default-image

Τόμσεν: Πρόοδος στα διαδικαστικά, όχι στα σημαντικά θέματα

Οικονομία
Τόμσεν: Πρόοδος στα διαδικαστικά, όχι στα σημαντικά θέματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για πρόοδο στα διαδικαστικά, αλλά όχι στα σημαντικά θέματα από την επίλυση των οποίων εξαρτάται η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα έκανε λόγο - σύμφωνα με πληροφορίες - ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν ενημερώνοντας τα μέλη του δ.σ. του Ταμείου.

«Η κατάσταση είναι πολύ μακριά από το να είναι ιδεώδης», φέρεται να είπε ο κ. Τόμσεν, ενώ χαρακτήρισε καλή εξέλιξη την ανάληψη του ελέγχου της διαπραγμάτευσης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ίδιος φέρεται να είπε ότι δεν έχει εικόνα για την πραγματική κατάσταση της ρευστότητας και αυτό δεν του επιτρέπει να τοποθετηθεί στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Εξέφρασε δε παράπονα για το γεγονός ότι «οι εμπειρογνώμονες του Brussels Group δεν έχουν πρόσβαση στους υπουργούς». «Δεν μπορούν να δουν τους αρμόδιους υπουργούς. Οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν μπορούν να γνωρίζουν αν αυτά που τους λένε οι αξιωματούχοι από την Αθήνα αντικατοπτρίζουν τις αποφάσεις που παίρνουν οι υπουργοί ή είναι θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων που ίσως να μην έχουν πολιτικό αντίκρισμα» φέρεται να είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν έχει υπάρξει κατ' αρχήν συμφωνία στην αναθεώρηση και στα κόκκινα δάνεια, ενώ οι δύο πλευρές έχουν διαφωνήσει στα εργασιακά και στις συντάξεις, στη δημοσιονομική πολιτική για το 2015 και τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Ο κ. Τόμσεν απέρριψε τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ζήτησε κούρεμα του χρέους από τους Ευρωπαίους. Δεν τους πίεσα για αναδιάρθρωση του χρέους είπε και τόνισε ότι δεν έχει γίνει μελέτη για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Χαρακτήρισε ακόμη καλή εξέλιξη την πληρωμή από την Ελλάδα της δόσης, την περασμένη Τρίτη και υποστήριξε ότι τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Θύμισε μάλιστα ότι η Αθήνα χρωστά στο Ταμείο για το μήνα Ιούνιο 1,23 δισ. και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα πληρώσει.

Τέλος ο κ. Τόμσεν εξέφρασε την ελπίδα ότι τη Δευτέρα θα συνέλθει το Brussels Group και θα υπάρξει πρόοδος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News