default-image

Στο Ηράκλειο σήμερα ο Βαγγέλης Αποστόλου

Κρήτη
Στο Ηράκλειο σήμερα ο Βαγγέλης Αποστόλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Ηράκλειο σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου, με τους εκπροσώπους των παραγωγών και των τοπικών φορέων να ετοιμάζονται να του θέσουν τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν αγρότες και κτηνοτρόφους στο νησί.

Μεταξύ των θεμάτων, η νέα Κ.Α.Π., η μείωση των επιδοτήσεων σε αμπέλια και ελιές, η σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων για τα βοσκοτόπια, οι δηλώσεις των ιδιωτικών βοσκοτόπων για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και η φορολόγηση των αγροτών.

Ο υπουργός, σύμφωνα με το πρόγραμμά του, θα συναντηθεί με τον περιφερειάρχη και το δήμαρχο και θα επισκεφθεί το ΕΘΙΑΓΕ, τη Γεωργική Σχολή Μεσαράς, ενώ θα συμμετάσχει σε δύο ανοιχτές συζητήσεις με φορείς και πολίτες στις Μοίρες και στις Αρχάνες.

Με αγωνία περιμένουν οι παραγωγοί της Κρήτης τυχόν ανακοινώσεις από το Ηράκλειο

«Έρχεται να ακούσει ή... να πει;». Το ερώτημα αυτό πλανάται τα τελευταία 24ωρα στον αγροτοκτηνοτροφικό χώρο του νομού Ηρακλείου για το σημερινό ερχομό του Βαγγέλη Αποστόλου, αφού ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης έχει κερδίσει τις εντυπώσεις ως προς τις εξαγγελίες του μέχρι σήμερα, αλλά τις έχει χάσει ως προς την πραγματοποίηση αυτών.

Στο μεταξύ, τόσο η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου, όσο και η Ομάδα Αμπελουργών Κρήτης θα επιδιώξουν σήμερα συνάντηση με τον κ. Αποστόλου, όχι για να τον ενημερώσουν, αλλά για να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις γύρω από θέματα που του έχουν θέσει πολλές φορές μέχρι τώρα!

Συμβολικό ή ουσιαστικό; Την ώρα που η γεωργική έρευνα κυριολεκτικά αφανίζεται, ο Βαγγέλης Αποστόλου αρχίζει τις επισκέψεις του στο νομό Ηρακλείου, σήμερα, από το ΕΘΙΑΓΕ στην περιοχή του Κατσαμπά. Βέβαια, κατά το πρόγραμμα που ανακοίνωσε το υπουργείο, η επίσκεψη είναι μόλις μισής ώρας, από τις 9 μέχρι τις 9:30 το πρωί. Και πιο πολύ, ως εθιμοτυπική δείχνει ότι θα είναι. Εκτός και αν έχει συγκεκριμένες ανακοινώσεις για προσλήψεις επιστημόνων που θα έρθουν να ενισχύσουν το σπουδαίο ρόλο των άλλοτε ισχυρών και αποτελεσματικών γεωργικών ερευνητικών ιδρυμάτων.

Στις 10 το πρωί έχει συνάντηση με τον αιρετό περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Ακολούθως, στο διάστημα από τις 10:45 μέχρι και τις 11:30 π.μ. θα παραχωρήσει στους δημοσιογράφους συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο Ηρακλείου.

Μετά το πέρας της συνέντευξης και σύμφωνα με το πρόγραμμα, στο διάστημα από τις 11:30 το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι, ο Βαγγέλης Αποστόλου θα έχει συνάντηση με το δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό.

Στη Γεωργική Σχολή

Αφού ολοκληρώσει τη συνάντηση με το δήμαρχο, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μεσαρά, όπου και θα επισκεφτεί τη Γεωργική Σχολή. Από τη 1:30 το μεσημέρι και για μιάμιση ώρα, ο υπουργός θα συναντηθεί με φορείς και αγρότες της περιοχής στο Πολύκεντρο των Μοιρών. Εκεί θα μιλήσει στο συγκεντρωμένο κόσμο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργού, από τις 5 το απόγευμα μέχρι και τις 8 το βράδυ θα πάρει μέρος σε ανοιχτή συζήτηση με φορείς και πολίτες στην πλατεία των Αρχανών.

