Οικονομία

Νέα εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ η Ελ. Παναρίτη και αντιδράσεις

Νέος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναλαμβάνει η κυρία Έλενα Παναρίτη,  η οποία αντικαθιστά τον κ. Θάνο Κατσάμπα, τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών, σε ανακοίνωσή του, ευχαριστεί για τη μακρόχρονη συνεισφορά του στο Ταμείο.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται στο ΔΝΤ από αναπληρωματικό εκτελεστικό διευθυντή υπό τον εκτελεστικό διευθυντή που διορίζει η Ιταλία, η οποία επίσημα εκπροσωπεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ την Ελλάδα, την Πορτογαλία, τη Μάλτα, την Αλβανία και τον Άγιο Μαρίνο.

Η κ. Παναρίτη έχει θητεύσει στην Παγκόσμια Τράπεζα (τον έτερο θεσμό που ιδρύθηκε μαζί με το ΔΝΤ στο Μπρέτον Γουντς το 1944), έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς διαπραγματεύσεις, δίδαξε σε αμερικανικά πανεπιστήμια και διετέλεσε βουλευτής Επικρατείας την περίοδο 2009-2012.

Στη σχετική του ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ακόμη ότι η κ. Παναρίτη το 2012 άσκησε έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική που ασκούσαν οι τότε κυβερνήσεις, αν και βουλευτής της συμπολίτευσης, ενώ από την 26η Ιανουαρίου συνεισφέρει στη διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας.

Το υπουργείο σημειώνει ακόμη ότι η επιλογή της κ. Παναρίτη, μετά από εξέταση βιογραφικών και προφορικής συνέντευξης, έγινε από άτυπη επιτροπή υπό τον υπουργό Οικονομικών στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης και ο αν. υπουργός Εξωτερικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αντιδράσεις για την επιλογή Παναρίτη στο ΔΝΤ

Πάντως τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και σε κυβερνητικά στελέχη η τοποθέτηση της Έλενας Παναρίτη στη θέση της νέας εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ φέρεται να έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνητικοί απέναντι στην τοποθέτηση Παναρίτη στη θέση αυτή ήταν τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος φέρεται να εξέφρασε επιφυλάξεις.

Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος καταψήφισε την κ. Παναρίτη, ενώ ο κ. Δραγασάκης «έριξε» λευκό. Αντίθετα, οι κ. Βαρουφάκης και Σταθάκης έδειξαν εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της.

Έντονα αντέδρασε στην επιλογή Παναρίτη και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα. Με δύο αλλεπάλληλες αναρτήσεις στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter, έγραψε:

«Η Παναρίτη εκπρόσωπος της πρώτης αριστερής κυβέρνησης; Ε, όχι, αυτό ξεπερνά τα όρια» και «Δυστυχώς η Παναρίτη δεν είναι η πρώτη ατυχής επιλογή, αλλά είναι αυτή που ξεπερνά κάθε όριο».

ΠΑΣΟΚ: «Εμβληματικό πρόσωπο του πολιτικού τυχοδιωκτισμού»

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το διορισμό της κ. Παναρίτη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Θέλουμε να συγχαρούμε θερμά τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το διορισμό της κ. Παναρίτη στη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Ένα ακόμη εμβληματικό πρόσωπο του πολιτικού τυχοδιωκτισμού, αφού λάμπρυνε τη θέση του βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στην οποία τη διόρισε ο κ. Γ. Παπανδρέου το 2009 και αφού απέκτησε πλούσια εμπειρία από το πρώτο μνημόνιο, έρχεται τώρα να βοηθήσει την κυβέρνηση Τσίπρα/Καμμένου στη σύναψη και διαχείριση του τρίτου μνημονίου.

Τα αποθέματα εμπειρίας και πολιτικού ήθους της νέας εκπροσώπου στο ΔΝΤ συνιστούν εγγύηση επιτυχίας».

Σχόλια