Οικονομία

Spiegel: Σε πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση οι Έλληνες

Τα φώτα έκαιγαν μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα στην καγκελαρία, όπου η Άγκελα Μέρκελ είχε προσκαλέσει σε υψηλότατο επίπεδο εκπροσώπους από τους δανειστές.

Μαζί με τον πρόεδρο Ολάντ και τον επικεφαλής της Κομισιόν Γιούνκερ διερεύνησαν εντατικά πιθανές λύσεις στο «ελληνικό δράμα», δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο δεν προχωρούν. Η πενταμερής φαίνεται να διαμόρφωσε κοινή θέση, για την οποία πρόκειται να ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση.

Στο σχόλιο της Deutsche Welle με τον τίτλο «Τελευταίες ημέρες της Ελλάδας στο ευρώ;», o αρθρογράφος Μπερντ Ρίγκερντ υποστηρίζει ότι η ελληνική τραγωδία θα πρέπει πάρει τέλος. «Η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται θαρραλέες αποφάσεις από την ελληνική κυβέρνηση ή να δώσει τη θέση της σε μια άλλη ομάδα που να μπορεί», υπογραμμίζει.

«Η μέχρι τώρα παρουσία της ήταν μια αποτυχία. Ακόμη κι αν την τελευταία στιγμή καταφέρει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και μετά τον Ιούνιο, παραμένει ασαφές το τι θα ακολουθήσει. Η εμπιστοσύνη της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των Ευρωπαίων εταίρων και των επενδυτών έχει εξανεμιστεί. Ποιος από τον Ιούλιο θα διαπραγματευτεί και θα χρηματοδοτήσει ένα τρίτο πακέτο που προφανώς θα χρειαστεί;» αναφέρεται στο σχόλιο.

Κάνοντας αναφορά στο πρόσφατο άρθρο του Αλ. Τσίπρα στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, αλλά και στις συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες του με εταίρους, ο Μπερντ Ρίγκερντ υποστηρίζει ότι απόδοση ευθυνών μέσω άρθρων σε εφημερίδες και τηλεφωνήματα σε αρχηγούς κρατών που ανήκουν στους «νεοφιλελευθέρους συνωμότες» δεν υπηρετούν την ουσία. «Η Ελλάδα αξίζει κάτι καλύτερο. Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει επιτέλους να αναλάβει δράση αντί να μιλά. Κι αν δεν μπορεί, η προσφυγή στις κάλπες είναι η καλύτερη λύση».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times που επικαλείται η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, βάση της κοινής θέσης που φαίνεται να συντάχθηκε χθες στην καγκελαρία αποτελεί ένα κείμενο της Κομισιόν, όπου γίνεται αναλυτική αναφορά στα σημεία που για τους δανειστές είναι σημαντικά προκειμένου να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις σε συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, η επισφράγιση του γεγονότος ότι η διαχείριση της ελληνικής κρίσης έχει περάσει πλέον σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο αποτελεί μια ουσιαστική μερική επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα, όπως παρατηρεί ο σχολιαστής της εφημερίδας. Και εξηγεί το γιατί: «Διότι η διένεξη έφτασε εκεί που πάντα ήθελε ο ίδιος να φτάσει, σε επίπεδο ηγετών. Πάντα διατύπωνε την αναγκαιότητα μια πολιτικής λύσης, ενός συμβιβασμού, του οποίου οι λεπτομέρειες δεν έχουν και τόση σημασία».

«Οι φραγκοφονιάδες της πρώην τρόικας και ιδιαίτερα του ΔΝΤ έσπαγαν τα νεύρα του Τσίπρα απαιτώντας μεταρρυθμίσεις και αριθμούς για δημοσιονομικούς στόχους. Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών του ευρώ συνήθως ακολουθούσαν αυτή την ξερή οικονομική επιχειρηματολογία, συνδέοντας όρους για τη χορήγηση νέας οικονομικής βοήθειας προ μεγάλη οργή των Αθηνών. Έτσι από την πλευρά του Τσίπρα είναι καλό που υπάρχουν πολιτικοί στην Ευρωζώνη αυτού του διαμετρήματος, όπως η Μέρκελ, ο Ολάντ και ο Γιούνκερ. Δεν ήταν και δεν είναι τόσο μικρόψυχοι και επιδιώκουν την άνευ όρων παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Δεν είναι να απορεί κανείς που ο Τσίπρας προτιμά να συνομιλεί μαζί τους», σημειώνει η εφημερίδα.

Ο σχολιαστής του Spiegel δεν ασχολείται τόσο με την έκβαση της νέας και τελευταίας κατά τα φαινόμενα προσπάθειας των θεσμών σε πολιτικό επίπεδο, γιατί, κατά την άποψή του, με το τέλος των διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσουν άλλες, εφόσον η Ελλάδα χρειαστεί κι άλλα χρήματα για να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Παρ' όλα αυτά, οι Έλληνες παρά την ασθενέστερη οικονομική τους θέση, σε διαπραγματευτικό επίπεδο βρίσκονται αναλογικά σε πιο ισχυρή θέση, επειδή έχουν κάνει σαφές ότι εν ανάγκη θα εγκαταλείψουν το ευρώ. «Θα προτιμούσαν ένα ντιλ που θα τους επιτρέψει να παραμείνουν, αλλά αν δεν γίνεται τότε είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν τις επιπτώσεις», σημειώνει ο σχολιαστής.

«Σε ακριβώς αυτό το σημείο διαφέρει η νυν κυβέρνηση από τις προηγούμενες. Οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά απέκλειαν κατηγορηματικά μονομερή διαγραφή χρέους και ένα Grexit. Έτσι οι δανειστές μπορούσαν να τους υπαγορεύουν όρους και έτσι και έκαναν. Όμως η κυβέρνηση Τσίπρα έχει άλλο σκαρί. Και ο οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Ζιν, έχει απόλυτο δίκαιο όταν υποστηρίζει ότι η διαπραγματευτική τακτική του Γιάνη Βαρουφάκη είναι πολύ πιο έξυπνη από όσο νομίζει κανείς», αναφέρει το Spiegel.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια