Οικονομία

Νέες καταγγελίες για τη χρήση φυτοφαρμάκων

«Εξοχή γαρ», σκέφτηκε. «Σκάβουν τα χωράφια τους»... Πού να φανταστεί τη στιγμή εκείνη η αναγνώστρια της εφημερίδας μας ότι τα τρακτέρ δεν έσκαβαν τα χωράφια, αλλά ψέκαζαν... υποτίθεται τα αμπέλια, με τα σταγονίδια του θανάτου να πέφτουν ακόμα και πάνω στα βερίκοκα που μόλις είχε φάει!

Η επιστολή που έφτασε στην εφημερίδα μας χθες είναι χαρακτηριστική της όλης κατάστασης. Την υπογράφει η Ιφιγένεια Καστρινογιάννη, αναφέροντας επί λέξει τα εξής:

«Απόγευμα και πήγα μια βόλτα στον κήπο. Βλέπω τα βερίκοκα, δοκιμάζω ένα, τέλειο! Σκέφτομαι: μα, άπλυτο; ΟΚ, χθες έβρεχε. Έφαγα και δεύτερο, τρίτο, μάζεψα και κάμποσες λεβάντες - το σκηνικό υπέροχο. Το μόνο που με ενοχλούσε λίγο ήταν ο θόρυβος από τρακτέρ που δούλευαν στην περιοχή, αλλά, εξοχή γαρ, σκέφτηκα, σκάβουν τα χωράφια τους. Κάποια στιγμή ένιωσα να πνίγομαι: έντονη οσμή φυτοφάρμακου παντού.

Κοιτάζοντας ψηλά - ήταν η στιγμή που έδυε ο ήλιος - ένα νέφος από σταγονίδια κάλυπτε την περιοχή. Γύρισα τρελαμένη στο σπίτι, έκλεισα τα παράθυρα και σκέφτηκα πως αύριο θα έστελνα αράντιστα κολοκυθάκια από τον κήπο μου στα παιδιά μου, δηλητηριασμένα από το φυτοφάρμακο του ανεύθυνου γείτονα.

Μάλλον επιβιώνουμε από τύχη τελικά. Συνέβη το απόγευμα της 11ης Μαΐου στον κάμπο Αθανάτων».

Στο Πενταμόδι

Στο μεταξύ, ολόκληρη η κοινωνία του Πενταμοδίου βρίσκεται πλέον σε κατάσταση μάχης κατά του φαινομένου της ανεξέλεγκτης χρήσης φυτοφαρμάκων, της τουρμπίνας... κι όποιον πάρει ο χάρος και φυσικά, κατά της ύπαρξης αμπελιών δίπλα στα σπίτια. Αλλά αν υπάρχουν αμπέλια, τουλάχιστον οι παραγωγοί να σέβονται τον άνθρωπο που μένει δίπλα και να είναι πολύ προσεκτικοί στο πότε ψεκάζουν, με τι ψεκάζουν και πώς το ψεκάζουν.

Χθες, άνθρωποι από το Πενταμόδι επικοινώνησαν μαζί μας και μας ανέφεραν ότι δεν έχει σχέση η δική τους περιοχή και η δική τους πρόσφατη ημερίδα με την ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, αναφορικά με τη μη έγκριση της κυκλοφορίας του απαγορευμένου διχλωροπροπένιου (1,3 D). Αυτό είναι φάρμακο για τους νηματώδεις και χρησιμοποιείται στα θερμοκήπια και όχι στα αμπέλια, ενώ στο Πενταμόδι η αντίδραση των κατοίκων δεν είναι για συγκεκριμένο φυτοφάρμακο αλλά γενικά για τη χρήση των φυτοφαρμάκων.

Εξάλλου, οι κάτοικοι καλούν οποιονδήποτε έχει πρόβλημα με τη χρήση φυτοφαρμάκων να απευθύνεται στον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πενταμοδίου Γιάννη Γιαμνιαδάκη, στο τηλέφωνο 6944/250.013, για να έρχεται σε επαφή μαζί του και να υπάρχει στη συνέχεια η ενασχόληση του συλλόγου με τη συνεργασία γιατρών που τον στηρίζουν και συνεργάζονται μαζί του.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια