default-image

Βαρουφάκης: "Μας ζητούν πράγματα που δεν αποδέχονται στις χώρες τους"

Οικονομία
Βαρουφάκης: "Μας ζητούν πράγματα που δεν αποδέχονται στις χώρες τους"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι μόνο στο ΦΠΑ αλλά και σε άλλα θέματα οι δανειστές ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση παράλογα πράγματα. Αυτό τουλάχιστον είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Και σε άλλα θέματα, έτσι και στο θέμα του ΦΠΑ οι δανειστές συχνά απαιτούν πράγματα που δεν αποδέχονται στις χώρες τους. Είναι άξιο λόγου ότι επιμένουν σε εναρμονισμένους συντελεστές για τα νησιά του Αιγαίου και όχι για νησιωτικά συμπλέγματα άλλων κρατών-μελών. Η κυβέρνηση και σε αυτό το θέμα απαιτεί ισονομία σε ευρωπαϊκή κλίμακα», είπε ο κ. Βαρουφάκης σε δήλωσή του στα "Παραπολιτικά".

Όπως αναφέρει το newsit.gr, ουσιαστικά ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να βάλει τέλος στα σενάρια για εφαρμογή του ενιαίου ΦΠΑ ακόμη και στα νησιά. Την Πέμπτη, πάντως, από το βήμα του συνεδρίου του Economist είχε τονίζει πως ο ΦΠΑ στα νησιά δε θα αλλάξει πριν το τέλος του καλοκαιριού.

Αναφερόμενος στην αποπληρωμή των 27 δισ. προς την ΕΚΤ, ο υπουργός Οικονομικών είπε: «Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το υπουργείο Οικονομικών θα δανειστεί 6,7 δισ. από τους εταίρους με κάποιο τρόπο για να αποπληρώσει τα ομόλογα από το πρόγραμμα SMP που είχε δημιουργήσει ο κύριος Τρισέ το 2010-2011 τα οποία κρατάει η ΕΚΤ.

Το υπόλοιπο ποσό που ανέρχεται στα 27 δισ. ευρώ θα πρέπει να αποπληρωθεί στο απώτερο μέλλον με την έκδοση ενός ομολόγου μακράς διαρκείας με την εγγύηση του ESM. Το ομόλογο αυτό στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην ΕΚΤ η οποία θα διαγράψει αυτομάτως τα προηγούμενα χρέη της χώρας».

Καθησυχαστικός για μισθούς-συντάξεις

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του στο "Σκάι" χαρακτήρισε τους μισθούς και τις συντάξεις «ιερά πράγματα» και δήλωσε χαρακτηριστικά πως για την κυβέρνηση «δεν υπάρχει πιθανότητα να διακινδυνευτούν για οτιδήποτε άλλο».

Ερωτηθείς σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους και το αν οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ άφησε αιχμές για τους πιστωτές της χώρας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η άλλη πλευρά είναι ήξεις αφήξεις».

Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για απόλυτη συλλογικότητα της κυβέρνησης, τονίζοντας πως τα μέτρα που θα συμφωνηθούν θα περάσουν από την ελληνική Βουλή.

«Θα περάσουν τα μέτρα που εμείς θα συμφωνήσουμε. Είναι σίγουρο ότι θα περάσουν, για τον απλούστατο λόγο ότι εμείς οι ίδιοι δε θέλουμε να περάσουμε μέτρα τα οποία έρχονται σε σύγκρουση με αυτά που πιστεύει το κόμμα για την έξοδο από την κρίση», είπε και πρόσθεσε πως δε θα ληφθούν μέτρα που θα έρθουν σε σύγκρουση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ακόμη, ο Γιάνης Βαρουφάκης ρωτήθηκε γιατί δεν τον θέλουν στην Ευρώπη και απάντησε χιουμοριστικά: «Πάμε μαζί μια βόλτα στο Παρίσι ή στο Βερολίνο ή στις Βρυξέλλες να δεις ποιες είναι οι απόψεις τους; Οι σχέσεις μου με τους υπουργούς Οικονομικών είναι άψογες. Απολύτως δεδομένο ότι σε προσωπικό και επιστημονικό επίπεδο έχουμε πολύ καλή σχέση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News