Οικονομία

Γιούνκερ: "Ένα Grexit θα έβλαπτε το ευρώ"

«Μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα, εκτιμά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.  

Όπως δήλωσε σύμφωνα με αντίγραφο του προδημοσιευμένου κειμένου της συνέντευξης, η οποία θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα, «δεν συμφωνώ με την ιδέα ότι θα έχουμε λιγότερες ανησυχίες και περιορισμούς αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ».

Είπε στην εφημερίδα πως αν μία χώρα εγκαταλείψει το ευρώ, «θα βάλει την ιδέα στο μυαλό ότι το ευρώ δεν είναι αμετάκλητο».

Αυτό θα μπορούσε να κάνει τους επενδυτές να αποσυρθούν από την Ευρώπη, είπε ο Γιούνκερ, προσθέτοντας πως ο ιάπωνας πρωθυπουργός τού κατέστησε σαφές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Τόκιο πως οι επενδύσεις της Ιαπωνίας στην Ευρώπη εξαρτώνται από το αν θα υπάρχει εμπιστοσύνη στο ευρώ.

Ο Γιούνκερ, ο οποίος θα συναντηθεί τη Δευτέρα με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ στο Βερολίνο, είπε στην εφημερίδα πως η Ελλάδα θα είναι στην ατζέντα, ακόμα και αν δεν είναι ο επίσημος λόγος για τις συνομιλίες τους.

Κάλεσε επίσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, αφού η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως επαφίεται στην Ευρώπη να πάρει τα μέτρα της αν η ΕΕ θέλει να εμποδίσει την απειλή μιας χρεωκοπίας.

«Δε θα δουλέψει χωρίς το ΔΝΤ» (σσ: το ελληνικό πρόγραμμα), είπε ο κ. Γούνκερ, προσθέτοντας πως η γερμανική κυβέρνηση είχε καταστήσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ το 2010 ως προϋπόθεση για την παροχή βοήθειας.

Σχόλια