Οικονομία

Έκτακτη σύσκεψη της ομάδας διαπραγμάτευσης στο ΥΠΟΙΚ

Ξεκίνησε, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, με θέμα την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, στην προοπτική επίτευξης συμφωνίας, η οποία θα ανοίξει το δρόμο της χρηματοδότησης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και μέλη της Επιτροπής διαπραγμάτευσης.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός πήγε στο υπουργείο Οικονομικών για συνεδρίαση της ομάδας διαπραγμάτευσης.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, ο οποίος του επεσήμανε την ανάγκη για άμεση εξεύρεση λύσης με τους δανειστές.

Αμερικανός υπουργός τόνισε επίσης ότι το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να στηρίζει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη - όπως είναι η Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι εταίροι της, και το ΔΝΤ - και συνεχίζει να προτρέπει όλα τα μέρη να βρουν κοινό έδαφος και να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία.

Ο κ. Λιού επανέλαβε ότι η αποτυχία να συμφωνήσουν σε μια πορεία προς τα εμπρός θα δημιουργήσει άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα και ευρύτατες αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το ethnos.gr, προσφέρθηκε να παραμείνει σε επαφή με τον πρωθυπουργό και άλλα μέρη της Ευρώπης και των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λιού είπε επίσης στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να κλείσει η διαπραγμάτευση τώρα.

Επίσης, ο Τζακ Λιου σε ομιλία του στο Λονδίνο, εξέφρασε το φόβο ότι ότι ένας κακός υπολογισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα ελληνική κρίση, σημειώνοντας ότι θα ήταν λάθος να πιστέψει κανείς ότι κάτι τέτοιο δε θα είχε επιπτώσεις για τον υπόλοιπο κόσμο.

«Είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας δεν θα είχε επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο (...) Η πρόκληση για τους Ευρωπαίους, τους πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς - το ΔΝΤ - είναι να δείξουν αρκετή ευελιξία», τόνισε ο Λιου σε ομιλία του στο London School of Economics.

«Έτσι, εάν οι Έλληνες είναι έτοιμοι να κάνουν τα σκληρά βήματα που απαιτούνται, θα βρεθεί μια λύση χωρίς να προκληθεί μια περιττή κρίση...Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές οι οποίες θα ήταν δύσκολες για οποιαδήποτε κυβέρνηση» δήλωσε ο Λιου.

Σχόλια