Οικονομία

Έγγραφο ΔΝΤ: "Η Ελλάδα χρεωκοπεί στις 5 Ιούνη" - Διαψεύδει το Ταμείο

Σενάριο στάσης πληρωμών και χρεοκοπίας της Ελλάδας στις αρχές Ιουνίου εξαιτίας αδυναμίας κάλυψης της δόσης 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο που ήρθε στη δημοσιότητα, για το οποίο ωστόσο το Ταμείο προχώρησε σε διάψευση αναφέροντας πως δεν είναι δικό του.

Το έγγραφο έχει ημερομηνία 14 Μαΐου και σύμφωνα με το Channel 4 News προέρχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο εκτιμά ότι χωρίς συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση δε θα μπορέσει να καταβάλει τα χρήματα που χρωστά στις 5 Ιουνίου.

Το επίμαχο έγγραφο:

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στο Channel 4 και το ThePressProject, η δόση του 1,5 δισ. ευρώ είναι η πρώτη ευάλωτη πληρωμή για την Ελλάδα. Ο δημοσιογράφος Πολ Μέισον επισημαίνει ότι οι Έλληνες διαπραγματευτές ξεκαθάρισαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι η συγκεκριμένη δόση του Ιουνίου, με την καταβολή της να ξεκινά στις 5 Ιουνίου, δεν μπορεί να αποπληρωθεί χωρίς συμφωνία.

Το απόρρητο έγγραφο αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές στην εκτίμηση μεταξύ Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων καθώς η Ε.Ε. φαίνεται να αναζητεί μια συμφωνία που θα της δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσει να υποστηρίζει τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιστοσελίδας, στο έγγραφο επιβεβαιώνεται η «πρόσφατη πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις που αφορά στο ΦΠΑ και στο νέο φορολογικό σύστημα, αλλά, όπως υπογραμμίσει το ΔΝΤ, το σφιχτό χρονοδιάγραμμα και η αυξανόμενη ένταξη μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων θα κάνουν πολύ κρίσιμη την επόμενη συνάντηση κορυφής στη Ρίγα, η οποία φαίνεται ότι θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την περίπτωση κάλυψης της δόσης προς το Ταμείο.

Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ της κυβέρνησης και των εταίρων, όπως στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, στα εργασιακά και στην επαναπρόσληψη 4.000 δημόσιων υπαλλήλων και σημειώνεται ότι αυτά αποτελούν εμπόδιο για την τελική συμφωνία μέσα στην εβδομάδα.

Στο έγγραφο καταγράφονται επίσης και τα σημεία σύγκλισης όπως η συμφωνία για μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα κάτω του 3% στα επόμενα δύο χρόνια αλλά και πάλι σε άλλο σημείο γίνεται σαφές ότι «καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει μέχρι να υπάρξει πλήρης συμφωνία» και καταλήγει λέγοντας ότι «πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες και να μην επισκιαστεί η εντολή του Ταμείου».

Σύμφωνα με τον Πολ Μέισον, όση περισσότερη λιτότητα απαιτούν οι Ευρωπαίοι, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα η Ελλάδα να χρεοκοπήσει.

ΔΝΤ: «Δεν είναι δικό μας το έγγραφο περί χρεοκοπίας»

Στους συμβούλους της ιταλικής έδρας στο Ταμείο και όχι σε αναλυτές του ΔΝΤ απέδωσε την πατρότητα του εγγράφου που κάνει λόγο για πιθανότητα ελληνικής στάσης πληρωμών τον Ιούνιο η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, η οποία μάλιστα αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του "Έθνους" Μιχάλη Ιγνατίου, η εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έχει τίποτα να προσφέρει» για το θέμα αυτό.

Επίσης, αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι το έγγραφο δεν ανήκει στο ΔΝΤ και ότι περιγράφει τη συζήτηση της Τετάρτης κατά την οποία έκανε ενημέρωση ο Πολ Τόμσεν και απάντησε σε ερωτήσεις μελών του Δ.Σ., κυρίως αναδυομένων χωρών.

Σχόλια