default-image

"Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα προχωρούν πολύ αργά"

Οικονομία
"Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα προχωρούν πολύ αργά"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα προχωρούν πολύ αργά φέρεται να είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών.

Σύμφωνα με δύο συμμετέχοντες στη σύσκεψη, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ενώ ο Σόιμπλε μίλησε για κάποια πρόοδο σε επιμέρους ζητήματα, εξέφρασε τη θέση ότι οι συζητήσεις συνολικά προχωρούν αργά και δεν έχουν φτάσει ακόμη σε καθοριστικό σημείο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οι συνομιλίες εκτυλίσσονται γύρω από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας και δεν υπάρχει λόγος να γίνεται συζήτηση για ένα «σχέδιο Β» ούτε για ένα τρίτο πακέτο.  

Τρίτος συμμετέχων στη σύσκεψη ανέφερε ότι έγινε μια μεγάλη συζήτηση για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας αρκετοί βουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες για την ύπαρξη μεταρρυθμιστικής βούλησης.

Υποστήριξε μάλιστα ότι ο Σόιμπλε ανέφερε: «Ξέρουμε ότι μεγάλη μερίδα των Ελλήνων υποφέρει, όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν βλέπει ακόμη τι πρέπει να γίνει για να σταματήσει αυτό».

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg τις οποίες μεταδίδει η εφημερίδα Die Welt λένε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επιχειρεί να εξασφαλίσει τη στήριξη των μελών της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας, εν όψει μιας συμφωνίας με την Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών ασχολείται ήδη με το θέμα, εξηγώντας στους βουλευτές ότι μπορεί να χρειαστεί να εγκρίνουν περαιτέρω βοήθεια προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας, ακόμη και αν η Αθήνα αρνηθεί να εφαρμόσει όλες τις αλλαγές που ζητούν οι πιστωτές της.

Η ίδια η Μέρκελ έχει το τελευταίο διάστημα δεχθεί στην Καγκελαρία μικρές ομάδες βουλευτών, ζητώντας τους να κρατήσουν το περιεχόμενο των συζητήσεων εμπιστευτικό.

Ένας από τους βουλευτές που συμμετείχαν σε αυτές τις συναντήσεις, αποκάλυψε ότι η Καγκελαρία θεωρεί ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να προκαλέσει γεωπολιτική αστάθεια, ενώ κάποιοι βουλευτές έχουν εκφράσει και δημοσίως απόψεις, είτε υπέρ της σκληρής στάσης έναντι της Ελλάδας είτε υπέρ μιας ευελιξίας, η οποία θα επιτρέψει να αποτραπεί ενδεχόμενη οικονομική κατάρρευση.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, η προσπάθεια της Άγγελα Μέρκελ να διασφαλίσει την στήριξη των βουλευτών του κόμματός της, ερμηνεύεται ως επιβεβαίωση της πληροφορίας που θέλει την Καγκελάριο να εκτιμά ότι η εγκατάλειψη της Ελλάδας θα αποτελούσε ευρύτερη οπισθοδρόμηση για την ευρωπαϊκή ενότητα και επιρροή. Επισημαίνεται δε, ότι είναι πιθανό, η τωρινή στήριξη των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας να αποδειχθεί η δυσκολότερη δοκιμασία για την ίδια από την αρχή της κρίσης, καθώς και ότι η στρατηγική της εξαρτάται και από τις παραχωρήσεις στις οποίες ενδεχομένως θα προχωρήσει η Αθήνα και από το εάν θα επιτρέψουν στην Καγκελάριο να πείσει τους βουλευτές της και την κοινή γνώμη.

Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη, ότι οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή στους όρους του προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας, απαιτεί την έγκριση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου. Παρά το γεγονός ότι πληροφορίες θέλουν περίπου 100 βουλευτές της CDU να εκφράζουν επιφυλάξεις, θεωρείται απίθανο να υπάρξει πρόβλημα σε περίπτωση ψηφοφορίας, καθώς το κόμμα της κυρίας Μέρκελ διαθέτει 311 από τις 631 έδρες, ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός ελέγχει 504 βουλευτές.

Επιπλέον, στην τελευταία ψηφοφορία, εκτός από τους Πράσινους οι οποίοι εχουν στηρίξει από την αρχή την δανειακή βοήθεια, την πρόταση για παράταση του προγράμματος υπερψήφισε για πρώτη φορά και η Αριστερά (Die Linke).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News