Οικονομία

Bloomberg: Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τους τουρίστες

Αναφερόμενο στην οικονομική κατάσταση της χώρας μας το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τους τουρίστες.  

Η ελληνική οικονομία απαιτεί πιο πολύ από ποτέ τη στήριξη του τουριστικού κλάδου. Άλλωστε, ο τουρισμός συνεισφέρει το 18% του ελληνικού ΑΕΠ, αναφέρει σε δημοσίευμά του για την Ελλάδα.

«Μέχρι στιγμής, τα πράγματα πηγαίνουν καλά, αν και οι επόμενοι τρεις μήνες θα καθορίσουν την επιτυχία της φετινής περιόδου» αναφέρει το Bloomberg, υπενθυμίζοντας πως οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης κάνουν λόγο για αφίξεις 3 εκατομμυρίων περισσότερων τουριστών από το 2014.

Στο ίδιο μήκος σχήματος, τα έσοδα από τον τουρισμό εκτιμώνται πως θα εκτιναχθούν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2000. Σύμφωνα με το Bloomberg, τέσσερις είναι οι καταλυτικοί παράγοντες για την πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα:

1. Φθηνότερο ευρώ

Το αδύναμο ευρωπαϊκό νόμισμα καθιστά φθηνότερο κατά 17% το ελληνικό τουριστικό προϊόν εν συγκρίσει με το 2014.

2. Μείωση τουριστικών δαπανών

Η επί μακρόν ευρωπαϊκή κρίση έχει οδηγήσει τους Ευρωπαίους τουρίστες σε φθηνότερες λύσεις. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η μέση δαπάνη για έναν Ευρωπαίο τουρίστα κατά την τελευταία δεκαετία έχει υποχωρήσει κατά 32% , από τα 882 ευρώ στα 604 ευρώ.

3. Νέες «αγορές»

Η γερμανική αγορά είναι κυρίαρχη στον κλάδο του τουρισμού, αλλά υπάρχουν αρκετές ανερχόμενες, οι οποίες δίνουν νέες προοπτικές στον ελληνικό τουρισμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστούν οι Ρώσοι και οι Κινέζοι, οι οποίοι επισκέπτονται ολοένα και περισσότερο την Ελλάδα.

4 Μεταναστευτική κρίση

Η προσέλευση προσφύγων από την εμπόλεμη Συρία και το Ιράκ ενδέχεται να αποτελέσει τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου.

Σχόλια