default-image

Ολέθριο χτύπημα ξανά για τους παραγωγούς

Κρήτη
Ολέθριο χτύπημα ξανά για τους παραγωγούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξέχαστο θα μείνει το 2015 ειδικά στους αμπελουργούς του νομού Ηρακλείου, που βλέπουν ακόμα και το Μάιο να τους καταστρέφει, "εξαπολύοντας" σε βάρος τους καταρρακτώδεις βροχές, αλλά ακόμα και χαλάζι, όπως συνέβη την Παρασκευή  τις μεσημεριανές ώρες, στις πιο παραγωγικές, μεγάλες αλλά και ζημιωμένες από τις φετινές συνθήκες αμπελουργικές περιοχές του τόπου.

Η "Νέα Κρήτη" κατέγραψε  τις πρώτες εκτιμήσεις για την καταστροφή, αλλά και χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες για μια σωστή πρόληψη ασθενειών από σήμερα και μετά, ανάλογα με τη διακύμανση των καιρικών συνθηκών.

Μετά τη Μεγαλοβδομάδα, ήρθε και ο Μάιος, και μάλιστα μόλις τρία 24ωρα πριν μας αποχαιρετήσει, δίνοντας τη σκυτάλη στον Ιούνιο, που ημερολογιακά, τουλάχιστον, φέρνει το καλοκαίρι, να πλήξει πολλές αμπελοκαλλιέργειες του νομού Ηρακλείου, συνεχίζοντας την κατάσταση της φετινής δύσκολης χρονιάς για τη δουλειά του αγρότη, που πασχίζει κάτω από αντίξοες συνθήκες να δαμάσει τη γη και να παράγει προϊόντα.

Οι προχθεσινές καταρρακτώδεις βροχές από μόνες τους προκάλεσαν σίγουρα προβλήματα στα αμπέλια των περιοχών στις οποίες έπεσαν. Πόσω μάλλον σε συνδυασμό και με το χαλάζι που έκανε την εμφάνισή του για λίγα λεπτά σε κάποιες περιοχές, αλλά ήταν αρκετά να κάνει τη ζημιά του, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι πρώτες εκτιμήσεις του αντιπροέδρου της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρωνα Χιλετζάκη, που ξεκαθαρίζει ότι, αν δεν περάσουν μερικά 24ωρα, δεν είναι δυνατή η ανθρώπινη παρουσία στα λασπωμένα αμπέλια, για να γίνουν από κοντά η διαπίστωση και η καταγραφή της ζημιάς.

«Επειδή βρισκόμαστε στο στάδιο της ανθοφορίας, το νερό αυτό θα προκαλέσει προβλήματα στην αραίωση των σταφυλιών και ή θα τα αραιώσει η βροχή χτυπώντας πάνω, ή θα συμβάλει στη μεγάλη καρπόδεσή τους και άρα δε θα αραιώσουν», λέει ο κ. Χιλετζάκης, που τονίζει ότι «έβγαλε πάρα-πάρα πολύ νερό στην περιοχή των Αρχανών, του Προφήτη Ηλία, των Βασιλειών, του Σκαλανίου και αλλού».

Στο σημείο αυτό, ο συνδικαλιστής, που είναι και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχανών Μύρος Χιλετζάκης, διευκρινίζει ότι το πρόβλημα θα φανεί τις επόμενες μέρες. «Η δυνατή βροχόπτωση, λόγω της ανθοφορίας των αμπελιών, δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αλλά κάποιο πρόβλημα πρέπει να έχει σημειωθεί και στις ελιές. Όσος ανθός δεν έχει δέσει, πρέπει να έχει πέσει όλος κάτω», ανέφερε σχετικά.

Μάλιστα, στις καλύτερες περιοχές του νομού Ηρακλείου για τα αμπέλια υπάρχει τα τελευταία χρόνια σαφέστατη έλλειψη σιδήρου, που έχει σύμπτωμα το κιτρίνισμα των φύλλων.

