default-image

Γιούνκερ: Περιμένουμε τις αντιπροτάσεις της Αθήνας

Οικονομία
Γιούνκερ: Περιμένουμε τις αντιπροτάσεις της Αθήνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις ελληνικές αντιπροτάσεις στο (κατά γενική ομολογία, εντελώς απαράδεκτο) σχέδιο συμφωνίας για την Ελλάδα που έδωσε η Κομισιόν εκ μέρους των θεσμών, περιμένι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που ζήτησε να δοθούν οι αντιπροστάσεις προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις της με τους δανειστές.

Σήμερα Κυριακή, μιλώντας από τη Βαυαρία όπου βρίσκεται για τη σύνοδο των G7, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι στρεβλώνει τις προτάσεις των δανειστών για τη συμφωνία και κάλεσε τον Ελληνα πρωθυπουργό να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις το συντομότερο δυνατό ώστε να επιτραπούν οι διαπραγματεύσεις την ερχόμενη εβδομάδα.

«Ο φίλος μου Αλέξης Τσίπρας μου υποσχέθηκε το βράδυ της Πέμπτης ότι θα μου παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις. Δεν τις έλαβα ποτέ», είπε ακόμη.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την ομιλία του κ. Τσίπρα στη βουλή, την Παρασκευή, όπου ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για παράλογους όρους των δανειστών. «Απογοητεύτηκα από την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο ελληνικό Κοινοβούλιο την Παρασκευή. Παρουσίασε την πρόταση των τριών θεσμών ως take it or leave it προσφορά. Δεν ήταν αυτό το μήνυμα που του δόθηκε. Παρουσίασε τις προτάσεις των θεσμών σαν να ήταν δικές μου, κάτι που δεν ισχύει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε, ότι παρότι εξακολουθεί να θεωρεί τον κ. Τσίπρα φίλο, σημείωσε ότι «για να παραμείνουμε πρέπει να σέβεται κάποιους ελάχιστους κανόνες». Παράλληλα, ανέφερε ότι περιμένει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις την Τετάρτη, με τον κ. Τσίπρα και τους άλλους ηγέτες της Ευρωζώνης, στο περιθώριο της συνόδου ΕΕ- Λατινικής Αμερικής, στις Βρυξέλλες.

Επαναλαμβάνοντας ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι επιλογή, ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να «βγάλει λαγό από το καπέλο» για να το εμποδίσει. Οταν ρωτήθηκε για την τελική προθεσμία για την συμφωνία απάντησε πως σίγουρα θα υπάρξει διορία, αλλά δεν έδωσε ημερομηνία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News