚΤ το ελληνικό πρόγραμμα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«H EKT θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες όσο αυτές είναι φερέγγυες. Δεν υπάρχει προκαθορισμένο ανώτατο όριο για τον ELA», είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ιταλός τραπεζίτης αναγνώρισε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική και πρόσθεσε ότι η ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες ισοδυναμεί με 118 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 66% του ΑΕΠ της Ελλάδας και είναι, όπως είπε, η υψηλότερη υποστήριξη προς οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Τόνισε επίσης ότι την ευθύνη για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος δεν την έχει η ΕΚΤ αλλά «εκλεγμένοι αξιωματούχοι».

«Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος πρόκειται για μια πολιτική απόφαση που πρέπει να ληφθεί από εκλεγμένους αξιωματούχους και όχι κεντρικούς τραπεζίτες. Η ΕΚΤ κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει ένα θετικό αποτέλεσμα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι μια ισχυρή και αξιόπιστη συμφωνία με την Ελλάδα είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της Ευρωζώνης. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας, η ευθύνη για τις περαιτέρω ενέργειες βαραίνει την ελληνική κυβέρνηση. Είναι επείγουσα η ανάληψη δράσης», είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για τον κίνδυνο μετάδοσης ενός Grexit στην υπόλοιπη Ευρωζώνη ο κ. Ντράγκι είπε πως σε αυτή την περίπτωση «θα μπούμε σε αχαρτογράφητα νερά» ωστόσο επεσήμανε ότι «υπάρχουν όλα τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το πλαφόν της ΕΚΤ στην έκδοση εντόκων γραμματίων, ο Μάριο Ντράγκι είπε ότι η ΕΚΤ θα επανεξετάσει το συγκεκριμένο ζήτημα, όταν ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολογηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς και αποφασιστεί η αποδέσμευση της δόσης.

Ο Μάριο Ντράγκι πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική και την επιτήρηση των τραπεζών σε πλήρη ανεξαρτησία.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση που δεν εκπληρώσει η Ελλάδα τις δανειακές της υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΚΤ, είπε πως βασίζεται στις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης πως θα ανταποκριθεί σε αυτές «εγκαίρως» και «στο 100%».

Τέλος, σύμφωνα με το kathimerini.gr, αναφορικά με το ενδεχόμενο αγοράς του ελληνικού χρέους προς την ΕΚΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που προτείνει η Ελλάδα, είπε πως δεν είναι σίγουρος πως αυτή η λύση προβλέπεται από τη συνθήκη του EMΣ, αλλά και ότι αποτελεί αντικείμενο συζήτησης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News