Πολλά προβλήματα

Η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχουν πολλά προβλήματα στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο και εκκρεμούν απαντήσεις γύρω από αυτά. Για παράδειγμα, είναι σε εκκρεμότητα η απάντηση της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση της αναμπέλωσης στην Κρήτη, ενώ βεβαίως ζητήματα που είναι σε εξέλιξη και έχουν σχέση με την επιβίωση του αγροτικού κόσμου είναι αυτά που αφορούν στη φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων από τα 12.000 ευρώ και πάνω. Και φυσικά, υπάρχει και η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, η μεταβίβασή τους και γενικότερα η νέα ΚΑΠ, που κατά κοινή ομολογία έχει "σφάξει" την Κρήτη, λόγω της μεταφοράς των μισών επιδοτήσεων που έπαιρναν ως τώρα οι παραγωγοί για τους αγρότες της υπόλοιπης Ελλάδας.

«Θέλουμε λύσεις… Πρέπει κάποια θέματα να κλείσουν»

«Μας υποσχέθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ ότι θα έρθει στα γραφεία μας για να κάνουμε μια σύντομη κουβέντα», είπε στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης. Ο ίδιος πάντως διευκρίνισε ότι στο άκουσμα του ερχομού Αποστόλου δημιουργείται η εντύπωση πως πρόκειται για επίσκεψη ανακοίνωσης συγκεκριμένων λύσεων σε προβλήματα που του έχουν θέσει οι αγροτικοί φορείς.

«Είναι πολλά τα θέματα. Τα έχουμε πει, τα έχουμε ξαναπεί. Θέλουμε λύσεις. Πρέπει κάποια θέματα να κλείσουν. Δεν μπορεί να το τραβάνε έτσι», λέει ο συνδικαλιστής και δίνει έμφαση στο θέμα του νόμου περί συνεταιριστικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

«Αν πράγματι θέλουν να τον αλλάξουν, ας τον αλλάξουν να δούμε κι εμείς τι θα κάνουμε. Γιατί εμάς μας ενδιαφέρει να πάμε σε ουσιαστική ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος»...

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης τονίζει ότι ο φορέας θα βρίσκεται στην πλατεία των Αρχανών απόψε στις 5 το απόγευμα, για να παρακολουθήσει τη συζήτηση που θα γίνει.

«Εμείς έχουμε πει και ξαναλέμε. Για να ξεφύγει ο τόπος από το αδιέξοδο που υπάρχει, πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο σχέδιο, για να βοηθηθεί ο αγροτικός κόσμος της χώρας να παράγει. Χωρίς παραγωγή προϊόντων δεν πρόκειται να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη της χώρας».

Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση ότι «μέχρι σήμερα ό,τι νόμους έχει βγάλει είναι ή νόμοι εισπρακτικοί ή νόμοι οι οποίοι σκορπούν λεφτά. Μέχρι τώρα νομοσχέδιο που να δίνει κίνητρα να παράγονται προϊόντα δεν έχουμε δει»...

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης του υπουργού έχει ως εξής:

* 9:00 - 9:30: Επίσκεψη στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) Ηρακλείου.

* 10:00 - 10:30: Συνάντηση με τον αιρετό περιφερειάρχη Κρήτης Αρναουτάκη Σταύρο.

* 10:45 - 11:30: Συνέντευξη Τύπου (στο Δημαρχείο).

* 11:30-12:00: Συνάντηση με το δήμαρχο Ηρακλείου Λαμπρινό Βασίλειο.

* 13:00-13:30: Επίσκεψη στη Γεωργική Σχολή Μεσαράς.

* 13:30-15:00: Συνάντηση-συζήτηση με φορείς και αγρότες της περιοχής στο Πολύκεντρο των Μοιρών. Ομιλία του υπουργού.

* 17:00 - 20:00: Ανοιχτή συζήτηση με φορείς και πολίτες στη πλατεία των Αρχανών.

Αγγελική Δουλγεράκη, Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News