default-image

Μελετούν έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις

Οικονομία
Μελετούν έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μια προσπάθεια να "κλείσει" τις τρύπες στα έσοδα και να προσεγγίσει ταν νούμερα που ζητούν μετ' επιτάσεως οι δανειστές για να κλείσει η συμφωνία, η κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορα σχέδια.

Ένα απ' αυτά είναι και η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων . Η κυβέρνηση αναζητά ένα ποσό κοντά στα 500 εκ. ευρώ ακόμη και εκτιμάται από το οικονομικό επιτελείο ότι ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να φέρει αυτά τα χρήματα στα ταμεία.

Το σχέδιο για επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων κινείται στα πρότυπα της έκτακτης εισφοράς κοινωνικής ευθύνης που επιβλήθηκε το 2010 από τους Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου.

Το μέτρο έχει ήδη αξιολογηθεί από το οικονομικό επιτελείο και εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει έσοδα ακόμη και άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ καθώς θα αφορά στα κέρδη της προηγούμενης φορολογικής κρίσης.

Υπάρχουν βεβαίως και αντίθετες εισηγήσεις καθώς το μέτρο εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει κάποιες από τις επιχειρήσεις - που δεν επιθυμούν να "θίξουν" την κερδοφορία τους - σε απολύσεις.  

Ο προβληματισμός για το περιεχόμενο του πακέτου μέτρων που θα «προχωρήσουν» είναι πολύ μεγάλος στην κυβέρνηση καθώς εκτιμάται ότι οι προτάσεις που έχουν πέσει μέχρι τώρα στο τραπέζι δεν επαρκούν για να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό, το ύψος του οποίου εκτιμάται σε τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται εδώ και αρκετές ημέρες τον νόμο 3845/2010 που ψήφισε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Ο συγκεκριμένος νόμος, προέβλεπε φορολόγηση επί των κερδών των επιχειρήσεων. Όχι όμως από το πρώτο ευρώ αλλά και από τα 100.000 ευρώ και πάνω έτσι ώστε να μείνουν στο απυρόβλητο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο συγκεκριμένος νόμος, προέβλεπε τέσσερις φορολογικούς συντελεστές:

·        4% για τα κέρδη έως τις 300.000 ευρώ

·        6% για τα κέρδη από τις 300.000 έως το ένα εκατομμύριο ευρώ

·        8% για τα κέρδη από το ένα εκατομμύριο έως τα πέντε εκατομμύρια ευρώ και

·        10% για τα κέρδη από πέντε εκατομμύρια ευρώ και πάνω

Το μέτρο είχε άμεση εισπρακτική απόδοση καθώς οι εφορίες εξέδωσαν και απέστειλαν το εκκαθαριστικό κατευθείαν στις επιχειρήσεις οι οποίες και κλήθηκαν να πληρώσουν σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Ωστόσο, υπήρξαν «παράπλευρες» απώλειες καθώς κάποιες από τις εταιρείες που κλήθηκαν να πληρώσουν, προχώρησαν σε αθρόες απολύσεις για να μην θιγεί η κερδοφορία τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News