default-image

Προσχέδιο συμφωνίας με την Ελλάδα ετοιμάζει η "πενταμερής"

Οικονομία
Προσχέδιο συμφωνίας με την Ελλάδα ετοιμάζει η "πενταμερής"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προσχέδιο συμφωνίας με την Ελλάδα ετοιμάζουν οι επικεφαλής των θεσμών - πιστωτών και οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι οποίοι πραγματοποιούν αυτήν την ώρα συνάντηση στο Βερολίνο.

Όπως αναφέρει ο δίκτυο Dow Jones ^DJI+0,17% Newswire, οι πέντε αξιωματούχοι ετοιμάζουν την τελική πρότασή τους προς την ελληνική κυβέρνηση, με στόχο να κλείσει η συμφωνία χωρίς να υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι αυτήν την ώρα, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και ο  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, συνεδριάζουν στο Βερολίνο, παρουσία της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, στόχος της διευρυμένης αυτής συνάντησης είναι να καταλήξουν οι εκπρόσωποι των θεσμών σε μια κοινή γραμμή διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί κάποια αρνητική εξέλιξη για τη χώρα.

Σύμφωνα πάντως με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η έκτακτη σύγκληση της μίνι Συνόδου Κορυφής στο Βερολίνο σήμερα αντανακλά την κρισιμότητα της κατάστασης, εν μέσω της αβεβαιότητας για την ικανότητα της Ελλάδας να καλύψει τις υποχρεώσεις του Ιουνίου. Χωρίς να οριστικοποιηθεί μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να λάβει τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν τη σημερινή συνάντηση του Βερολίνου ως την κορύφωση των πολύμηνων συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των θεσμών, με την πρώτη να προσπαθεί να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους των δανείων της χώρας.

Σημειώνεται εδώ ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει ένα κρίσιμο μήνα υποχρεώσεων, καθώς θα πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ περί τα 1,6 δισ. ευρώ.

Δείτε εδώ αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των δανειακών υποχρεώσεων

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News