default-image

ΕΚΤ: Θωρακισμένες και φερέγγυες οι ελληνικές τράπεζες

Οικονομία
ΕΚΤ: Θωρακισμένες και φερέγγυες οι ελληνικές τράπεζες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες είναι "επαρκώς θωρακισμένες" για κάθε δυσκολία και θεωρούνται "φερέγγυες".

Αυτο δήλωσε η επικεφαλής του κλάδου επίβλεψης τραπεζών της ΕΚΤ, Daniele Nouy, συμπληρώνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν ήταν ποτέ καλύτερα προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν «δύσκολους καιρούς».

Οι τράπεζες της ευρωζώνης θα πρέπει να περιμένουν νέα τεστ για την ευρωστία τους το 2016, δήλωσε επίσης.

«Θα υπάρξει άλλος ένας γενικός και δημόσιος γύρος ελέγχων ευρωστίας (για τις τράπεζες) το επόμενο έτος», δήλωσε σε συνέντευξή της στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

«Ομως αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει λιγότερες από τις 123 τράπεζες που επιβλέπουμε άμεσα», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η ΕΚΤ διενεργεί μικρότερους ελέγχους σε ορισμένα ζητήματα σε τακτική βάση.

Η ίδια επανέλαβε την εκτίμησή της πως οι τράπεζες της Ελλάδας παραμένουν φερέγγυες.

«Οι επόπτες των ελληνικών τραπεζών έχουν κάνει καλή δουλειά τα τελευταία χρόνια προκειμένου να ανακεφαλαιοποιήσουν και να αναδιαρθρώσουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα», δήλωσε, προσθέτοντας πως οι ελληνικές τράπεζες δεν ήταν ποτέ καλύτερα προετοιμασμένες για «δύσκολους καιρούς» απ' ότι τώρα.

Η εκτίμησή της αυτή, σχολιάζει το Reuters, έχει ιδιαίτερη σημασία διότι μόνο οι φερέγγυες τράπεζες μπορούν να λάβουν την έκτακτη χρηματοδότηση από τον ELA.

Πέρυσι διενεργήθηκαν έλεγχοι στις ευρωπαϊκές τράπεζες προκειμένου να γίνουν πιο ανθεκτικά τα συστήματά τους στην οικονομική κρίση. Οι έλεγχοι αυτοί αποτελούν το πρώτο βήμα προς έναν πιο συντονισμένο έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News