Οικονομία

Η Ελλάδα στο τραπέζι της συνόδου της G7 στη Δρέσδη

Ένα από τα κεντρικά θέματα της συνάντησης στη Δρέσδη των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των κρατών της Ομάδα των Επτά (G7, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδάς), Θα είναι η Ελλάδα.

Οικοδεσπότες της συνάντησης που ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 29 Μαΐου, θα είναι οι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γενς Βάιντμαν, καθώς η Γερμανία ασκεί για το 2015 την Προεδρία της Ομάδας.

Πάντως, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, η G7 δεν αποτελεί το πλαίσιο λήψης αποφάσεων για το ζήτημα.

Στην Δρέσδη θα βρεθούν, εκτός από τους υπουργούς και τους τραπεζίτες, η γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, ο Νομπελίστας Ρόμπερτ Σίλερ και οι καθηγητές Οικονομικών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Κένεθ Ρόγκοφ και Λάρι Σάμερς.

Αντικείμενο της συνάντησης είναι η εξέταση της οικονομικής κατάστασης επτά χρόνια μετά την αρχή της κρίσης, αλλά και η προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη στο περιβάλλον υπερχρέωσης των κρατών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται ακόμη το ζήτημα της ρύθμισης των αγορών και της βελτίωσης της συνεργασίας των κρατών σε θέματα φορολογίας.

Η συνάντηση αποτελεί και προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της G7, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας στις 7-9 Ιουνίου.

Σχόλια