«Αν πάμε σε καλά αμπέλια, της Συλλάμου, του Τσακαράκη κ.λπ., θα δείτε ότι υπάρχουν τρελές τροφοπενίες σιδήρου. Και το καταλαβαίνεις από το κιτρίνισμα του φύλλου. Το φύλλο κιτρινίζει ακόμα περισσότερο από την υγρασία, καθώς έχουμε και την υγρασία που υπάρχει στο χώμα, επομένως τις επόμενες μέρες θα αυξηθεί το πρόβλημα και θα κινδυνεύουμε και από τον περονόσπορο, που τον ευνοούν αυτές οι υγρασίες. Και η βιβλιογραφία γράφει ότι σε θερμοκρασίες από τους 10 βαθμούς και πάνω ξεκινάει ο μύκητας να αναπτύσσεται».

Σε ό,τι αφορά την καταγραφή των ζημιών, ο Μύρος Χιλετζάκης λέει: «Εμείς ως Ομάδα Αμπελουργών Κρήτης θα ανέβουμε το επόμενο τριήμερο στα αμπέλια. Και αν δούμε ότι όντως υπάρχει πρόβλημα και το διαπιστώσουμε πια στην πράξη, τότε θα πούμε στον ΕΛΓΑ να παρέμβει και να κάνει αναγγελίες ζημιών».

ΤΙ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ

Χρήσιμες οδηγίες για τους παραγωγούς

«Ήδη η παραγωγή των αμπελιών φέτος από τη χαλαζόπτωση της Μεγαλοβδομάδας είχε καταστραφεί σε ένα ποσοστό 30 με 40%. Ήρθαν και οι χθεσινές συνθήκες να χειροτερέψουν την κατάσταση», εκτιμά χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο τεχνολόγος γεωπόνος Γιώργος Σαρρής.

«Το στάδιο πλέον είναι κρίσιμο. Διότι είναι η άνθιση και, πέρα από την κατευθείαν ζημιά στο σταφύλι, υπάρχει και μια σοβαρή οικονομική ζημιά από το κόστος των ψεκασμών για να προστατευτούν τα αμπέλια από τον περονόσπορο και τη χολέρα. Και κυρίως βέβαια ο περονόσπορος, που είναι μια αρρώστια που μπορεί να χτυπήσει κατευθείαν το αμπέλι. Ένας παραγωγός γνωστός μου, που ψέκασε σήμερα, μόνο για τα φάρμακα του περονόσπορου χρειάστηκε να δαπανήσει 400 ευρώ», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σαρρής.

Βέβαια, όπως διευκρινίζει ο ίδιος, «τώρα πλέον δεν παίζουμε στις συμβατικές καλλιέργειες. Μιλάμε μόνο για χημικά σκευάσματα, για κατασταλτικά φάρμακα. Αν το σταφύλι ήταν πιο προχωρημένο, να υπήρχε ρώγα σχηματισμένη και μεγαλωμένη, θα έλεγα πως δεν υπάρχει κίνδυνος. Αλλά τώρα δεν έχουμε τέτοια περιθώρια»...

Στις βιολογικές καλλιέργειες όμως, όπου απαγορεύεται η χρήση αυτών των σκευασμάτων, ο κ. Σαρρής τονίζει ότι θα πρέπει ανά τέσσερις ημέρες και για όσο διαρκούν αυτά τα καιρικά φαινόμενα να γίνεται ο συνδυασμός των χαλκούχων σκευασμάτων, του βακίλου μαζί με το θειάφι σε βρέξιμη σκόνη. Με αυτά τα τρία σκευάσματα γίνεται η πρόληψη σε περονόσπορο και χολέρα. Και βέβαια, σε περίπτωση προσβολής, στις βιολογικές καλλιέργειες είναι πάρα πολύ δύσκολη η καταπολέμησή τους.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες καλλιέργειες, ο κ. Σαρρής εκτιμά ότι στο στάδιο που βρίσκονται τώρα οι ελιές δεν υπάρχει ζήτημα καταστροφής. Αντιθέτως, μάλιστα, το νερό αυτό που έπεσε μόνο καλό έχει κάνει σε αυτές τις καλλιέργειες. Το ίδιο ισχύει και για τα κηπευτικά.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News