default-image

Παρέμβαση Αυγενάκη για τις αντικειμενικές στη Χερσόνησο

Κρήτη
Παρέμβαση Αυγενάκη για τις αντικειμενικές στη Χερσόνησο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε προτάσεις για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα διοικητικά όρια του δήμου Χερσονήσου αναφέρεται ο τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων, Χωροταξίας & Πολεοδομίας, βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης σε παρέμβασή του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη, διαβιβάζοντας σχετικό υπόμνημα του Δήμου Χερσονήσου.

Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, «στη διοικητική περιφέρεια του δήμου Χερσονήσου και στις δημοτικές ενότητες Μαλίων, Γουβών, Επισκοπής και Χερσονήσου, και ιδιαίτερα παράκτιο τμήμα του δήμου Χερσονήσου (δημοτική κοινότητα Λιμένος Χερσονήσου, Μαλίων, Γουβών κ.λπ.), οι αντικειμενικές τιμές είναι πολλαπλάσιες των πραγματικών/αγοραίων τιμών, αυξημένες κατά ποσοστό από 30 % έως 300 %. Επιπλέον αυτό αφενός επιτείνει σε μεγάλο βαθμό τα ήδη δραματικά προβλήματα των αγροτών και γενικότερα του αγροτικού τομέα στη χώρα μας, αφετέρου δημιουργεί σημαντικές επιβαρύνσεις και μεγάλες αδικίες για καλλιεργούμενα αγροτεμάχια (π.χ. παραθαλάσσια) με μεγάλες αντικειμενικές αξίες που έχουν την ίδια όμως ακαθάριστη πρόσοδο με άλλα πολύ μικρότερης αντικειμενικής αξίας».

Σύμφωνα με το υπόμνημα του Δήμου, «μέχρι σήμερα δεν έχουν υπολογιστεί μια σειρά μειωτικοί παράγοντες για την τιμή των ακινήτων οι οποίοι είναι:

Η μη εφαρμογή του σχεδίου πόλεως και η μη διάνοιξη των δρόμων.

Η κρίση του τουρισμού που μαστίζει την περιοχή μας τα τελευταία έτη, η μείωση του αριθμού των ξένων επισκεπτών στον τόπο μας που δεν είναι μόνο ποσοτική (λιγότεροι τουρίστες) αλλά και ποιοτική (χαμηλότερης οικονομικής στάθμης) με αποτέλεσμα την οικονομική δυσπραγία των επιχειρήσεων της περιοχής, αλλά και στα νοικοκυριά κατ' επέκταση, λόγω της μονοκλαδικής διάρθρωσης της τοπικής οικονομίας.

Ο περιορισμός της τουριστικής σεζόν ουσιαστικά μόνο στους τρεις καλοκαιρινούς μήνες από επτά που ήτανε παλαιότερα.

Η κρίση του τουρισμού στην περιοχή μας έχει σαν συνέπεια την ανυπαρξία επενδυτικού ενδιαφέροντος στην περιοχή, με συνέπεια την μείωση του γενικού επιπέδου αγοραίων τιμών των ακινήτων».

«Η δυσαναλογία του συντελεστή της τιμής ζώνης με τις πραγματικές/αγοραίες τιμές των ακινήτων, αλλά και ο αυξημένος συντελεστής εμπορικότητας, αυξάνει υπέρμετρα το φορολογικό βάρος των δημοτών», τονίζεται στο υπόμνημα του Δήμου Χερσονήσου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η δημοτική Αρχή Χερσονήσου ζητά α) να μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές κατά ποσοστό τουλάχιστον 50%, και β) να μειωθεί ο συντελεστής εμπορικότητας στο 1 όπου τον υπερβαίνει και να περιοριστούν οι γραμμικές ζώνες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News