default-image

"Ναι μεν αλλά" από τον Τόμσεν

Οικονομία
"Ναι μεν αλλά" από τον Τόμσεν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόοδο μόνο στα διαδικαστικά, και όχι στα σημαντικά θέματα από την επίλυση των οποίων εξαρτάται η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, ενημέρωσε ότι υπάρχει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, στη διάρκεια ενημέρωσης των μελών του διοικητικού συμβουλίου, που κάλεσε η Γενική Διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ενημέρωση κράτησε μία ώρα και σχεδόν όλες οι ερωτήσεις που έγιναν στον κ. Τόμσεν προήλθαν από τους εκπροσώπους των αναδυομένων χωρών.

«Η κατάσταση είναι πολύ μακριά από το να είναι ιδεώδης», φέρεται να είπε ο κ. Τόμσεν και χαρακτήρισε καλή εξέλιξη την ανάληψη του ελέγχου της διαπραγμάτευσης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην αναθεώρηση του ΦΠΑ, στη φορολογική διοίκηση και στα κόκκινα δάνεια (πτωχευτικό δίκαιο, ενώ έχουν διαφωνήσει στα εργατικά και συντάξεις, στη δημοσιονομική πολιτική για το 2015 και τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, το Ταμείο είναι διατεθειμένο να μειώσει τον στόχο του πλεονάσματος κάτω από το 3%, χωρίς να αναφέρει τον μαγικό αριθμό. Δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες, είπε στα μέλη του Δ.Σ., διότι δεν έχω τα στοιχεία που χρειάζομαι από την Αθήνα. Δεν μας δίνουν στοιχεία, τόνισε.

Όπως αναφέρει το mignatiou.com, στην ενημέρωση που κράτησε περίπου μία ώρα, ο κ. Τόμσεν εξήγησε την προβληματική πλευρά της διαπραγμάτευσης υπογραμμίζοντας τα εξής:

Το χειρότερο απ' όλα, είπε, είναι ότι οι εμπειρογνώμονες του Brussels Group δεν έχουν πρόσβαση στους υπουργούς. Δεν μπορούν να δουν τους αρμόδιους υπουργούς. Οι εκπρόσωποι των τριών Θεσμών δεν μπορούν να γνωρίζουν αν αυτά που τους λένε οι αξιωματούχοι από την Αθήνα αντικατοπτρίζουν τις αποφάσεις που παίρνουν οι υπουργοί ή είναι θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων που ίσως να μην έχουν πολιτικό αντίκρισμα.

Ο κ. Τόμσεν είπε στα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου ότι δεν έχει ιδέα για την πραγματική κατάσταση της ρευστότητας και αυτό δεν του επιτρέπει να τοποθετηθεί στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News