default-image

Βαρουφάκης: "Αυτή η κυβέρνηση δεν τρομοκρατείται"

Οικονομία
Βαρουφάκης: "Αυτή η κυβέρνηση δεν τρομοκρατείται"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δε θα υπογράψουμε κάτι το οποίο ενδυναμώνει αυτή την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων πέντε ετών» σημείωσε σε συνέντευξή του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι «αυτή η ελληνική κυβέρνηση δεν τρομοκρατείται».

Μιλώντας στο "Πρώτο Θέμα", ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών αρνείται να βάλει την υπογραφή του σε μία τέτοια συμφωνία.

Πρόσθεσε ότι είναι «ανένδοτος» για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και αφήνει χαραμάδα να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά, δηλώνοντας πως «αλλάζει η σκέψη του γι' αυτό το θέμα μετά τη συνάντησή του με τους περιφερειάρχες και τους βουλευτές του Αιγαίου».

Αναφέρει πως μια έντιμη συμφωνία έχει ως χαρακτηριστικά ένα πακέτο πραγματικών, χειρουργικών μεταρρυθμίσεων, μια αναδιάρθρωση χρέους που να καθιστά το χρέος βιώσιμο χωρίς κόστος για τους δανειστές και ένα επενδυτικό πακέτο.

Και συμπληρώνει: «Αν δεν έχουμε αυτά τα τρία μαζί δεν υπογράφουμε. Ως κυβέρνηση, όχι ως Βαρουφάκης. Ξεκάθαρος;».

Για το θέμα του χρέους αναφέρει: «Δε θα δεχτούμε μία απλή αναφορά... θα υπάρχει ρητή δέσμευση για πολύ συγκεκριμένα μέτρα και έτσι θα θέσουμε ουσιαστικά και ρητά το ζητούμενο, που είναι να γυρίσει η Ελλάδα στις αγορές άμεσα, με μια σωστή αναδιάρθρωση του χρέους, μέσα σε μήνες πριν το τέλος του 2015».

Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους θα πρέπει να περιλαμβάνει τη μετακίνηση από την ΕΚΤ, των 27 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από το PSI, καθώς αποκλείουν την Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και επειδή είναι βραχυπρόθεσμο χρέος δημιουργεί χρηματοδοτικό κενό.

Τονίζει, σύμφωνα με το in.gr, ότι «η συμφωνία είναι θέμα μερικών ωρών με καλή πολιτική βούληση από τους ηγέτες, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνγκερ, Ντράγκι, να βρεθούν σε ένα δωμάτιο, να κάνουν μια ολονυκτία, τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης , από αυτές που ξέρουν να κάνουν για να βγει λευκός καπνός στις 4 το πρωί».

Εξηγεί ότι το έγγραφο των θεσμών δεν αναφέρεται στο χρέος καθώς αφορά μόνο στο κλείσιμο του προηγούμενου προγράμματος.

Παράλληλα, σημείωσε πως «το κείμενο που παραδόθηκε στον πρωθυπουργό αγγίζει τα όρια του προσβλητικού... Ήταν ένα προβοκατόρικο κείμενο που προφανώς δεν το εννοούσαν, δεν μπορώ να το φανταστώ ότι το εννοούσαν σαν βάση συμφωνίας, αλλά ως μια επιθετική κίνηση, για να τρομοκρατήσουν την ελληνική κυβέρνηση. Χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτή η ελληνική κυβέρνηση δεν τρομοκρατείται».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News