default-image

Κλειστά 7 στα 10 τουριστικά καταλύματα

Οικονομία
Κλειστά 7 στα 10 τουριστικά καταλύματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την πλάτη στον τοίχο, παρά τις προβλέψεις για ραγδαία αύξηση της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας, βρίσκονται οι ιδιοκτήτες μικρών καταλυμάτων στην Κρήτη καθώς, αν και βρισκόμαστε στα τέλη Μαΐου, δεν έχουν ανοίξει ούτε τα μισά. Ακόμη και όσα λειτουργούν έχουν πληρότητες που δεν ξεπερνούν το 30%, με συνέπεια και η υπόλοιπη τουριστική αγορά σε περιοχές όπως τα Μάλια, η Χερσόνησος και οι Γούβες να μετρούν δυο χαμένους μήνες.

Η αγωνία φτάνει στο κατακόρυφο για τους τουριστικούς επιχειρηματίες, που ζητούν άμεσες πρωτοβουλίες για να αναστραφεί το κλίμα, καθώς, αν δεν αλλάξει η εικόνα με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, η σεζόν, όπως λένε, προδιαγράφεται με άκρως μελανά χρώματα.

Χαμένη υπόθεση για τα μικρά καταλύματα στην Κρήτη αποδείχτηκαν τόσο ο Απρίλιος όσο και ο Μάιος, καθώς επτά στις δέκα επιχειρήσεις του κλάδου παραμένουν κλειστές. Ακόμη, όσες έχουν ανοίξει λειτουργούν με δραματικά χαμηλές πληρότητες. Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν μετατρέπονται σε εφιάλτη, καθώς η εικόνα αυτή συμπαρασύρει όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, οι οποίες επίσης έχουν υποστεί μεγάλη μείωση της κίνησης. Εστιατόρια, καφετέριες και εμπορικά καταστήματα σε περιοχές όπως τα Μάλια, η Χερσόνησος και οι Γούβες άνοιξαν νωρίς, περιμένοντας τα κύματα των ξένων επισκεπτών, που όμως δεν ήρθαν ποτέ.

«Αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο το 30% των επιχειρήσεων του κλάδου μας, με πολύ χαμηλές πληρότητες της τάξεως του 15-18%. Ανοίξαμε με καλή διάθεση, όμως μας την κόψανε», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Καταλυμάτων Μανόλης Ζερβάκης, περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση. Παράλληλα σημείωσε ότι «παραδοσιακοί επισκέπτες που έχουμε μας παίρνουν τηλέφωνο από το εξωτερικό και μας ρωτάνε με απορία αν μπορούν να έρθουν».

Την ίδια ώρα, ο ιδιοκτήτης εστιατορίου Γιάννης Σφακιανάκης, αναφορικά με την πτώση που βιώνει ο δικός του κλάδος, επισημαίνει: «Μπορώ να πω ότι υπάρχει μια μείωση της τάξεως του 50% σε σχέση με πέρυσι στα καταστήματά μας και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δυναμική της Χερσονήσου είναι τα μικρά διαμερίσματα, που με το να γεμίζουν άλλοτε βοηθούσαν στο να δουλεύουν και τα υπόλοιπα μαγαζιά της περιοχής».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Και δεν είναι μόνο ότι έχουν σταματήσει οι κρατήσεις. Έχουμε και ακυρώσεις. Όμως το να χαμηλώνουν τις τιμές και να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός, δεν είναι κάτι που βοηθά σε αυτή τη συγκυρία. Και το λέω αυτό διότι 5άστερα all inglusive ξενοδοχεία δίνουν τιμές των 23 ευρώ το κεφάλι, πράγμα στο οποίο οι μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να τους συναγωνιστούν».

Αυτό επισημαίνεται και από άλλους επαγγελματίες του τουρισμού, που αναφέρουν ότι οι μεγάλες μονάδες άνοιξαν κανονικά στο σύνολό τους, ωστόσο λειτουργούν με την πρακτική του all inclusive, χωρίς να αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στους υπόλοιπους επαγγελματίες.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_2q4usuri/

Ζημιά από την πολιτική αστάθεια: «Αν δεν αντιστραφεί το κλίμα, καταστρεφόμαστε!»

Η πολιτική αστάθεια της χώρας μας έχει παίξει και εκείνη το ρόλο της στην όλη κατάσταση, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χερσονήσου κ. Λευτέρης Τρευλάκης, συμπληρώνοντας ότι «ευελπιστούμε με το νέο μήνα να έχουμε καλύτερα σημάδια, αλλιώς θα είμαστε χαμένοι». Και με την κραυγή αγωνίας των τουριστικών επιχειρηματιών να ζητά άμεσες πρωτοβουλίες για να αναστραφεί το κλίμα, καθώς, αν δεν αλλάξει η σημερινή εικόνα με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, η σεζόν, όπως λένε, προδιαγράφεται με άκρως μελανά χρώματα.

Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News